Kombucha – zdravý čaj nečaj
22.11.2007, Simona Grygárková, článek
„Kombucha je starověký nápoj vzniklý fermentací kombuchové kultury a čajového nálevu. Pochází z Asie. Tady byla kombucha považována za velmi lahodný a hlavně zdraví prospěšný nápoj. Ale velmi brzy vycestovala přes Rusko na západ,“ uvádí Ing. Janek Solný, autor příručky Kombucha. Již v Asii a i při cestě na západ lidé zaznamenali zázračné působení tohoto čaje na lidský organismus. Z tohoto důvodu dostala kombucha i jiné názvy, jako například dnové želé, magický zázrak, zázračná houba.
Co je to kombucha
„Kombucha je čistě přirozeně žijící společenství různých kvasinek a různých mikroorganismů. Vědecký název tohoto společenství je Medusomyces Gisevie. Kombucha vypadá jako želatinová hmota a je vytvořená především z bakterií Bacterium xylium s kvasinkami rodu Saccharomyces a jinými,“ vysvětluje pan Solný. Kultura má pevnou konzistenci, je bílá, bez vůně a chuti. V nálevu plave na povrchu.
„Při oxidačním a kvasném procesu kombuchy se vytvářejí zdraví prospěšné látky. Kombucha je bohatá na kyselinu mléčnou, ta především povzbuzuje trávení a regeneruje střevní flóru. Dále zlepšuje látkovou výměnu a aktivuje metabolismus,“ dodává pan Janek. Dále kombucha obsahuje kyselinu glukurónovou, ta vzniká oxidací glukózy. Tato kyselina se spojuje v těle s jedovatými látkami, jako jsou například alkohol, aditiva, nikotin a pomáhá při jejich vylučování močí. Mezi další kyseliny obsažené v kombuše patří octová, glukonová, šťavelová, usninová, listová, jablečná, citronová, uhličitá, máselná. Tyto kyseliny pomáhají při procesech látkové výměny a podporují vstřebávání účinných látek z kombuchy do organismu. A právě ony dodávají kombuše charakteristickou kyselou chuť. Čím je delší doba fermentace, tím více kyselin a méně cukru kombucha obsahuje.
„Kombucha obsahuje i polysacharidy, ty dodávají do organismu energii, aby jednotlivé buňky mohly plnit svoje úkoly.“ Mezi další důležité látky obsažené v tomto nápoji jsou enzymy a to hlavně invertáza, amyláza a kataláza. Jsou to biokatalyzátory, které umožňují chemické reakce v těle. Podporují látkovou výměnu v těle a dobré trávení. „Za zmíňku stojí i široké spektrum vitamínů, které kombucha obsahuje od B1, B2, B3, B6, B12 přes vitamin C, A, E po vitamin K,“ upozorňuje pan Solný. V neposlední řadě nápoj obsahuje látky přítomné už v původním čaji, tj. třísloviny, kofein, zbytkový cukr a různé minerály. Významné jsou i kvasinky a bakterie, jenž se pohybují i mimo samotnou kulturu.
Léčivé účinky kombuchy
„Kombucha především organismus skvěle detoxikuje, je proto skvělým doplňkem pro lidi žijící ve městech, kde mají znečištěný vzduch. Protože toxiny se do našeho organismu nedostávají pouze jídlem, ale i dýcháním a kůží. Kombuchu mohou pít i diabetici, poněvadž výsledné hodnoty cukru po osmi dnech jsou prokazatelně nižší. U nás byly dělané pokusy s diabetiky v laboratořích v Žamberku. Dále je vhodná při onkologických onemocněních, srdečních a střevních problémech, při rekonvalescenci a při snížené imunitě, ale hlavně je vhodná jako prevence proti těmto onemocněním. Kombuchu mohou pít děti od tří let věku, ale i těhotné a kojící ženy, poněvadž nemá vedlejší účinky a je vhodná ke stálému užívání, vhodná denní dávka je jeden šálek pro děti a tři šálky pro dospělé,“ podotýká pan Solný.
Jak na přípravu kombuchy
„Každý druh čaje nebo čajová směs je vhodný pro přípravu tohoto nápoje. Střídání používaných druhů čaje dává tomuto nápoji směsici různorodých chutí a vůní. Dále pro přípravu tohoto nápoje potřebujeme kultury kombuchy, známou pod názvem SCOBY (tuto kulturu snadno seženeme přes internet). Čaj a cukr fermentují za pomoci této kultury přibližně do devíti dnů, závisí to na teplotě,“ vysvětluje Janek Solný.
Kombucha – základní recept
Potřebujeme:
- kulturu kombuchy, zvanou Scoby nebo jeden šálek čerstvě připraveného nápoje kombuchy z předchozí dávky
- čtyři šálky čaje (volíme podle chuti, jak zelené, černé či směsi). Nálev připravujeme s jednou lžící čaje na tuto dávku
- čtyři polévkové lžíce cukru, nejlépe třtinového, můžeme použít i med či rýžový, ječný slad
- čistou skleněnou dvoulitrovou nádobu
- jednu sterilizovanou dětskou bavlněnou plenu pro zakrytí nádoby s gumičkou
Do dvoulitrové sklenice nalijeme předem připravené čtyři šálky čaje, rozpustíme v něm cukr, med či slad a necháme ochladit na pokojovou teplotu. Potom přidáme houbu Scoby nebo jeden šálek kombuchy z předchozí dávky. Nádobu opatrně přikryjeme plátnem a upevníme gumičkou. Tuto směs necháme zkvasit v pokojové teplotě sedm až devět dnů. Pak scedíme a opakujeme proces pro další dávku. Jestli je nápoj příliš sladký a nevýrazné chuti, není hotový, musíme kombuchu kvasit déle. „Hotový čaj má kyselou chuť s nádechem šampaňského,“ dodává pan Janek. Zdá-li se Vám příprava tohoto nápoje příliš obtížná, můžete si hotovou kombuchu již koupit v prodejnách zdravé výživy či hypermarketech.
Titulní foto: www.kombucha-teepilz.de