Jarní špenát zapečený s tofu
26.4.2006, Relaxuj -REL-, článek
Recept pro milovníky zapékaných jídel - zapečená směs ze špenátu, tofu a ovesných vloček:-).
Ingredience:
- čerstvý nebo mražený, ale ideálně celolistý špenát
- hrst výhonků mladých kopřiv (na chuti nic nezkazí a pročistí váš organismus)
- 1 balení uzeného tofu nastrouhaného nahrubo (lze nahradit strouhaným sýrem)
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek vody
- olej
- sůl,
- grilovací a houbové koření
- sušený mletý česnek
Postup:
- Pokud použijeme kopřivy, spaříme je nejprve a nasekáme nadrobno.
- Na oleji dusíme listy špenátu a kopřiv, podle potřeby přiléváme vodu. Nepoužíváme mléko - ničí železo v rostlinách obsažených.
- Ovesné vločky vložíme do misky, osolíme, můžeme přidat i kostku bujonu nebo koření dle chuti. Zalejeme je v misce hrnkem vařící vody, promícháme a necháme odstát asi 5 minut. (Lze je i povařit, pak jsou "kašovitější" konzistence.
- Ohnivzdornou misku vymažeme olejem. Rozprostřeme směs ovesných vloček. Na ně dáme směs špenátu a kopřiv.
- Tofu nastrouháme a smícháme s trochou grilovacíhoho a houbového koření, sušeného česneku a dvěma lžicemi oleje.
- Nasypeme na špenát, misku uzavřeme.
- Pečeme v troubě na cca 200 stupňů asi 25 minut, až pokrm zezlátne.
Dobrou chuť!