Jak podpořit zdraví pitím čajů v zimě
27.2.2006, Doris Danielová, článek
Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů světa. Existují sta a sta druhů čajů a každý má svá pro a proti. Zkusíme si říci, které čaje jsou vhodné či méně vhodné pro pití v zimě a přechodném období před nástupem jara.
Zelený čaj je vhodný pro celodenní popíjení
Z bohaté nabídky na trhu si dnes už můžete opravdu vybrat tu „svou“ značku. Obecně platí, že pro časté popíjení je nejvhodnější čaj zelený, ale vzhledem k tomu, že je podle učení tradiční čínské medicíny mírně chladné povahy, neměli bychom to s jeho konzumací v kruté zimě přehánět.
Doporučuji raději si připlatit a koupit si pár kvalitních čajů, které budete střídat. Z čínských zelených čajů je na zimu vhodný např. Pi Lo Chun (jeho mírně zahřáté čajovníkové lístky nemají totiž tak chladnou povahu jako jiné zelené čaje), dále luxusní čaj Huangshan Mao Feng (čajovník, z něhož čaj pochází, roste totiž na úpatí hor v sousedství broskvoní, které mu propůjčují prohřívající vlastnosti).
Japonské zelené čaje
Z japonských čajů je pro celodenní popíjení prakticky v každém ročním období vhodný čaj Sencha, případně Bancha a Hojicha (mírně dopražený), dále Genmaicha (čaj Bancha obohacený praženou rýží).
Potřebujete snížit cholesterol? Pijte Pu-Erh
Pro zimní období je zvláště vhodný červený čínský čaj Pu-Erh, který navíc ještě snižuje v těle hladinu cholesterolu a může pomoci i při léčbě osob postižených hyperlipidemií ( tj. zvýšením hladiny chlesterolu nebo tuků triglyceridů v krvi). Občas je možno zařadit i některý z čínských žlutých čajů. Čaj bílý je vhodnější svou lehkou povahou na popíjení v létě.
Nepřehánějte to s čajem černým
Černé čaje jsou sice velmi aromatické a povzbuzující, jejich pití se ale nesmí přehánět. Jsou totiž ze všech druhů čajů pro organismus největší „povzbuzující rychlou bombou“ a jejich nadměrná konzumace může tělesnou energii spíše oslabit. Pro zimní období se ale hodí. A to zvláště, pokud si je připravíme s přídavkem mírně prohřívajících, pikantních druhů koření, která podle pravidel učení tradiční čínské medicíny dodají organismu teplo a zmírní účinky zimního chladu. Z těchto čajů mohu doporučit indický skvělý, lahodný, prohřívající i povzbuzující čaj Dátá Másala.
Zvláštní recept - Dátá Másala
Čaj Dátá Másala dostanete koupit v čajovnách už jako přímo namíchanou směs koření nebo si jej můžete připravit sami, když smícháte kardamom, černý pepř, zázvor a hřebíček – někdy se doporučují i mírně odlišné varianty, např. se skořicí. Tuto směs koření (na 1 džbán čaje 1 polévkovou lžíci) vhodíte do vroucí vody, krátce povaříte, pak přidáte nějaký kvalitní sypaný lístkový černý čaj, asi čajovou lžičku (např. indický Assam nebo Darjeeling z Indie či Nepálu), opět krátce povaříte, nakonec přilijete mléko, necháte krátce vzkypět, odstavíte z plamene, osladíte medem a luhujete asi 5-10 minut.
Pak čaj přecedíte a horký pijete. Denní šálek čaje Dátá Másala (nebo nějakého podobného receptu, např. indický Yogi čaj) neocenitelně povzbudí a působí dobře jako preventivní prostředek proti únavě, vyčerpání a zimním „chřipkám“ či prochlazení.
Odvary a výluhy z bylinek, čili naše domácí „čaje“
Pro zimní popíjení jsou léčivé bylinky neocenitelnými průvodci. Zejména vhodný pro každodenní konzumaci je pro svůj vysoký obsah vitaminu C čaj šípkový (může být obohacen i ibiškem – červená barva tohoto čaje totiž organismus prohřívá).
Malým dětem můžeme kromě šípku nabízet čaj fenyklový, majoránkový, dobromyslový, heřmánkový (samozřejmě jen pokud nemají na některou bylinku alergii). Při chřipkách pomáhá lípa, černý bez - květ. Pro „nespavce“ a osoby nervózní a podrážděné doporučuji na noc čaj meduňkový, třezalkový či kozlíkový (valeriánský).
Vylepšete si čaj kořením
Do odvaru z bylinek si můžete v zimě přidat trochu skořice, lékořice nebo vanilky, tím zvýšíte lahodnost čaje a navíc dosáhnete většího prohřátí organismu. Sladit je nejlepší medem. V zimě je vhodný i měsíček, maliník, černý rybíz (listy nebo i sušené plody), sušené plody černého bezu.
Kopřivu a mátu nechte až na jaro
Naopak nedoporučuji v zimě k pravidelné konzumaci čaj kopřivový (ten je výrazně chladivé povahy a hodí se až na jaře jako součást pročišťující kúry) a mátový (má rovněž povahu výrazně chladnou).
Exotické „čaje – nečaje“
Bez obsahu kofeinu a teinu je čaj Roibos (pochází z Jižní Afriky), který k denní konzumaci v zimě i v létě vřele doporučuji. Obsahuje totiž řadu pro lidský organizmus cenných minerálů (železo, měď, fluor, sodík, draslík a navíc vitamín C a rutin, který pomáhá zpevňovat cévy a působí proti nadměrnému krvácení.
Z kůry jihoamerického stromu se připravuje odvar Lapacho. Chuťově to není pravda zrovna zážitek, ale občas si jej dopřejte, povzbuzuje totiž výrazně imunitu a může vám pomoci předejít nepříjemné chřipce.
Z listů Cesmíny Paraguayské se připravuje velmi povzbuzující a osvěžující čaj Maté, nejoblíbenější čaj Jižní Ameriky. Ten lze doporučit především těm, kteří potřebují trochu zhubnout – maté totiž silně tlumí chuť k jídlu.
Teplá voda?
Možná se tomu podivíte, ale na zahnání pocitu žízně je úplně nejzdravější pít v zimě kvalitní teplou vodu. Samozřejmě ne z vodovodu! Nejlepší je sehnat si filtr na vodu a tuto kvalitní vodu mírně ohřát (ne v mikrovlnné troubě, protože tam dochází k doslovnému rozbití struktur molekul látek a de facto znehodnocení jakékoli potraviny, kterou tímto způsobem zpracujete). Popíjet lze po celý den. Je možné používat i Pí vodu nebo vodu Diamantovou (což jsou – mírně řečeno – trošku „šamansky“ vylepšené vody prostřednictvím biorezonančně vložených pozitivních vlastností).
Co v zimě rozhodně nepít?
Ledové nápoje! Pokud si přece jen nějakou tu skleničku Coly, minerálky nebo džusu neodpustíte, pijte je vlažné, nejlépe ohřáté na pokojovou teplotu.
Příjemný zážitek ze zimního čajování Vám přeje
Doris Danielová