Ekologická kuchyně
26.4.2006, Relaxuj -REL-, článek
V kuchyni se dá ušetřit spousta energie a peněz. Tady je pár rad, jak na to :-)
Využijte veškeré teplo...
- Při každém otevření dvířek trouby uniká asi 20% tepla – proto se vyplatí raději umýt okénko od trouby a připravovaný pokrm sledovat přes sklo.
- Ačkoliv je v receptu doporučeno předehřát troubu, většinou je to zcela zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii... :-)
- Poklička na hrnci sníží spotřebu energie až na 1/4! Nejlepší jsou tlakové hrnce, které ušetří dalších 50% energie.
- Voda se nejrychleji uvaří v rychlovarné konvici nebo pomocí ponorného vařiče, po přelití vařící vody do hrnce se vám rychleji uvaří těstoviny.
- Nenakupujte spotřebiče na baterky. Baterky se musí neustále doplňovat a vzniká tak špatně zpracovatelný odpad.
- Toastujte... Kdo neohřívá staré pečivo v troubě, ale na nástavci na toastovači, ušetří až 70% energie.
Mikrovlnku jen na maličkosti
Už při dvou porcích spotřebuje mikrovlnná trouba více energie než sporák. Stejně tak rozmrazování v mikrovlnce spotřebuje velké množství energie. Proto potraviny raději vyndejte z mrazničky dostatečně včas před vařením.
Nakupujte místní výrobky - podpoříte tím nejen místní ekonomiku, ale ušetříte tím i energii spotřebovanou na dovoz výrobků z jiných částí světa.
Zdroj: Greenpeace