Argentinské víno - Cuvée Guarda 2003
6.2.2007, PR článek , článek
Představujeme vám argentinskou perlu mezi víny - Cuvée Guarda 2003 pyšnící se skladbou z odrůd Syrah, Merlotu a Cabernetu Frank. Složení vína, ruční sběr a dvanáct měsíců zrání ve francouzských sudech přislibuje unikátní chuť.
Druh vína: cuvée Guarda 2003
Vinařství: Lagarde
Oblast: Mendoza (Argentina), Luján de Cuyo
Vinice La Jacintana leží v nadmořské výšce 980 metrů, rozdíl mezi denní a noční teplotou je zde značný, v průměru třináct až patnáct stupňů Celsia. Sklizeň hroznů probíhá výhradně ručně. Víno zraje 12 měsíců v nových dřevěných francouzských sudech s kapacitou 225 litrů. Nalahvována byla limitovaná série devět tisíc pět set lahví.
Cuvée se skládá z odrůd Syrah (51 %), Merlot (23 %), Malbec (9 %), Petit Verdot (7 %) a Cabernet Franc (10 %). Obsah alkoholu je 14 %, zbytkový cukr 2,23 g/l, kyseliny 5,45 g/l. Víno vinařství Lagarde stojí 399 Kč ve Vinné galerii.
Steak na zelenině
Ingredience:
Jeden stroužek česneku oloupeme a jemně nasekáme nebo prolisujeme ručním lisem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Svaříme dohromady sherry, sůl, pepř, česnek, cibuli, bobkový list, zázvor a jednu lžičku medu. Vše dáme vychladit. Potom do této směsi naložíme steaky a necháme je v ní asi jeden den marinovat.
Zeleninu očistíme, omyjeme. Rozdělíme květák na růžičky, nakrájíme mrkev na tenká kolečka. Květák vaříme v osolené vodě asi čtvrt hodiny. Po osmi minutách varu přidáme ke květáku mrkev a po deseti minutách ještě hrášek a vše dovaříme.
Mezitím si v pánvi rozehřejeme olej. Maso vyjmeme z marinády, kuchyňským papírem vysušíme a opékáme je v rozpáleném oleji po obou stranách tři až čtyři minuty.
Uvařenou zeleninu vyjmeme a dáme okapat, pak ji několikrát obrátíme v rozpuštěném tuku a upravíme na mísu. Na zeleninu položíme hotové steaky a podáváme ozdobené petrželkou.
Tip: Plátky masa na řízky nebo bifteky, které budeme zpracovávat až druhý den, potřeme olejem a uschováme v chladu. Neoschnou a zůstanou křehké.
Maso naklepáváme na navlhčené desce, aby nevysušovala šťávu z masa. Během tepelné úpravy obracíme maso dvěma lžícemi, nikoliv vidličkou, protože vpíchnutím by vytékala šťáva a maso by bylo zbytečně suché.
Vinařství: Lagarde
Oblast: Mendoza (Argentina), Luján de Cuyo
Vinice La Jacintana leží v nadmořské výšce 980 metrů, rozdíl mezi denní a noční teplotou je zde značný, v průměru třináct až patnáct stupňů Celsia. Sklizeň hroznů probíhá výhradně ručně. Víno zraje 12 měsíců v nových dřevěných francouzských sudech s kapacitou 225 litrů. Nalahvována byla limitovaná série devět tisíc pět set lahví.
Cuvée se skládá z odrůd Syrah (51 %), Merlot (23 %), Malbec (9 %), Petit Verdot (7 %) a Cabernet Franc (10 %). Obsah alkoholu je 14 %, zbytkový cukr 2,23 g/l, kyseliny 5,45 g/l. Víno vinařství Lagarde stojí 399 Kč ve Vinné galerii.
RECEPT:
Steak na zelenině
Ingredience:
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velká cibule
- 1/8 l polosuchého sherry
- sůl
- hrubě mletý pepř
- 1 bobkový list
- trochu mletého zázvoru
- 1 lžička medu
- 4 plátky hovězí svíčkové (po 200 g)
- 1 malý květák
- 250 g mrkve
- 1/2 balíčku (150g) mraženého hrášku
- 3 lžíce oleje
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
- petrželku na zdobení
- kuchyňský papír
Jeden stroužek česneku oloupeme a jemně nasekáme nebo prolisujeme ručním lisem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Svaříme dohromady sherry, sůl, pepř, česnek, cibuli, bobkový list, zázvor a jednu lžičku medu. Vše dáme vychladit. Potom do této směsi naložíme steaky a necháme je v ní asi jeden den marinovat.
Zeleninu očistíme, omyjeme. Rozdělíme květák na růžičky, nakrájíme mrkev na tenká kolečka. Květák vaříme v osolené vodě asi čtvrt hodiny. Po osmi minutách varu přidáme ke květáku mrkev a po deseti minutách ještě hrášek a vše dovaříme.
Mezitím si v pánvi rozehřejeme olej. Maso vyjmeme z marinády, kuchyňským papírem vysušíme a opékáme je v rozpáleném oleji po obou stranách tři až čtyři minuty.
Uvařenou zeleninu vyjmeme a dáme okapat, pak ji několikrát obrátíme v rozpuštěném tuku a upravíme na mísu. Na zeleninu položíme hotové steaky a podáváme ozdobené petrželkou.
Tip: Plátky masa na řízky nebo bifteky, které budeme zpracovávat až druhý den, potřeme olejem a uschováme v chladu. Neoschnou a zůstanou křehké.
Maso naklepáváme na navlhčené desce, aby nevysušovala šťávu z masa. Během tepelné úpravy obracíme maso dvěma lžícemi, nikoliv vidličkou, protože vpíchnutím by vytékala šťáva a maso by bylo zbytečně suché.