Čokoláda - zdravý pomocník do nepohody
5.4.2007, Zuzana Chromá, článek
Máte rádi ten uklidňující pocit, když po celém hektickém dni plném stresu v práci, útrap s dětmi či při zkouškovém období sáhnete pro svého pomocníka na uklidnění nervů – tabulce své oblíbené čokolády a labužnicky vychutnáváte tu skvělou chuť? Nyní již nemusíte mít následné výčitky svědomí. Jíst čokoládu doporučují i odborníci na výživu!
Čokoláda – sladká indiánská pochoutka
Čokoládu milují mladí i staří, ženy i muži bez rozdílu náboženství a společenského postavení. O jejích povzbuzujících účincích se v roce 1492 dozvěděl od Indiánů Kolumbus, který dovezl kakaové boby do Evropy. Až do 19. století bylo pití čokolády výsadou vyšší společnosti. Dnes je běžnou pochoutkou a řadě lidí při stresu nahradí i prášky.
Čokoládou proti stresu
„Kakao má posilující, protistresové a antidepresivní účinky,“ potvrzuje ČTK lékařka centra pro poruchy metabolismu a výživy Taťána Staňková. Kakao obsažené v čokoládě snižuje tvorbu látek vyvolávajících stres - adrenalinu a noradrenalinu.
Theobromin v kakau zlepšuje podobně jako kofein schopnost koncentrace. S klasickou závislostí na čokoládě, která by se projevila abstinenčními příznaky jako závislost na tvrdé droze či alkoholu, se Staňková ve své ordinaci zatím nesetkala.
Čokoláda na uklidnění
Často prý ale pacientky popisují situaci, kdy je v práci rozčilil šéf a ony si běžely koupit čokoládu. Když ji snědly, okamžitě se uklidnily. Pokud má člověk pocit, že se bez čokolády neobejde, je to podle lékařky spíše závislost psychická než fyzická.
Jak je to tedy se závislostí na čokoládě
„Nutkání k čokoládě existuje. Je to proto, že čokoláda zvyšuje v mozku hladinu serotoninu a endorfinu, což vede k příjemným pocitům, jaké se dostavují při vzrušení a konzumaci jídla,“ vysvětluje paní Staňková. K čokoládovým hodům se podle ní častěji uchylují lidé labilní a neurotičtí, kteří mnohdy tíhnou k alkoholu nebo lékům.
Těžký boj s choutkami na čokoládu svádějí denně tlouštíci. Stogramová čokoláda totiž obsahuje přes pět set kilokalorií. Pokud někdo sní čtyři tabulky za den, vyčerpá denní dávku energie. Problém neřeší ani čokolády pro diabetiky s kalorickými sladidly. Řešením může být nová čokoláda téměř bez kalorií, která má minimum tuku a sladidla v ní jsou nekalorická.
Svaly rostou, bolest hlavy se zmírňuje
Údajně je čokoláda méně nebezpečná než veškerá anabolika umožňující růst svalové hmoty. Zejména hořká posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Svalstvo pak nabývá na kýženém objemu. Vědci navíc dokázali, že výskyt akné, který býval spojován s jejím pojídáním, neodpovídá pravdě.
Zato potvrdili, že čokoláda, alespoň krátkodobě, pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu, k jehož zvýšenému vylučování dochází vzápětí. Zároveň upozorňují, že i na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost. V tom případě by však musel dospělý jedinec požít více než 200 tabulek denně.
Čokoláda ohrožuje váhu, ale zdraví prospívá
Přestože po konzumaci čokolády neúprosně přibývají kila, mnozí lidé její chuti nedokáží odolat. Dlouholetý výzkum německých vědců ale potvrdil, že sladký pamlsek navzdory nepříjemnému tloustnutí skýtá mnohá pozitiva.
100 gramů mléčné čokolády dodává organismu více než dvojnásobek kalorií, které odpovídají přibližně stejnému množství opékaných vuřtů. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. Dva malé kousky denně ještě zdraví prospívají, větší množství už může tělesnou schránku ohrožovat.
Pro dobrou náladu i proti stárnutí
- Přitom i nadále platí, že pořádný čokoládový nášup dokáže nabudit ke zvýšené činnosti mozkové buňky. Ale pouze v omezeném časovém intervalu.
- Čokoláda podporuje i zdárnou funkci oběhového aparátu. Týká se to zejména hořké čokolády, jež pečuje o optimální hranici antioxidantů v krevní plazmě.
- Zpracované kakaové boby ovlivňují rovněž přirozené stárnutí lidského těla. Zneškodňují totiž volné radikály, které jej průběžně ničí. Pomáhají i v léčbě kašle.
Hořká je kvalitnější
Těm, kteří příliš nemilují mléčnou čokoládu, dávají badatelé za pravdu. Hořká je skutečně lepší, neboť obsahuje víc práškových kakaových bobů, které se navíc nemusejí potýkat s dalšími přísadami.
Hořká čokoláda je dobrá na srdce
Čokoláda může dokonce pomoci chránit srdce, tvrdí nová studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Chemické látky zvané flavonoidy, které se nalézají v čokoládě a dalších potravinách, mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik LDL cholesterolu (takzvaného zlého cholesterolu).
Foto: Monika Adamczyk
Podle studie, o níž informoval Farmaceutický zpravodaj, bylo zjištěno, že u osob, kterým byla strava doplňována kakaovým práškem a hořkou čokoládou, se skutečně zpomalil vznik onoho „zlého“ cholesterolu, a navíc se podle časopisu zvýšila hladina HDL (takzvaného „hodného“) cholesterolu.
Hořká čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v těle molekuly kyslíku, neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buňky. Tento poznatek potvrdila studie britských a italských vědců, o níž informuje odborný časopis Nature.
Pozor však na kombinaci s mlékem
Pokusné osoby byly při zkoumání rozděleny do 3 skupin: členové první skupiny jedli hořkou čokoládu, druhé mléčnou a ve třetí opět hořkou, ale zapíjeli ji mlékem. Pouze u první skupiny byl ale poté zjištěn výrazně zvýšený obsah užitečných antioxidantů. Ukázalo se, že mléko na sebe tyto příznivé látky váže a tím zabraňuje jejich přístupu do krevní plazmy.
Jezte čokoládu s vyšším obsahem kakaa
Pokud jí člověk čokoládu s 80 a více procenty kakaa, snižuje si tím podle amerických vědců riziko rakoviny kůže a oddaluje stárnutí. I když zastánci přísných diet někdy před čokoládou varují, Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny ji doporučuje.
„Jíst čokoládu je pro zdraví dobré, v rozumné míře určitě,“ říká Pavel Suchánek. Tato pochoutka má podle něj úžasnou vlastnost, že působí na centra libosti v mozku. Člověk si kouskem čokolády vylepší náladu. Zdravotní přínos se týká čokolády s vyšším podílem kakaa, od 60 procent výš, upozorňuje pan Suchánek.
Zbavuje tělo volných radikálů
Kakao v čokoládě obsahuje flavonoidy a antokyany, rostlinné chemikálie, které omezují nepříznivé účinky volných radikálů v těle. Ty vznikají jako odpověď na stres, infekci, pití alkoholu a kouření. Flavonoidy pomáhají při ochraně buněčných membrán, a tím snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Nezvyšuje hladinu cholesterolu
Hořčík v čokoládě chrání před migrénou, aminokyselina L-Arginin zlepšuje imunitu a obnovu buněk a má antistresový účinek. Kakaový tuk v pravé čokoládě neobsahuje mnoho mastných kyselin, a tak čokoláda nezvyšuje hladinu cholesterolu, jak se někdy traduje.
Ze stogramové tabulky pětinu denně!
Množství požité čokolády by se podle Suchánka nemělo překračovat - za den nanejvýš 20 gramů, ze 100gramové tabulky pětinu. Suchánek soudí, že není důvod, proč by si člověk, i třeba s mírnou nadváhou, nedopřál trochu čokolády. Musí to ale vyvážit pohybovou aktivitou.
„Má-li chuť na čokoládu, měl by si čtvereček dát. Je jen otázka, kdy - aby to nebylo dvacetkrát za den a určitě ne večer,“ varuje. Na potlačení večerní chuti na čokoládu má pan Suchánek recept - nakrájet si čerstvou syrovou zeleninu a nechat si čokoládu až na další den.
Proto jezte čokoládu střídmě, a budete zdraví :-).
Zdroj: aktuálně.centrum.cz
Titulní foto: Showface