Med z bezu černého
12.6.2006, Zuzana Chromá, článek
Mlsáte rádi med? Pampeliškový jistě znáte, ale vyzkoušeli jste již bezový? Přinášíme vám recept přímo od našich babiček.
Med z černého bezu je velice zdravý a chutný. Dnes vám přinášíme recept, který se traduje po mnoho generací. Dle požadovaného množství medu si si upravte i množství přísad.
Bezové květy ponoříme do převařené vody a necháme je celý den luhovat. Druhý den květy scedíme a do výluhu přidáme cukr s citrónovou šťávou. Vaříme asi hodinu a půl. Poté naléváme vzniklý med do sklenic s víčkem.
Příště se můžete těšit na recept se smaženými bezovými květy.
Foto: Dreamstime.com
Ingredience:
- 20 květů
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 1/2 citrónu
Bezové květy ponoříme do převařené vody a necháme je celý den luhovat. Druhý den květy scedíme a do výluhu přidáme cukr s citrónovou šťávou. Vaříme asi hodinu a půl. Poté naléváme vzniklý med do sklenic s víčkem.
Příště se můžete těšit na recept se smaženými bezovými květy.
Foto: Dreamstime.com