Maté – indiánský odkaz naší generaci
22.11.2006, Simona Grygárková, článek
Chcete se v době zimní nepohody zahřát chuťově opravdu zajímavým nápojem? Ochutnejte netradiční kouřovou chuť netradičního čaje, který se pije velice horký zvláštní trubičkou – bombillou. Při usrkávání tohoto nápoje zvyšujete vaši soustředěnost a snižujete pocit stresu a depresí. Je to naše vzácné dědictví po Incké říši.
„Výluhy, nálevy i odvary z léčivých rostlin označujeme jako čaje, třebaže nejde o klasický čaj připravený z rostliny čajovníku. Jde o nápoje léčivé, posilující i třeba jen osvěžující z darů, které nabízí příroda,“ poznamenává Pavel Martin, který je výborným znalcem všech druhů čajů a autor knihy Čaj, čaj, čaj.
„Znalci Mayovek a dalších dobrodružných příběhů nezapomenutelných klukovských let z dalekých exotických jihoamerických oblastí dobře vědí, co to onen tajemný čaj maté vlastně je. Maté totiž patřil mezi pochoutky jihoamerických indiánů. Vědí také, že při jeho přípravě nesmí chybět nádoba vyrobená z tykve a také zvláštní trubička zvaná bombilla, která je na jednom konci s jakýmsi sítkem, určená k srkání čaje, který se pije velice horký,“ vzpomíná Pavel Martin.
Maté byl však i něčím víc, než pouhým osvěžujícím nápojem, byl totiž nápojem obřadním. A tak není divu, že v hrobech starých Inků byly nalezeny listy stromu, který dává maté z cesmíny paraguayské.
Foto: silvercollection.it (bombilla)
Prospěšnost tohoto zvláštního čaje poznali už první jezuitští misionáři, kteří na sklonku 16. století přijeli do Jižní Ameriky. Založili plantáže a maté pěstovali až do roku 1767, kdy je španělští a portugalští vojáci vyhnali.
„Nápoj z maté je zelenavě hnědý a má především zvláštní kouřovou vůni.“ Základem jsou sušené listy stromu již zmíněné cesmíny paraguayské, která roste prakticky na všech půdách (s výjimkou vápenitých) ve střední a jižní Brazílii, na paraguayské hornatině, v Uruguayi a v Argentině. V Přírodě tento stále zelený strom dosahuje do výšky až čtrnácti metrů, na plantážích se kvůli snadné sklizni pěstuje do maximální výšky pěti metrů.
„Sklízejí se pouze listy. Osekávají se zhruba celé větve s bohatými listy. Nejprve se rozlámou a pak se za neustálého mávání do stran protáhnou nad silným plamenem ohně. Už tím se listy částečně vysuší, navíc listová kožovitá pokožka popraská. Dále se pak listy suší na drátěných sítech v kouři nad otevřeným ohněm. To je klasický způsob. Modernější sušení je ve věžovitých sušičkách,“ popisuje výrobu čaje pan Martin.
„Po vysušení se ještě listy praží na dřevěných roštech horkým vzduchem, který se přivádí od vzdálenějšího ohniště. Teprve potom se usušené listy mohou drtit. Pro získání jemnější chuti i vůně se nadrcené listy často ještě nechávají na hromadách několik měsíců vyzrát,“ dodává k výrobě čaje Pavel Martin.
„Drť listů zelené až tmavě zelené barvy má jemnou kouřovou vůni. Levnější a také méně hodnotnější surovina je barvy spíše tmavě hnědé a kouřové aroma je velmi výrazné,“ upozorňuje pan Pavel.
Povzbuďte své tělo a zvyšte svou koncentraci.
Nápoj se vyznačuje výrazně povzbuzujícími vlastnostmi. Obsahuje kofein, třísloviny, theofylin a vitaminy A, skupiny B a C. Z minerálních látek obsahuje hořčík, vápník. „Výzkumy ukázaly, že maté podstatně zvyšuje schopnost duševní práce. Prokazatelně tlumí únavu a mobilizuje duševní schopnosti, přitom bez následné únavy, nespavosti, anebo dokonce depresí, jak to bývá při užívání některých takzvaně „osvědčených léků“ proti únavě, také působí na zvýšení koncentrace. A právě zvýšená koncentrace je tou nejvýznamnější a nejvyhledávanější vlastností tohoto pozoruhodného nápoje. Už v minulém století prokázaly některé výzkumy, že maté zahání pocit hladu,“ konstatuje Pavel Martin účinky cesmíny paraguajské.
V Evropě se maté do podvědomí milovníků čajů stále ještě dostává pomalu. Mnohé případné zájemce snad odrazuje velmi hořká kouřová příchuť, možná i barva. Jiní konzumenti se však shodují v tom, že tyto zvláštní znaky je naopak přitahují.
„Příprava čaje maté je velice jednoduchá. Čaj se totiž připravuje spařením právě vroucí vodou obdobně jako čaj černý a necháme jej tři až šest minut louhovat,“ radí pan Martin.
Na trh se čaj maté dodává nejen sypaný, ale také porcovaný v nálevových sáčcích. „Vždy, ale platí pravidlo, že sypaný čaj je mnohem kvalitnější než porcovaný.“ Zastánci tradiční konzumace pijí maté pouze z nádoby z tykve a zvláštní trubičkou zvanou „bombillou“, která je určena k srkání čaje, jelikož se pije velice horký. Jako náhražka může sloužit i miska a dřevěné brčko k srkání. „Maté se opravdu nepije, ale srká. Tím se prý zvyšují jeho účinky,“ dodává na závěr Pavel Martin.
Titulní foto: arnoldseefeld.com
Maté – nápoj proslulý již za říše Inků
„Znalci Mayovek a dalších dobrodružných příběhů nezapomenutelných klukovských let z dalekých exotických jihoamerických oblastí dobře vědí, co to onen tajemný čaj maté vlastně je. Maté totiž patřil mezi pochoutky jihoamerických indiánů. Vědí také, že při jeho přípravě nesmí chybět nádoba vyrobená z tykve a také zvláštní trubička zvaná bombilla, která je na jednom konci s jakýmsi sítkem, určená k srkání čaje, který se pije velice horký,“ vzpomíná Pavel Martin.
Maté byl však i něčím víc, než pouhým osvěžujícím nápojem, byl totiž nápojem obřadním. A tak není divu, že v hrobech starých Inků byly nalezeny listy stromu, který dává maté z cesmíny paraguayské.
Foto: silvercollection.it (bombilla)
Prospěšnost tohoto zvláštního čaje poznali už první jezuitští misionáři, kteří na sklonku 16. století přijeli do Jižní Ameriky. Založili plantáže a maté pěstovali až do roku 1767, kdy je španělští a portugalští vojáci vyhnali.
Kde najdeme cesmínové plantáže?
„Nápoj z maté je zelenavě hnědý a má především zvláštní kouřovou vůni.“ Základem jsou sušené listy stromu již zmíněné cesmíny paraguayské, která roste prakticky na všech půdách (s výjimkou vápenitých) ve střední a jižní Brazílii, na paraguayské hornatině, v Uruguayi a v Argentině. V Přírodě tento stále zelený strom dosahuje do výšky až čtrnácti metrů, na plantážích se kvůli snadné sklizni pěstuje do maximální výšky pěti metrů.
Jak vlastně kouřové maté vzniká?
„Sklízejí se pouze listy. Osekávají se zhruba celé větve s bohatými listy. Nejprve se rozlámou a pak se za neustálého mávání do stran protáhnou nad silným plamenem ohně. Už tím se listy částečně vysuší, navíc listová kožovitá pokožka popraská. Dále se pak listy suší na drátěných sítech v kouři nad otevřeným ohněm. To je klasický způsob. Modernější sušení je ve věžovitých sušičkách,“ popisuje výrobu čaje pan Martin.
„Po vysušení se ještě listy praží na dřevěných roštech horkým vzduchem, který se přivádí od vzdálenějšího ohniště. Teprve potom se usušené listy mohou drtit. Pro získání jemnější chuti i vůně se nadrcené listy často ještě nechávají na hromadách několik měsíců vyzrát,“ dodává k výrobě čaje Pavel Martin.
Vyberte si kvalitní maté
„Drť listů zelené až tmavě zelené barvy má jemnou kouřovou vůni. Levnější a také méně hodnotnější surovina je barvy spíše tmavě hnědé a kouřové aroma je velmi výrazné,“ upozorňuje pan Pavel.
Povzbuďte své tělo a zvyšte svou koncentraci.
Nápoj se vyznačuje výrazně povzbuzujícími vlastnostmi. Obsahuje kofein, třísloviny, theofylin a vitaminy A, skupiny B a C. Z minerálních látek obsahuje hořčík, vápník. „Výzkumy ukázaly, že maté podstatně zvyšuje schopnost duševní práce. Prokazatelně tlumí únavu a mobilizuje duševní schopnosti, přitom bez následné únavy, nespavosti, anebo dokonce depresí, jak to bývá při užívání některých takzvaně „osvědčených léků“ proti únavě, také působí na zvýšení koncentrace. A právě zvýšená koncentrace je tou nejvýznamnější a nejvyhledávanější vlastností tohoto pozoruhodného nápoje. Už v minulém století prokázaly některé výzkumy, že maté zahání pocit hladu,“ konstatuje Pavel Martin účinky cesmíny paraguajské.
Ne všichni Evropané maté docení
V Evropě se maté do podvědomí milovníků čajů stále ještě dostává pomalu. Mnohé případné zájemce snad odrazuje velmi hořká kouřová příchuť, možná i barva. Jiní konzumenti se však shodují v tom, že tyto zvláštní znaky je naopak přitahují.
Příprava maté
„Příprava čaje maté je velice jednoduchá. Čaj se totiž připravuje spařením právě vroucí vodou obdobně jako čaj černý a necháme jej tři až šest minut louhovat,“ radí pan Martin.
Sypaný čaj je záruka kvality
Na trh se čaj maté dodává nejen sypaný, ale také porcovaný v nálevových sáčcích. „Vždy, ale platí pravidlo, že sypaný čaj je mnohem kvalitnější než porcovaný.“ Zastánci tradiční konzumace pijí maté pouze z nádoby z tykve a zvláštní trubičkou zvanou „bombillou“, která je určena k srkání čaje, jelikož se pije velice horký. Jako náhražka může sloužit i miska a dřevěné brčko k srkání. „Maté se opravdu nepije, ale srká. Tím se prý zvyšují jeho účinky,“ dodává na závěr Pavel Martin.
Titulní foto: arnoldseefeld.com