Brusnice brusinka
13.8.2006, Kateřina Samuelová, článek
Brusinky jsou tradiční součástí svíčkové. Vyzkoušejte tentokrát vynikající brusinkový džem spolu i jeho léčivé účinky!
Charakteristika
Brusnice brusinka, latinským názvem Vaccinium vitis-idaea, je rozvětvená stále zelená rostlinka. Tento polokeřík roste v Evropě, Asii, ale i Americe.
Jeho lístky jsou oválné a na rubu hnědě tečkované. Kvítky jsou bílé až narůžovělé, plodem jsou lesklé, červené bobulky. Brusinky kvetou v červnu a červenci, plody dozrávají od července do září. Brusinky se vyskytují v rašeliništích, borových lesích, nebo i na písčitých půdách. Nalezneme ji v nížinách, ale i v horách.
Účinky
Brusinky obsahují několik druhů kyselin, takže nejsou vhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny. Dále obsahují velké množství vitamínu C, provitamínu A a minerálních látek.
V léčitelství se ale využívají hlavně listy, které se sbírají koncem léta nebo na podzim. Ve stínu nebo na slunci se usuší a posléze je potřeba odstranit zhnědlé listy. Správné jsou ty, které si zachovaly barvu zelenou.
Používají se k vnitřnímu užití při průjmech a s oblibou jsou také vyhledávány lidmi trpícími cukrovkou. Využít můžeme i její dezinfekční a protizánětlivé účinky.
Použití
První věcí, kterou je nutné zmínit, je, že brusinky obsahují kyselinu benzoovou, díky níž se nekazí v případě kompotování. Plody se pro tento účel sbírají, když jsou zcela zralé. Kompot se poté často servíruje ke zvěřině. Sušené plody se používají do omáček.
Tip: Brusinkový džem
Ingredience: 1 kg brusinek, 500 g medu (nebo cukru), pomerančová kůra, kousek skořice, 3 hřebíčky.
Omyté brusinky vložíme do hrnce a zalijeme sklenkou vody. Přidáme kůru, skořici, med či cukr, hřebíček a vše pomalu mícháme, dokud směs nezhoustne.