Chřestová sezóna vrcholí!
1.6.2006, Zuzana Chromá, článek
Chcete zpestřit váš vztah? Nakrmte vašeho miláčka chřestovým afrodisiakem. Právě teď je ta vhodná doba, jelikož chřest právě dozrává. Ovšem vypěstovat dobrý chřest není jednoduché - výnos lze čekat až po třech letech úsilí. Naštěstí lze chřest pohodlně koupit a uvařit třeba podle našich receptů.
Charakteristika
Chřest, latinským názvem Asparagus officinalis, patří do čeledi chřestovitých. Říká se mu také špargl. Chřest je tisíc let znám jako rostlina, která pročisťuje a zbavuje lidské tělo nadbytku tekutin. Do Evropy se dostal chřest přes Holandsko okolo roku 1800 a velmi rychle se jeho pěstování rozšířilo. U nás se dříve hojně pěstoval v Ivančicích nedaleko Brna, bohužel je to však minulost. Ale na památku se zde každoročně v květnu konají Slavnosti chřestu…
Chřest zelený a bílý
Známe dva druhy chřestu, respektive dvojí druh zpracování. Jedná se o chřest bělený a nebělený, tedy zelený. který má výraznou zeleninovou chuť a podíl vitamínu C podstatně vyšší než chřest bělený. Ten je zase v chuti jemnější a na trhu dostupnější. Používá se do zeleninových polévek. Mladé jedlé zdužnatělé výhony se nazývají pazochy.
Pěstování
Při pěstování se dává přednost rostlinám samčím, neboť jsou ranější, plodnější a mají delší život. Sklizeň chřestu začíná až ve třetím roce.
Předpěstované sazeničky vyséváme nejlépe v dubnu do humusem prosycené půdy. První rok svážeme výhonky provázkem , aby se nezlomily a na podzim je nad zemí uřízneme a zasypeme hlínou. Druhým rokem dbáme na mírnou zálivku a až teprve třetím rokem jsme odměněni za naše úsilí tvorbou pazoch. Sklizeň trvá asi dva měsíce a končí druhým slunovratem – 21. června.
Jak získáme bělený i zelený chřest na jednom záhonu?
Nad částí záhonu, kde má být chřest bělen, natáhneme na nízkou konstrukci černou nepropustnou fólii, kterou na jedné straně zahrabeme do země a druhou stranu zatížíme třeba prknem, abychom mohli z této strany pazochy sklízet. Mimo zakrytou část pěstujeme potom zelených chřest.
Účinky
Jako zelenina nebo jako šťáva působí chřest na tvorbu moči, brzdí tvorbu ledvinových a močových kamenů a pomáhá rovněž při zánětech močového měchýře. Obsažený asparagin působí ve větším množství jako afrodisiakum.
Použití
Chřest je typicky jemnou, pochoutkovou ranou zeleninou. Proto má své neocenitelné využití nejen v medicíně jako diuretikum, ale především v kuchyni. Připravují se z něj saláty, studené i teplé předkrmy, polévky, hlavní jídla i přílohy.
Jak vařit chřest
Chřest se jemně očistí, bílý chřest se oloupe od hlavičky směrem ke konci stonku, svázáním se vytvoří svazky na jednu porci a vaří se ve slané vodě s máslem, případně špetkou cukru. Jelikož doba vaření špiček chřestu a jeho stonků není stejná, je třeba chřest vařit ve svislé poloze špičkami vzhůru. Z vody vyčnívající konečky se přikrývají navlhčeným kusem plátna. Tímto způsobem se jemné špičky v páře uvaří současně se stonky. Chřest se vaří nejvýš 10 – 12 minut a nechá se ještě asi 6 minut v páře. Když má chřest nahořklou chuť, je třeba přidat do vody kousek pečiva.Výborný je uvařený chřest podušený na másle a zapečený sýrem nebo v kombinaci se sýrovou omáčkou a bramborem. Ke všem pokrmům z chřestu se hodí lehká suchá bílá vína.
V našich Receptech najdete další vynikající předpisy na chřestové pochoutky.
Foto: chefdecuisine.com, restaurantedge.com