Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Jedy, které máme tak rádi II. - Alkohol

18.4.2006, Simona Grygárková, článek
Alkohol je dobrý tehdy, když potřebujeme něco zapít - ať už je to příjemné nebo zlé. Ovšem pozor, kdy něco zapíjíme moc dlouho, tak se v alkoholu jen utápíme.

Tolerované drogy


Problémem drogové závislosti není jen konzumace heroinu, kokainu nebo pervitinu. Drog - tedy látek vyvolávajících závislost - je kolem nás široké spektrum. Některé společnost toleruje, jiné zavrhuje. Patří mezi ně i pochutiny každodenní spotřeby. Někde se k pití nabízí pouze káva, v restauraci vám jako ovocný čaj s klidem přinesou čistý černý čaj s ovocnou příchutí, a co se týče společensky nejtolerovanější drogy, alkoholu? Vzpomeňte, kolikrát vám přátelé nutí „panáka“ s nepochopitelnou vehemencí a na vaše protesty mají celý arzenál argumentů... Náš seriál o jedech jsme začli článkem o kávě. Dnes je na řadě alkohol.


Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství?


Tento reklamní slogan na Triger whisky, propagovanou Dugem Badmanem ve filmu Limonádový Joe, bychom dnes označili za klamnou reklamu. Největším světovým problémem spojeným s užíváním drog představuje totiž právě alkohol.



Alkohol je i podle lékařů výborným rozpouštědlem úzkosti, protože uvolňuje a navazuje pocit blaženosti. Takovému vlivu se říká psychotropní vliv neboli vliv na duševní procesy. Alkohol způsobuje změnu prokrvení, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, dokonce snižuje nepříznivou složku cholesterolu. Vše ovšem v malé dávce. Ale organismus touží udržet si tento stav a vyžaduje dávky vyšší. Člověk přestává požívání alkoholu kontrolovat a stává se závislým. Příznivé účinky se dávno ztratily. Nastupují povahové změny, úbytek schopností, chátrání, degenerace. Objevuje se impotence, nádory, cirhóza, ledvinové nemoci. Pleť ztrácí pružnost, je odulá.


Alkohol a „mladí dospělí“


Jedním z nejzávažnějších problémů spojených s drogovou závislostí v posledních letech je zvýšení spotřeby alkoholu mezi mladistvými. Tento problém je způsoben hlavně tím, že je to velmi dostupná droga. Alkohol je příliš často brán na lehkou váhu a dokonce propagován - viz televizní reklamy na pivo, vysílané během celého dne. Podívejme se zblízka na společenské i zdravotní problémy, které působí při pití alkoholu jak v malých, tak velkých dávkách, a posuďme, zda alkohol může nějak prospět našemu zdraví nebo ho opravdu skutečně ohrožuje.


Alkohol je jed ničící protoplazmu


Každá buňka v našem těle – ať už se nachází v mozku, játrech, ledvinách, ve svalech nebo v kůži - je tvořena hmotou, které se říká protoplazma. Veškeré životní funkce provádějí buňky, z nichž je tělo složeno. Co se tedy stane, když si dáme před večeří vinný střik nebo aperitiv? Malé množství cukru a bílkovin obsažené v nápoji odstartuje činnost našeho trávicího systému. Nějakou dobu trvá, než jsou stráveny cukr a bílkoviny, alkohol ovšem žádné trávení nepotřebuje. Přímo ze žaludku a střev je absorbován do krevního řečiště.


Co se děje v těle po prvním přípitku?


Během několika minut se tento toxin dostane ke všem buňkám v našem těle. A i když může být v tu chvíli už silně zředěný, má stále jistý - byť i docela malý - účinek na každou buňku těla. Nejprve pociťujeme lehké povzbuzení. Ve stejnou dobu se zaktivizuje obranný systém našeho těla, protože se snaží zbavit nepřítele. Bílé krvinky začnou pracovat na tom, aby zbavily tělo poškozených nebo mrtvých buněk. Celkový počet obranných buněk v těle se dočasně sníží. Vytvoří se shluky červených krvinek jako tělesná stráž a vzniknou tak překážky, kterými je odříznut přívod krve k některým skupinám buněk v různých částech těla, zvláště mozku, přičemž některé z takto odříznutých buněk jsou totálně zničeny.

Toto shlukování červených krvinek může být patrné i ještě za dvanáct hodin po vypití několika skleniček. Při každém požití alkoholu ztrácíme určitý počet mozkových buněk, které již nemohou být nahrazeny, i když jejich funkce přebírají další buňky.


Cirhóza


Po několika minutách začínáme pociťovat uvolnění, ale některé části těla začínají kypět aktivitou. Buňky jater zahajují horečnou činnost směřující k odstranění toxinu. To je jeden z důvodů, proč mají těžcí pijáci tak opotřebovaná játra a podléhají jednomu z nejzávažnějších dlouhodobých účinků alkoholu - cirhóze neboli tvrdnutí jater. Dvě skleničky samozřejmě cirhózu nezpůsobí, nicméně už lehké - tzv. „společenské“ pití může způsobit jinou nepříjemnou chorobu, a to akutní zánět slinivky břišní.


Co na alkohol říká naše srdce?


Dlouhou dobu si lékaři mysleli, že alkohol uvolňuje cévy dopravující výživu k srdci. Věřilo se, že sklenka vína zlepší dodávku kyslíku do srdce, a tak sníží riziko srdečního záchvatu. Současné výzkumy ukázaly, že platí pravý opak. Pár skleniček vyvolá křeč věnčitých tepen, čímž sníží přívod kyslíku do srdce, což přispívá k vzniku infarktu myokardu – srdečnímu záchvatu. Těžké jídlo zapité alkoholem může být pro osobu se zúženými věnčitými tepnami přímo vražedná kombinace.


Sklenka plná prázdných kalorií


Jedním z dalších vážných dopadů alkoholu na lidský organismus je jeho neblahý vliv na nedostatečnou výživu. Lidé, kteří ho pravidelně pijí, totiž většinou pořádně nejedí. Má to dva důvody: jednak alkohol otupuje nebo úplně ničí přirozený mechanismus hladu, jednak je alkohol bohatým zdrojem prázdných kalorií. To znamená, že pokud někdo vypije 0,5 litru vodky za den, dodá svému tělu přibližně 3000 kalorií. Ale ani jedna z těchto kalorií nemá sebemenší výživnou hodnotu.


Šestnáct kostek cukru v jednom pivu


Míšené a sladové nápoje (např. pivo) obsahují cukr, který doplňuje jedovatý účinek alkoholu. Půl litru piva obsahuje šestnáct kostek cukru. A člověk, který denně užívá alkohol, a to i v malém množství, má 16x vyšší spotřebu hořčíku než nepijáci.

U alkoholiků se proto velmi často můžeme setkat s úbytkem bílkovin a s různými avitaminózami. Alkoholici trpí nemocemi jako beri-beri (nedostatek vitamínu B1), kurděje (avitaminóza - nedostatek vitamínu C) a pelagra (nedostatek niacinu). Nedostatek vitamínů, minerálů a výživných látek snižuje schopnost organismu bránit se infekcím. K tomu přidáme zničené bílé krvinky a jiné poruchy obranného systému a máme odpověď, proč na zápaly plic a jiná nakažlivá onemocnění umírá více alkoholiků než abstinentů. I ti, kteří pijí jen příležitostně, trpí infekčními chorobami více než ti, kteří nepijí vůbec.

A zde jsou dvě důležité skutečnosti, které by každý měl mít na paměti:
  • deset procent těch, kteří pijí příležitostně, se stává alkoholiky.
  • Jedinou známou možností léčby alkoholismu je naprostá abstinence.

Vliv alkoholu na psychiku


Alkohol narušuje vědomí, přičemž okrádá člověka o soudnost a sebeovládání. I malé dávky alkoholu narušují schopnost nervů správně reagovat. Z mírných pijáků se mohou stát nebezpeční řidiči, možná nebezpečnější než úplně opilí řidiči. Opilý řidič často zpomalí a jede krokem. Mírný piják si myslí, že jeho vnímání je zostřené a reakce nezměněny. Věří si, a tato iluze může způsobit, že pojede rychleji a bude méně opatrný. Pár skleniček tak může tvořit hranici mezi bezpečnou jízdou a nehodou.

Alkohol přináší málo dobrodiní, zato velká rizika. Proč tedy riskovat?

Titulní foto: Dreamstime.com