Letní ovoce II
5.10.2009, Simona Grygárková, článek
Dnešním článkem navážeme na naše povídání o letním ovoci. Dozvíte se několik zajímavých rad, například jak zhubnout pomocí švestek nebo hroznového vína a k čemu nám mohou být prospěšné broskve.
Broskve proti kašli
„Sametově hebkou slupkou se mohou chlubit broskve.“ Dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, pak draslík a vápník. Z vitaminů především beta-karoten, vitaminy skupiny B a vitamin C. „Při bronchitidách, kašli a astmatu mají podpůrný léčebný účinek. Jsou mírně projímavé a močopudné.“
Očistná a omlazující broskvová kúra
Po dva dny jíme pouze čerstvé broskve v množství, jakém chceme, a k tomu denně vypijeme dva a půl litru čisté neperlivé vody, nic víc. Při této kúře se tělo vyčistí a omladí.
Při očistné kúře si můžeme také aplikovat broskve na pokožku ve formě pleťové masky. Ta se používá na ochablou kůži. Připravíme si ji tak, že rozmačkáme jednu broskev a smícháme ji s jednou lžíci tvarohu. Směs naneseme na obličej a necháme dvacet pět minut působit, pak dobře umyjeme. V přírodní kosmetice se také používá olej z broskvových jader na regeneraci a zjemnění pokožky. Je běžně k dostání obvykle u firem zabývajících se aromaterapii.
„Pecky broskví obsahují kyselinu kyanovodíkovou, tedy substance, z níž v organismu kyanovodík vzniká. Malým dětem proto dáváme broskve pouze vypeckované,“ varuje paní Míchová.
Švestky vám pomohou zhubnout
„Mým oblíbeným druhem ovoce jsou švestky.“ Pokud jde o vitaminy, tak tyto plody jednotlivě nijak nevynikají, znamenitý je však jejich celek. Kromě vitaminu B12 a biotinu obsahuje toto ovoce všechny vitaminy skupiny B. Pozoruhodný je také podíl mnohonásobně nenasycených mastných kyselin ve slupkách a vysoký podíl vlákniny, která zbavuje střeva odpadových látek. Z minerálů jsou švestky bohaté na draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo.
„Švestky obsahují málo sodíku, a proto jsou velmi prospěšné při chorobách krevního oběhu, ledvin, jater, při dně a revmatismu. Současně jsou hodnotným přírodním projímadlem. Jsou také ideální při odtučňovacích dietách. S jejich pomocí můžeme přirozeným a zdravým způsobem ztratit nejeden kilogram, protože plody působí na vyplavování vody z organismu a ve střevech vážou nadbytečné tukové látky, které se pak díky tomu nemohou uložit v těle jako zásobní tuková vrstva,“ vysvětluje paní Jasmína Míchová.
Sušené švestky
Pokud doma nemáme sušičku ovoce, je optimálním způsobem sušení švestek tento třístupňový systém. Nejprve sušíme švestky po dobu tří a půl hodiny při otevřené troubě a při termostatu nastaveném na úsporný režim. Tak dosáhneme teploty kolem čtyřiceti pěti stupňů Celsia. Pak plody do dobu tří a půl hodiny necháme přirozeně vychladnout a sušíme při teplotě do šedesáti stupňů Celsia asi čtyři hodiny. Potom je opět necháme dvě až tři hodiny vychladnout a konečně dosoušíme při teplotě osmdesát stupňů Celsia delší dobu, kolem dvanácti až patnácti hodin. Švestky musí po usušení obsahovat jistou vlhkost a musí být pěkně vazké a mírně šťavnaté.
Přírodní projímadlo
Večer naložíme šest až deset švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem. Nebo nakrájíme sto padesát gramů sušených švestek a sto padesát gramů datlí nadrobno, vsypeme do vroucí vody a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenice a uložíme v ledničce. „Při potížích se zažíváním si dáváme třikrát denně jednu čajovou lžičku této směsi a zapijeme ji sklenicí čisté neperlivé vody.“
Švestky mohou také velmi pomoci při dně, jako vynikající prostředek odbourávající a vyplavující především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat jeden až dva plody nebo vypít dvě skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijeme.
Odtučňovací hroznové víno
„Dalším druhem ovoce, který je naplněn sluncem je vinná réva.“ Slupky vinných hroznů obsahují velké množství vlákniny, odstraňují tedy ochablost střev, současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek a vážou látky tukové. Látky obsažené ve vinné révě také urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami a vyplavují bakterie, a snižují tak pravděpodobnost zánětů ledvin a močového měchýře. Toto ovoce také mírní příznaky před menstruačního syndromu. Fruktóza obsažená ve vinné révě mírně zvedá hladinu cukru v krvi, tím pomáhá při únavě, nervozitě a depresích. Hrozny obsahují všechny vitaminy skupiny B s výjimkou B12. Jsou hodně bohaté na kyselinu listovou a vitamin C. Z minerálních látek mají hodně manganu, draslíku a hořčíku.
Hubneme s hroznovým vínem
Na rozdíl od jiných odtučňovacích kúr je sedmí až desetidenní hroznová kúra ideální pro všechny osoby s nadváhou. Recept je následující: během celého dne sníme postupně jeden kilogram vinné révy. K němu si dáváme ráno a večer jednu polévkovou lžící mletých lněných semen, kterou zapijeme sklenicí čisté neperlivé vody. K tomu vypijeme každý den dva litry vody a místo oběda si dopřejeme uvařenou rýži s nastrouhanou mrkví nebo jablkem. Na večeři jsou dovolena ještě dvě jablka. Pozitivním vedlejším účinkem této diety je odstranění jedovatých, odpadových a kyselých látek ze střev. Při této dietě se snažíme konzumovat hrozny v bio kvalitě nebo tuzemské a ještě je pečlivě omýváme, protože pěstitelé vína chtějí dosáhnout velkých, pevných i na pohled krásných plodů a k tomu bývá za potřebí časté chemické ošetřování. Obdobná snaha se projevuje při dopravě a ve velkoobchodu, kde se používají zdraví škodlivé vosky a pryskyřice, aby se ovoce krásně lesklo a mělo delší trvanlivost.
Ze semen hroznového vína se lisuje kvalitní olej, který se používá hlavně v kosmetice. Pomáhá uchovat a zesilovat kolagen v kůži, takže upravuje elasticitu pokožky. Lehce se vstřebává, zjemňuje pokožku. Obvykle je určen pro normální až mastnou pleť.
V lékárnách či obchodech se zdravou výživou se dají koupit tobolky obsahující výtažek z hroznového vína. „Výtažek z drobných jader tmavých hroznů je jedním z velmi kvalitních přírodních léků. Má tak silné antioxidační vlastnosti, že dokáže udělat mnoho dobrého pro ochranu zdravého srdce a pro prevenci či léčbu onkologických onemocnění.“ Výtažek z vinných hroznů má také pozitivní vliv na krevní cévy. Obsahuje totiž dvě složky: jednu rozpustnou v tucích a jednu rozpustnou ve vodě, může proto pronikat všemi typy buněčných membrán a uplatňovat antioxidační ochranu ve všech tkáních.
„Je tedy jednou z těch několika látek, které mohou procházet mozkovou krevní bariérou z krve do mozku. Znamená to, že může chránit před poškozením volnými radikály i mozkové buňky.“ Svou velmi účinnou schopností posilovat dobrý stav krevních cév může výtažek z hroznových jader nejen snižovat riziko srdečních a mozkových příhod, ale zároveň i posilovat slabé a křehké vlásečnice a zvyšovat průtok především končetinami. Proto by ho mohly ocenit hlavně osoby s krevní nedostatečností hlavně u cukrovky, impotence a křečových žilách. Účinkuje i na nejtenčí krevní cévy-vlásečnice, takže může příznivě působit na krevní oběh v očích. S tímto problémech jsou spojeny téměř všechny oční choroby.
„Ovoce bychom měli považovat za dary přírody. Měli bychom je jíst v čerstvém stavu, bez dlouhých úprav, jinak zbytečně ztrácíme cenné látky. Vážíme si hlavně sezónního, našeho tuzemského ovoce, které obvykle nebývá nijak výrazně chemicky ošetřované. Nabízí se nám ho celá škála,“ dodává nakonec paní Jasmína Míchová.
Titulní foto: Valua Vitaly