Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Čaj jako přírodní kosmetika II

27.3.2008, Simona Grygárková, článek
V dnešním článku si představíme léčivé a relaxující účinky dalších velmi známých čajů. Tentokrát to bude čaj lapacho, maté a pu-erh, které lákají nejen na svou typickou chuť, ale pyšní se i svými imunostomilačními a regeneračními účinky.

Lapacho


Lapacho je „všelékem“ díky obsahu cenné kombinace účinných látek. Původní obyvatelé Jižní Ameriky proto stromu Bignoniacea, z něhož se tento čaj vyrábí, říkají strom života či strom bohů. Využívá se jen vnitřní kůra. Nejlépe se stromy lapacha cítí dnes stejně jako před dávnými lety v deštných pralesích, ale vyskytují se i v Indii. Využívá se jen vnitřní kůra. Při výrobě čaje se nejdřív opatrně odstraní vnější kůra a nyní je vnitřní kůra obnažena a lze ji dobře oloupat a nastrouhat. Při dobré sklizni není nutno stromy lapacha v pralesích kácet. Potřebná kůra po odstranění znovu dorůstá. Jeden rok klidu a může se přistoupit k další sklizni.

Prostřednictvím čaje lapacho vstupuje do těla celá řada vitaminů a minerálů. Užitek z nich mají nervy, svaly, srdce, krevní oběh, zažívání, imunitní systém, hospodaření s vodou, kosti a zuby, kůže a tkáně.

Lapacho obsahuje chironiny. Ty u rostlin pomáhají při látkové výměně. U lidí na sebe vážou volné radikály a chrání tak před rakovinovým bujením a chronickými onemocněním, jako je například cukrovka. Díky obsahu cenných látek se pravidelné pití lapacha doporučuje lidem při a po chemoterapii. Tento čaj dále povzbuzuje činnost střev a zažívání, pomáhá játrům při odvádění toxinů z těla ven, šetrně odvodňuje a zbavuje tělo kyselin. Lapacho pomáhá i zklidňovat organismus. Kůra z lapacha je bohatá i na tanin, který má svíravé účinky, stahuje sliznice i kůži. „Při zevním použití se tedy odvarem z lapacha mohou čistit různé rány, záněty, popáleniny a kožní neduhy. Kůže se ošetří a navíc vydezinfikuje.“ Pravidelné pití tohoto čaje silně posiluje imunitní systém organismu. Lapacho dokáže zmírňovat příznaky a následné projevy alergií.


Příprava čaje lapacho


Dvě vrchovaté lžíce lapacha nasypeme do hrnce, zalijeme jedním litrem vroucí vody a necháme přikryté pokličkou vařit na mírném ohni asi sedm minut. Potom hrnec odstavíme z plotny a necháme louhovat dalších dvacet minut. Po uplynutí této doby dobře přecedíme přes jemné sítko. Zbylou kůru již nepoužíváme na další záliv. Na přípravu nepoužíváme hrnce z hliníku či cínu, protože znehodnocují účinné látky a chuť čaje.


Koupel z lapacha


  • 1 litr uvařeného odvaru z lapacha
  • 3 lžíce medu
  • 2 dcl mléka či smetany

Ingredience smícháme a přidáme do vody ve vaně, která by měla mít teplotu zhruba kolem třiceti sedmi stupňů Celsia. Lázeň by měla trvat přibližně dvacet minut. Tato koupel je vhodná i po opalování.


Koupel pro unavené nohy


  • 2 dcl uvařeného čaje z lapacha
  • 2 litry horké vody

Vše nalijeme do nádoby a nohy jemnými krouživými pohyby oplachujeme patnáct minut.


Pleťová maska z lapacha


  • 2 lžíce horkého čaje z lapacha
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček.

Ovesné vločky přelijeme horkým čajem, necháme pět minut odležet a pak přimícháme jogurt. Naneseme na pokožku a patnáct minut s touto maskou relaxujeme.


Palachové obklady na oči


Kdo má přecitlivělé oči, projevy alergie nebo sedí celý den u počítače, ten dobře zná načervenalé, oteklé, uslzené oči, které ještě ke všemu silně svědí a pálí. I v těchto případech si můžeme pomoci s lapachovými obklady. Často dokážou úplné divy. Namočíme si lněné plátýnko nebo vatový tampón (u něho pozor - jeho drobná vlákna mohou oči podráždit) do vlažného odvaru z lapacha a přiložíme si je na patnáct minut na obě oči.


Léčivá koupel z lapacha proti virózám


Dva litry uvařeného odvaru z lapacha přilijeme do vody ve vaně. Voda by měla mít teplotu okolo třiceti devíti stupňů Celsia. Koupeme se asi třicet minut, nemydlíme se, ani si nemyjeme vlasy. Po uplynutí této doby se pečlivě zabalíme do ručníku a teplé deky a odpočíváme. Ihned po koupeli vypijeme dva velké poháry lapachového čaje. Celková lapachová koupel v kombinaci s několikadenním pitím tohoto čaje pomáhá ihned v zárodku zastavit nachlazení případně chřipkovou infekci. Nutné je i ten den a v několika příštích provádět jednou denně tuto koupel a vypít tři čtvrtě litru tohoto čaje,“ radí paní Ludmila Škrabánková.





Maté


Strom maté je vlastně polytropická stále zelená rostlina cesmína paraguayská. Maté je dnes nejoblíbenějším nápojem Jižní Ameriky. Původně mělo použití maté mezi domorodými obyvateli indiánského kmene Guaraní ze severní Argentiny, Brazilie, Uruguaye a Paraguaye dva důvody. Jednak bylo výživnou součástí jejich jídelníčku a druhým důvodem byly léčebné účinky. Domorodci měli dříve ve zvyku dávat listy tohoto zeleného stromu do úst a rozvážně je rozžvýkat - považovali tuto rostlinu za „dárce sil“. Dnes je palma maté využívána především jako čaj. Jeho pití je pro lidi z Jižní Ameriky běžným denním rituálem. Nyní přicházejí do těchto zemí lidé, většinou se jedná o imigranty z Evropy, a přijímají tento báječný nápoj.

Maté má velmi silné příznivé účinky na organismus. Celkově organismus posiluje, zejména jeho imunitní a nervový systém. Obsahuje totiž velké množství kofeinu, ale jeho pití je mnohem zdravější než pití kávy. Má silné stimulující účinky na činnost mozku. Vysoký obsah kofeinu, v kombinaci s ostatními látkami má pozvolný a rovnoměrně povzbudivý účinek. Proto má značný význam u domorodých obyvatel, kteří díky maté vydrží i dlouhodobou fyzickou námahu, a to i bez pravidelného přísunu potravy. Dále obsahuje důležité vitaminy A, C a komplex vitaminů skupiny B, potom řadu minerálů, antioxidanty a aminokyseliny. „Výborné zkušenosti s tímto nápojem mám při detoxikacích a redukčních dietách.“


Příprava čaje maté


Dvě vrchovaté lžičky maté přelijeme jedním litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Potom přecedíme přes jemné sítko. Čaj má silnou chuť, pro začátečníky přímo nepříjemnou, proto si ho mohou smíchat s citronem nebo trochou javorového sirupu. Lístky je možno přelít ještě jednou, ne však vícekrát.

Domorodci jsou přesvědčeni, že jim maté pomáhá udržet si mladistvou barvu vlasů. Je to možné, protože tento čaj obsahuje řádnou skladbu živin, která může přispět k tomuto fenoménu,“ vysvětluje paní Ludmila.


Obklady z maté na unavené oči


  • 1 lžíce lístků maté
  • 200 ml vody.

Vodu přivedeme k varu, pak jí přelijeme lístky maté a necháme pět minut louhovat. Potom přecedíme přes plátýnko nebo velmi jemné sítko a necháme úplně vychladnout. Smotky vaty nebo lněný hadřík namočíme do nálevu a položíme na pět minut na unavené oči.


Pleťová maska na povadlou pleť


  • 2 lžíce odvaru z maté
  • 1 lžíce medu
  • 2 kapky citronu
  • 1 lžíce nastrouhaného jablka

Přísady smícháme a naneseme na pokožku. Necháme působit 15 minut, pak opláchneme. Pleť bude projasněná a vypnutá.





Pu-erh


Čajovník pu-erh roste na jihozápadě Číny, v provincii Jun-nan v okolí oblasti Pu-Erh, která tomuto čaji dala jméno. Jenom tam vládnou přesně ty klimatické podmínky, které tento čajovník bezpodmínečně vyžaduje. V každé jiné oblasti jsou rostliny čajovníku pu-erh ochablé a vadnou. Tento čajovník je příbuzný s čajovými keři zeleného a černého čaje.

Velké zelené listy tohoto keře se dostanou do lisu. Tímto způsobem se buňky listů rozlomí a fermentace, přeměna buněčné šťávy, může začít. Nyní se dávají do práce speciální druhy bakterií. Během mnoho let trvajícího procesu se původně zelené lístky mění na červené. Čím déle zraje, tím se stává cennějším. Až padesát let starý pu-ehr je raritou, i když ne právě levnou. „Tento čaj má silně zemitou chuť, ale jeho léčivé účinky jsou mimořádné. V první řadě velmi pomáhá našemu zažívání. Šálek pu-erhu zahání únavu a ospalost. Obsahuje také velké množství saponinů, které pomáhají tělu udržet si zdravou hladinu cholesterolu, posilují nervový systém, vážou na sebe přebytečné žlučové kyseliny a zamezují nemocem způsobovanými bakteriemi a viry.“

Čaj pu-erh výborně pomáhá snižovat nadbytečné kilogramy. Je proto skvělým doplňkem denního pitného režimu při redukčních dietách. Je prokázáno, že některé látky obsažené v tomto čaji dokážou zamíchat s látkovou výměnou tuků. Pu-erh je schopen donutit játra, aby se při tvorbě žlučových kyselin, nezbytných pro odvádění jedů, uchylovala k tukovým zásobám v těle. Malé tukové polštářky tedy začnou pomalu mizet nebo ani nestačí vznikat. Pro tuto odtučňovací kůru plně postačí když vypijeme tři šálky tohoto čaje denně. Každé tři týdny si uděláme deseti denní přestávku a tím zabráníme efektu přivyknutí, který by mohl účinky snižovat,“ popisuje paní Ludmila.


Příprava čaje pu-erh


Dvě lžíce čaje přelijeme jedním litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pro začátečníky je díky netradiční chuti tohoto čaje lépe nechat louhovat kolem 4 minut a postupně přidávat. nebo si mohou čaj osladit javorovým či agáve sirupem nebo medem. Potom scedíme přes jemné sítko. Z jedné dávky je možno udělat 2 až 3 nálevy po sobě.

Čaj dokáže člověka pohladit po duši i na těle, proto by „čajové obřady“ měli stát našim běžným denním rituálem,“ říká na konec Ludmila Škrabánková.

Titulní foto: Mayangsari