Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Brusnice borůvka

10.8.2006, Kateřina Samuelová, článek
Borůvky nejsou jen výtečným ovocem, od kterého se můžeme pěkně zamazat, ale mohou nám také pomoci při cukrovce, průjmu či zánětu ústní dutiny. Pojďme se podívat, co všechno pro naše zdraví mohou udělat.

Charakteristika


Borůvky, latinským názvem Vaccinium myrtillus, jsou dobře známy každému z nás. Nízký keřík s modrými bobulkami patří do čeledi brusnicovitých a dorůstá až do půlmetrové výšky. Kořeny rostlinky jsou vodorovné, lístky drobné a opadavé. Květy jsou převislé s lehce růžovým nádechem a objevují se v květnu až červnu.



Plody jsou tmavě modré a čas jejich nastává právě teď, v červenci a srpnu.


Účinky


Borůvky překvapí obsahem zdraví prospěšných látek. Nalezneme v nich třísloviny, vitamíny A, B, C, minerální látky, organické kyseliny a až třicet procent cukru.

Látky obsažené v borůvkách přispívají k snížení hladiny cukru v krvi, a proto bývají považovány za pomocníka v boji s cukrovkou. Své uplatnění naleznou i listy,z nichž si připravíte lahodný čaj.

Usušené plody se používají také jako součást ovocných čajů, například ve směsi Indiánské léto... Používají se také jako lék proti průjmům. Plody působí dezinfekčně, takže mohou být nápomocny v případě různých zánětů (například dutiny ústní).


Použití


Léčitelství borůvek hojně využívá při zánětu močového měchýře nebo žaludečních křečích. Nejčastějším využitím těchto tmavomodrých plodů je jistě konzumace.

Nesmíme také opomenout, že jsou součástí lesního porostu a mají důležitou úlohu při tvorbě humusu, a tak buďte při jejich sběru ohleduplní. Sběr pomocí tzv. "hřebenů", které spolu s modrými bobulkami berou i listí a zcela tak rostlinu ničí, je pokutovatelný.

Tip: Zajímavým prostředkem proti průjmu z lidového léčitelství je následující nápoj: V malém množství vody se svaří jedna či dvě hrsti sušených borůvek, které se následovně smísí s ¾ litrem červeného vína. Denně se mají vypít až čtyři sklenky tohoto požehnaného moku.