Čaj jako přírodní kosmetika
25.3.2008, Simona Grygárková, článek
Jaro nám již nezadržitelně klepe na dveře. Zbavte se proto zimní únavy a povadlé pokožky. Pro vhodného pomocníka nemusíte chodit daleko – postačí váš starý známý – zelený čaj a rooibos.
„Čaj není pouze lákadlem pro chuťové buňky a nosní čidla, je to unikátní tekutina, která má v sobě skryté netušené síly. Kombinace cenných látek dávají čaji jeho sílu a nám zase pomocníka pro regeneraci celého organismu, tím myslím vnitřní i zevní,“ říká na úvod paní Ludmila Škrabánková, která vlastní obchůdek s čaji a bylinkami a velmi se zajímá o fytoterapii.
„Kromě vitaminů a minerálů jsou hlavními složkami čajů saponiny, flavonoidy a třísloviny. Saponiny jsou sekundární rostlinné látky, které působí přes buněčnou membránu střeva. Vážou cholesterol přijímaný potravou a okamžitě jej zase vylučují, takže cholesterol nemá možnost se po těle šířit a zvyšovat svou hladinu. Zároveň saponiny posilují nervový systém, vážou přebytečné žlučové kyseliny a zamezují nemocím způsobovanými bakteriemi, viry a plísněmi. Flavonoidy jsou zase našimi partnery při prevenci či boji s rakovinou. Díky svému antioxidačnímu působení prakticky nedávají šanci volným radikálům. Navíc působí protizánětlivě, odvádějí z organismu jedy a stejně jako saponiny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Třísloviny nedávají čaji jen jeho zvláštní aroma. Aktivují zažívání a látkovou výměnu. Dále jsou nepřekonatelnými pomocníky na uklidnění podrážděného žaludku a střev.“
Naše kůže je neustále extrémně zatěžována UV paprsky, teplotními výkyvy a změnami, stresem, znečištěným životním prostředím, volnými radikály. Všechny tyto vlivy na ni nelítostně útočí ze všech stran. Jejich vlivem kůže ztrácí svoji pevnost, vlhkost, je podrážděná a vznikají nežádoucí vrásky. „Pomocí odvarů z různých druhů čajů si můžeme krášlit pokožku, vlasy a nehty unikátním přírodním způsobem, tedy bez přídavku dráždivých konzervačních látek. Pleť se dokonale hydratuje, zklidní, projasní a krásně vypne, což po náročném zimním období určitě potřebuje,“ vysvětluje paní Ludmila.
Zelený čaj pochází z Číny, kde již před více než čtyřmi tisíci lety využívali jeho léčivých účinků. Brzy se rozšířil po celé Asii. Zelený čaj obsahuje kofein, ale na rozdíl od černého čaje či kávy je vázán na třísloviny, a proto se po těle šíří jemně a pomalu. Z tohoto důvodu má také delší povzbuzující účinky. Čajový kofein povzbuzuje látkovou výměnu a prokrvování mozku, čímž navozuje lepší koncentraci a schopnost učení. Kávový kofein oproti čajovému ovlivňuje jen srdce a krevní oběh.
Zelený čaj obsahuje velmi mnoho vitaminu C, A, dále zinek, měď, fluor, mangan, třísloviny, ty aktivují látkovou výměnu a uklidňují žaludek a střeva. Výzkumy ukázaly, že pravidelné pití kvalitního zeleného čaje je výbornou prevencí proti rakovině.
„Zelený čaj je také ideálním nápojem pro lidi se začínající redukční dietou, protože má uklidňující účinky, a to zejména v prvních dietních dnech – utiší žaludek, který protestuje proti nezvyklé postní kúře. Dále povzbudí mysl a pomáhá překonat projevy podrážděnosti a únavy, které nás na počátku trýzní. Navíc má pozitivní účinek na ledviny, proplachuje je, čímž nás chrání proti tvorbě ledvinových kamínků.“
Zelený čaj je vyzkoušeným prostředkem při hojení poškozené pokožky. Co se dnes dělá laserovými paprsky, dokázal ještě nedávno k plné spokojenosti i zelený čaj a vlastně dodnes se v medicíně používají z něj vyráběné preparáty, jako například koncentrát ze zeleného čaje, který pomáhá při hojení ošklivých jizev. Třísloviny v něm obsažené mají napínací a omlazovací účinek na pokožku. Kromě toho svým antioxidačním působením zneškodňuje volné radikály, které rozhodující měrou přispívají ke stárnutí pokožky. „Velmi prospěšný je po intenzivním slunění také studený obklad ze zeleného čaje. Tento čaj totiž nechrání jen pokožku před škodlivými následky nadměrného slunění, ale jeho protizánětlivé třísloviny také mírní bolesti a nepříjemná zarudnutí rychle zmizí. Obklady si připravíme tak, že uvařený čaj necháme vychladnout a pak ho ještě dáme na dvacet minut do chladničky. Poté do něj namočíme lněný šátek a přiložíme na patnáct minut na postižená místa,“ radí paní Škrabánková.
Jedna a půl lžíce zeleného čaje se přelije jedním litrem vody o teplotě sedmdesát stupňů Celsia a necháme jednu až tři minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Čajové lístky lze zalít ještě dvakrát.
Silným odvarem ze zeleného čaje je vhodné ošetřovat pokožku hned ráno, třeme si jím obličej a potom pleť ošetříme běžným denním krémem a naneseme make-up.
Jemně mleté ovesné vločky a otruby zalijeme horkým zeleným čajem a necháme pět minut odstát, pak přimícháme med. Naneseme na obličej i do dekoltu a krouživými pohyby vmasírujeme do kůže. Pak omyjeme vlažnou vodou.
Všechny tyto ingredience dobře vyšleháme do pěny, naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Poté opláchneme.
„Zelený čaj je výborným přírodním prostředkem na oplachování vlasů. Vlasy po umytí přelijeme silným odvarem z tohoto čaje, potom už neoplachujeme, zabalíme do ručníku na pět minut a necháme působit. Vlasy budou kypré, bohaté a získají krásný lesk.“
Rooibos v překladu znamená „červený keř“. Tento malý metr až dva vysoký keř pochází z Afriky. Když je keři osmnáct měsíců, větvičky se ve výšce třiceti centimetrů poprvé ořezávají a mačkají. Navršené na hromádky se nechávají celý den fermentovat a právě to propůjčuje tomuto čaji jeho nezvyklé aroma. Pak se nechá na slunci tak dlouho, až mu zůstane jen asi deset procent zbylé vlhkosti. Nakonec se čaj ještě pasterizuje a dosuší. Tato rostlina bohužel nemá příliš dlouhý život. Rooibos je produktivní asi jen deset let, po této době musí ustoupit mladším. Když keř zaniká, zbarvuje se ohnivě červeně, což dalo jméno keři i čaji.
Tento čaj sice může někomu připadat chuťově zvláštní, ale skrývají se v něm obrovské síly. Rooibos neobsahuje vůbec žádný kofein, ani jiné povzbuzující látky. Je tedy ideální pro těhotné a kojící ženy, malé děti, osoby s citlivým žaludkem i seniory. Díky svým zklidňujícím účinkům pomáhá osobám, které mají problémy se spaním nebo při nervových vypětích. Dále zmírňuje alergické projevy, jako jsou svědění očí, rýma, kopřivka. Rooibos i účinně pomáhá při nadýmání. Je vhodným čajem pro kojící ženy, účinné látky přechází do mateřského mléka ke kojencům, kteří těmito kolikami trpí. Pravidelným pitím tohoto čaje si spolehlivě povzbudíte imunitní sytém, hlavně díky doplnění cenných látek do organismu.
„Rooibos je i nepřekonatelným kosmetickým pomocníkem. Občas se nám zdá, že máme povadlou pokožku, matné vlasy, třepí se nám jejich konečky, lámou nehty a jsme z toho napjatí a nervózní. Rooibos obsahuje právě ty látky, které nám dokáží na všechny tyto neduhy pomoci. Jednak je to železo, měď a dostatek vitaminu C, které vrátí vlasům lesk, pevnost a vitalitu, zpevní nehty, prozáří pokožku a přispějí k tomu, že se budeme cítit skvěle,“ popisuje paní Ludmila.
Připravíme si dvě vrchovaté lžíce sypaného rooibosu a zalijeme je jedním litrem vroucí vody. Necháme louhovat tři až pět minut. Poté přecedíme přes jemné sítko. Z této dávky můžeme připravit i více nálevů (ty další však již nejsou tak hodnotné na cenné látky).
Všechny tyto ingredienci smícháme a naneseme a očištěnou pokožku a necháme dvacet minut působit. Tato maska je velmi hydratující.
Rooibos nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem. Přilijeme k němu mírně zahřátý olej a vše dobře promísíme. Sklenici dobře uzavřeme a necháme čtrnáct dní stát na temném, ale teplém místě. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby se olej zbarví do červena. Potom dobře přecedíme přes jemné sítko či plátýnko. Rooibosový olej nalijeme do menších skleněných lahviček a skladujeme nejlépe v chladničce. Tento olej je vhodný k ošetřování pokožky celého těla.
Titulní foto: Mayangsari
„Kromě vitaminů a minerálů jsou hlavními složkami čajů saponiny, flavonoidy a třísloviny. Saponiny jsou sekundární rostlinné látky, které působí přes buněčnou membránu střeva. Vážou cholesterol přijímaný potravou a okamžitě jej zase vylučují, takže cholesterol nemá možnost se po těle šířit a zvyšovat svou hladinu. Zároveň saponiny posilují nervový systém, vážou přebytečné žlučové kyseliny a zamezují nemocím způsobovanými bakteriemi, viry a plísněmi. Flavonoidy jsou zase našimi partnery při prevenci či boji s rakovinou. Díky svému antioxidačnímu působení prakticky nedávají šanci volným radikálům. Navíc působí protizánětlivě, odvádějí z organismu jedy a stejně jako saponiny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Třísloviny nedávají čaji jen jeho zvláštní aroma. Aktivují zažívání a látkovou výměnu. Dále jsou nepřekonatelnými pomocníky na uklidnění podrážděného žaludku a střev.“
Naše kůže je neustále extrémně zatěžována UV paprsky, teplotními výkyvy a změnami, stresem, znečištěným životním prostředím, volnými radikály. Všechny tyto vlivy na ni nelítostně útočí ze všech stran. Jejich vlivem kůže ztrácí svoji pevnost, vlhkost, je podrážděná a vznikají nežádoucí vrásky. „Pomocí odvarů z různých druhů čajů si můžeme krášlit pokožku, vlasy a nehty unikátním přírodním způsobem, tedy bez přídavku dráždivých konzervačních látek. Pleť se dokonale hydratuje, zklidní, projasní a krásně vypne, což po náročném zimním období určitě potřebuje,“ vysvětluje paní Ludmila.
Zelený čaj
Zelený čaj pochází z Číny, kde již před více než čtyřmi tisíci lety využívali jeho léčivých účinků. Brzy se rozšířil po celé Asii. Zelený čaj obsahuje kofein, ale na rozdíl od černého čaje či kávy je vázán na třísloviny, a proto se po těle šíří jemně a pomalu. Z tohoto důvodu má také delší povzbuzující účinky. Čajový kofein povzbuzuje látkovou výměnu a prokrvování mozku, čímž navozuje lepší koncentraci a schopnost učení. Kávový kofein oproti čajovému ovlivňuje jen srdce a krevní oběh.
Zelený čaj obsahuje velmi mnoho vitaminu C, A, dále zinek, měď, fluor, mangan, třísloviny, ty aktivují látkovou výměnu a uklidňují žaludek a střeva. Výzkumy ukázaly, že pravidelné pití kvalitního zeleného čaje je výbornou prevencí proti rakovině.
„Zelený čaj je také ideálním nápojem pro lidi se začínající redukční dietou, protože má uklidňující účinky, a to zejména v prvních dietních dnech – utiší žaludek, který protestuje proti nezvyklé postní kúře. Dále povzbudí mysl a pomáhá překonat projevy podrážděnosti a únavy, které nás na počátku trýzní. Navíc má pozitivní účinek na ledviny, proplachuje je, čímž nás chrání proti tvorbě ledvinových kamínků.“
Zelený čaj je vyzkoušeným prostředkem při hojení poškozené pokožky. Co se dnes dělá laserovými paprsky, dokázal ještě nedávno k plné spokojenosti i zelený čaj a vlastně dodnes se v medicíně používají z něj vyráběné preparáty, jako například koncentrát ze zeleného čaje, který pomáhá při hojení ošklivých jizev. Třísloviny v něm obsažené mají napínací a omlazovací účinek na pokožku. Kromě toho svým antioxidačním působením zneškodňuje volné radikály, které rozhodující měrou přispívají ke stárnutí pokožky. „Velmi prospěšný je po intenzivním slunění také studený obklad ze zeleného čaje. Tento čaj totiž nechrání jen pokožku před škodlivými následky nadměrného slunění, ale jeho protizánětlivé třísloviny také mírní bolesti a nepříjemná zarudnutí rychle zmizí. Obklady si připravíme tak, že uvařený čaj necháme vychladnout a pak ho ještě dáme na dvacet minut do chladničky. Poté do něj namočíme lněný šátek a přiložíme na patnáct minut na postižená místa,“ radí paní Škrabánková.
Příprava zeleného čaje
Jedna a půl lžíce zeleného čaje se přelije jedním litrem vody o teplotě sedmdesát stupňů Celsia a necháme jednu až tři minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Čajové lístky lze zalít ještě dvakrát.
Ranní tonikum ze zeleného čaje
Silným odvarem ze zeleného čaje je vhodné ošetřovat pokožku hned ráno, třeme si jím obličej a potom pleť ošetříme běžným denním krémem a naneseme make-up.
Peeling ze zeleného čaje
- 1 lžíce jemně mletých ovesných vloček
- 1 lžíce pšeničných otrub
- 1 lžička medu
- 3 lžíce horkého odvaru ze zeleného čaje
Jemně mleté ovesné vločky a otruby zalijeme horkým zeleným čajem a necháme pět minut odstát, pak přimícháme med. Naneseme na obličej i do dekoltu a krouživými pohyby vmasírujeme do kůže. Pak omyjeme vlažnou vodou.
Vypínající pleťová maska
- 2 lžíce odvaru ze zeleného čaje
- 1 bílek
- 1 lžíce tvarohu
Všechny tyto ingredience dobře vyšleháme do pěny, naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Poté opláchneme.
„Zelený čaj je výborným přírodním prostředkem na oplachování vlasů. Vlasy po umytí přelijeme silným odvarem z tohoto čaje, potom už neoplachujeme, zabalíme do ručníku na pět minut a necháme působit. Vlasy budou kypré, bohaté a získají krásný lesk.“
Rooibos
Rooibos v překladu znamená „červený keř“. Tento malý metr až dva vysoký keř pochází z Afriky. Když je keři osmnáct měsíců, větvičky se ve výšce třiceti centimetrů poprvé ořezávají a mačkají. Navršené na hromádky se nechávají celý den fermentovat a právě to propůjčuje tomuto čaji jeho nezvyklé aroma. Pak se nechá na slunci tak dlouho, až mu zůstane jen asi deset procent zbylé vlhkosti. Nakonec se čaj ještě pasterizuje a dosuší. Tato rostlina bohužel nemá příliš dlouhý život. Rooibos je produktivní asi jen deset let, po této době musí ustoupit mladším. Když keř zaniká, zbarvuje se ohnivě červeně, což dalo jméno keři i čaji.
Tento čaj sice může někomu připadat chuťově zvláštní, ale skrývají se v něm obrovské síly. Rooibos neobsahuje vůbec žádný kofein, ani jiné povzbuzující látky. Je tedy ideální pro těhotné a kojící ženy, malé děti, osoby s citlivým žaludkem i seniory. Díky svým zklidňujícím účinkům pomáhá osobám, které mají problémy se spaním nebo při nervových vypětích. Dále zmírňuje alergické projevy, jako jsou svědění očí, rýma, kopřivka. Rooibos i účinně pomáhá při nadýmání. Je vhodným čajem pro kojící ženy, účinné látky přechází do mateřského mléka ke kojencům, kteří těmito kolikami trpí. Pravidelným pitím tohoto čaje si spolehlivě povzbudíte imunitní sytém, hlavně díky doplnění cenných látek do organismu.
„Rooibos je i nepřekonatelným kosmetickým pomocníkem. Občas se nám zdá, že máme povadlou pokožku, matné vlasy, třepí se nám jejich konečky, lámou nehty a jsme z toho napjatí a nervózní. Rooibos obsahuje právě ty látky, které nám dokáží na všechny tyto neduhy pomoci. Jednak je to železo, měď a dostatek vitaminu C, které vrátí vlasům lesk, pevnost a vitalitu, zpevní nehty, prozáří pokožku a přispějí k tomu, že se budeme cítit skvěle,“ popisuje paní Ludmila.
Příprava čaje rooibos
Připravíme si dvě vrchovaté lžíce sypaného rooibosu a zalijeme je jedním litrem vroucí vody. Necháme louhovat tři až pět minut. Poté přecedíme přes jemné sítko. Z této dávky můžeme připravit i více nálevů (ty další však již nejsou tak hodnotné na cenné látky).
Pleťová maska z rooibosu
- 2 lžíce čaje z rooibosu
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžička mandlového oleje (můžeme použít i panenský olivový, sezamový, jojobový či brutnákový).
Všechny tyto ingredienci smícháme a naneseme a očištěnou pokožku a necháme dvacet minut působit. Tato maska je velmi hydratující.
Pěstící olej z rooibosu
- 25 g čistého sypaného rooibosu
- 0,30 l panenského rostlinného oleje – buďto olivového, mandlového, sezamového, brutnákového nebo jojobového
Rooibos nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem. Přilijeme k němu mírně zahřátý olej a vše dobře promísíme. Sklenici dobře uzavřeme a necháme čtrnáct dní stát na temném, ale teplém místě. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby se olej zbarví do červena. Potom dobře přecedíme přes jemné sítko či plátýnko. Rooibosový olej nalijeme do menších skleněných lahviček a skladujeme nejlépe v chladničce. Tento olej je vhodný k ošetřování pokožky celého těla.
Titulní foto: Mayangsari