Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Bylinná očistná kúra

1.4.2008, Simona Grygárková, článek
Navazujeme na minulý článek o jarních očistných kúrách - dnes se zaměříme na bylinky a jejich bahodárný účinek na náš organismus.

Čerstvé bylinky se přímo nabízejí


Během několika následujících týdnů už budeme mít i možnost v přírodě vybírat z veliké škály čerstvých mladých bylinek. „Ty jsou velmi bohaté na enzymy, což jsou biokatalyzátory, které se podílejí na metabolismu tím, že rozkládají bílkoviny na menší části (peptidy), a tak podporují trávení. Nejvíce jich přijímáme právě ze syrových částí rostlin. V organismu se nachází více než dva tisíce enzymů, které urychlují biochemické procesy, okysličují krev a tkáně, vylučují močovinu, ruší účinky škodlivých látek, rozpouštějí krevní sraženiny a nádory, chrání před záněty atd,“ vysvětluje paní doktorka.

Mladé bylinky můžeme používat do různých jídel či salátů nebo si z nich připravovat odvary. Čerstvých bylinek musíme dát větší množství než sušené drogy. Asi takto – 1 hrst mladých špiček kopřivy či lístků smetánky lékařské přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme dvacet pět až třicet minut louhovat. Pak scedíme a pijeme po doušcích během celého dne. Tyto pitné kúry by měly trvat čtrnáct dní.


Kopřiva dvoudomá


Je rozšířeným plevelem po celé Evropě. Na jaře se trhají čerstvé mladé špičky, protože obsahují velké množství vitaminu C, E, k, B12, kyselinu pantotenovou, beta-karoten, železo, hořčík, vápník, křemík, mangan, lecitin a látky zamezující růstu a množení bakterií. Spařenou a nakrájenou kopřivu přidáváme do zeleninových salátů, nápojů, omelet, polévek a špenátu. „Odšťavněná štáva z kopřivy velmi účinně snižuje příznaky alergií (svědivost, rýmu, pšikání), stačí jedenkrát denně jedna čajová lžička (ne kovová – ničí účinky) po celou sezónu.“


Kopřivový koktejl


Deset hrstí mladých vrcholků kopřiv odšťavníme v odšťavovači. Hotovou šťávu uschováváme v skleněné nádobě v lednici. Denně užíváme jednu až tři čajové lžičky. Tento nápoj velmi čistí krev a pomáhá při alergiích (přírodní histamin). Mohou ho užívat i malé děti od jednoho roku v množství půl čajové lžičky denně.


Zelený vitaminový nápoj


2 lžíce mladých špiček kopřivy, 2 lžíce pampeliškových lístků rozmixujeme v 500 ml vody a necháme 4 hodiny odstát. Potom přecedíme přes plastové sítko a po doušcích vypijeme. Tento nápoj bychom měli denně sedm dní.


Očistný nápoj


60 ml čerstvé mrkvové šťávy, 50 ml chřestové šťávy, 15 ml šťávy z kopřivy. Smícháme dohromady a pijeme pravidelně po dobu čtrnácti dnů.


Špenát z kopřiv


miska mladých kopřiv, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce pohankové mouky hladké, 1 sklenice vody, 2 stroužky česneku, 1 vejce, mořská sůl.

Na pánvi rozhřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Potom přidáme nasekané kopřivy, přelijeme vodou, přidáme sůl a dusíme. Až jsou kopřivy měkké přidáme vejce a pohankovou mouku rozmíchanou v trošce vody, česnek a dobře promísíme. Podáváme s bramborem. Špenát ani kopřivy nikdy nemícháme s kravským mlékem, protože ničí železo.


Česnek medvědí


Hojně se vyskytuje v lesích a pasekách. Touto rostlinou si prý po zimním spánku, na jaře medvědi čistí žaludky, proto ten název. Používají se mladé listy, ale můžeme jíst i cibulky v zemi. „Povzbudivě působí na zažívací trakt, brzdí růst škodlivých střevních bakterií, uklidňuje křeče hladkého svalstva, ovlivňuje dýchání, reguluje činnost tlustého střeva a působí na prokrvování koronálních cév. Účinně pomáhá při hojení hlubokých ran, obsahuje totiž velké množství fytoncidů – antibakteriálních látek,“ radí paní Josefína.


Vitaminový talíř


5 lístků česneku medvědího, 1 hlávkový salát, 3 lístky smetánky lékařské, trošku řeřichy, svazek ředkviček, 1 rajče, kousek pórku, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, mořská sůl.

Všechny druhy zeleniny a bylinek jemně nakrájíme a zalijeme olejem, citrónovou šťávou a přisypeme mořsko sůl. Podáváme samostatně s pečivem nebo jako přílohu k masitým jídlům.


Jarní polévka


2 brambory, 1 cibule, půlka menšího celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 2 polévkové lžíce pohanky, 4 kopřivové špičky, 2 lístky z pampelišky, 4 lístky medvědího česneku, 2 lžíce olivového oleje, mořská sůl, pepř.

Na olivovém oleji jemně osmahneme cibulku a přidáme hrubě nastrouhanou zeleninu a vše krátce orestujeme. Potom zalijeme vodou, přidáme brambory, bylinky, mořskou sůl, pepř a vaříme asi patnáct minut. Polévku ozdobíme čerstvě nasekanou řeřichou a pažitkou.


Smetanka lékařská


Tato jarní bylinka příznivě ovlivňuje metabolismus. Obsahuje insulin, vitaminy C, D, skupiny B, beta-karoten, fytosteroly, draslík, sodík, mangan, měď, železo, vápník, síru, fosfor a působí antibakteriálně. „Podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a regeneruje jaterní buňky. Má rovněž mírné močopudné účinky a proto se v syrovém stavu či v čajových směsích uplatňuje při jarních očistných kúrách a bývá i součástí dietních režimů pro redukci váhy.“ Listy smetánky se sbírají před rozkvětem, protože jsou lahodné, nemají ještě hořkou chuť.


Pampeliškový salát


500 g listů smetanky, 1 šálek zakysané smetany, 1 lžíce nakrájené řeřichy nebo pažitky, mořská sůl, pepř.

Listy propereme, nakrájíme na kousky a přelijeme zálivkou ze zakysané smetany a ostatních přísad. Místo smetany můžeme použít olivový olej z citrónem či jinou zálivku bez octu.

...nebo...

1 hlávkový salát, 1 hrst lístků pampelišky, 3 lžíce jablečného či ume-octu , 2 lžíce agáve či javorového sirupu, 1 lžíce olivového oleje.

Pampeliškové lístky nařežeme na kousky, přidáme ostatní přísady, popřípadě ještě dosolíme. Podáváme s pečivem či jako přílohu k masitým pokrmům.


Bršlice kozí noha


Je známá pod lidovým názvem „divoký špenát“. „Silně podporuje vylučování žaludečních šťáva, trávení, aktivuje funkci jater a žlučníku, podporuje imunitní systém,“ popisuje paní Kudrnová.


Špenát z bršlice


Miska bršlice, 1 sklenice vody, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, česnek, 2 lžíce pohankové mouky hladké, mořská sůl.

Olivový olej rozehřejeme, přidáme nasekanou cibulku a jemně orestujeme, potom přisypeme jemně nakrájenou bršlici, podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Ke konci přilijeme pohankovou mouku rozmíchanou v trošce vody a česnek, promícháme a můžeme podávat. Jako přílohu podáváme brambory.


Sedmikráska chudobka


Listy i květy této bylinky se mohou používat do salátů i polévek. „Účinné látky obsažené v sedmikrásce působí na náš organismus močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev. Zároveň stimulují funkci jater a žlučníku. Pomáhají zlepšit kožní potíže, dnu a artritidu.“

Nedílnou součástí jarní očistné kúry je i zvýšená pohybová aktivita. Denně by člověk měl vykonat alespoň tři a půl kilometru pěšky nebo jeden a půl kilometru mírným během či tříkilometrovou projížďku na kole či ortopedu. Postupně je vhodné intenzitu zvyšovat.

Uvedla jsem několik variant očistných a posilujících kúr. Zvolte si každý tu, která vám bude vyhovovat, můžete i různě kombinovat. Vyčistíte si nejen svůj organismus, ale i duši a potom se vám určitě lépe půjde vstříc krásným teplým jarním paprskům,“ dodává na konec MUDr. Josefína Kudrnová.

Titulní foto: www.dreamstime.com