Česnek
25.4.2006, Kateřina Samuelová, článek
Česnek určitě často využíváte jako koření a mnoho obdivovatelů draculovských příběhů jej také dobře zná. Ale jistě vás bude také zajímat, odkud vlastně pochází a jaké má blahodárné účinky.
Charakteristika
Česnek je vytrvalá bylina, která vytváří cibulku složenou z několika částí – stroužků. Jeho lístky jsou ploché, zelené či namodralé. Dnešní kulturní česnek většinou nevytváří semínka, takže se musí množit vegetativně - pomocí stroužků.
Tato rostlinka pochází ze střední Asie, odkud byla dovezena do Středomoří a na Dálný Východ. Netrvalo dlouho a rozšířila se po celém světě. Česnek má velice bohatou historii. Pěstovali ho již ve starověké Mezopotámii, v povodí řeky Nilu a římští vojáci ho údajně dostávali na příděl, aby tak podpořili jejich bojovnost. Ve středověku byl zase vyhledáván jako prostředek proti moru. Byl pěstován i Židy, neboť byly jeho účinky vychvalovány i v talmudu.
Účinky
Česnek obsahuje sirnou silici jménem aliin. Ten působí jako antibiotikum, které pomáhá ničit negativně působící mikroorganismy. Dále v něm nalezneme vitamíny A, B1, B2, C, D či jód. Jinou součástí jsou tzv. biostimulátory, které mají pozitivní vliv na látkovou výměnu. V česneku jsou i bílkoviny, cukry, enzymy a pektiny.
Obsahuje velké množství užitečných látek, proto má velké využití v léčitelství. Povzbuzuje totiž vylučování trávicích šťáv i žluči. Kladně působí celkově v trávicím traktu. Má protikřečové účinky, podporuje tvorbu krve a snižuje krevní tlak i obsah cukru v krvi. Pomáhá i proti chřipce a paradentóze. Ovšem jeho nejznámějším účinkem, o kterém ví i malé děti, je samozřejmě odpuzování upírů. :-)
Pěstování
Česnek se vysazuje nejlépe na podzim, ale lze i na jaře, pokud počítáte s menším výnosem. Pěstuje se většinou jeho jednoletá kultura, nejlépe v lehčích půdách, kde nebude trpět ani mokrem, ani suchem. Vysazují se jednotlivé stroužky. Sklízí se v momentě, kdy nať začne sesychat. Později by se mohl česnek v půdě začít rozpadat. Jako koření a zelenina se používá čerstvý. Lze ho ale i konzervovat nebo usušit.
Použití
V kuchyni má česnek stejně rozsáhlé využití jako v léčitelství. Přidává se k masu, do majonéz, omáček, polévek, ale i například do bramboráků. Mladé lístky divokého česneku jsou vhodné jako koření právě do omáček a polévek. Vyrábí se z něj i různé pasty a prášky. V domácnosti se dá uchovávat i za pomoci solného roztoku. Jinak se dá běžnějším způsobem skladovat v chladné místnosti, která je ale zajištěná proti mrazu.