Nastartujte den snídaní, která vám dodá energii
27.4.2006, Simona Polcarová, článek
Pokud ráno vstáváte na poslední chvíli a vyběhnete z domu pouze s houskou v ruce, škodíte svému zdraví. Vydatná snídaně vám totiž dodá energii na celý den a navíc pomůže zlepšit vaši psychickou kondici. Ne nadarmo se říká, že snídani máš sníst sám a o oběd se rozdělit s přítelem... :-)
Vynechávat snídani se nedoporučuje ani při dietách či snaze dbát o štíhlou linii. Výživná, přitom nízkokalorická snídaně z energeticky hodnotných potravin totiž vašemu tělu prospěje mnohem více než ráno s lačným žaludkem. Poté totiž spotřebujete větší množství energie přes den – začne vás honit mlsná a nakonec si dopřejete i vydatnější oběd, než by bylo zdrávo. Když vynecháte snídani, sice ušetříte asi 200 až 300 kcal, ale váš energetický příjem na celý den nakonec většinou o 500 až 800 kcal překročíte, protože doháníte, co jste ráno zanedbali.
Když už se rozhodnete svůj „hřích“ napravit a vyhradit si pro snídani ve vašem časovém harmonogramu pevné místo, snídejte zdravě. Zapomeňte na koblihy a světlé pečivo namazané nutelou. Vybírejte uvážlivě a pečlivě. Jak ráno začnete, tak se budete cítit celý den.
Vaše první jídlo by mělo být bohaté na vlákninu, bílkoviny a sacharidy. Dobrou volbou jsou cereálie, ovesné kaše, nízkotučné mléko, lehké jogurty a ovoce. Nebo si snídani připravte sami. Ve finále poznáte, že vám to nezabere ani příliš času, a výsledek rozhodně bude znát. Odejdete do práce sytí a dobře nastartovaní, zároveň s příjemným pocitem, že jste udělali něco i pro své zdraví.
Ingredience:
Na teflonové pánvi umíchejte vejce, přidejte pikantní omáčku a nakonec zasypejte nastrouhaným sýrem. Okořeňte a osolte podle chuti. Kapsu pita rozřízněte napůl a naplňte připravenou směsí. Náplň můžete ještě vylepšit nadrobno nakrájenou mladou cibulkou nebo pažitkou či spařenými a oloupanými plátky rajčete.
Ingredience:
Uprostřed toustového chleba vykrojte kolečko (pokud nemáte vykrajovátko, pomoci si můžete sklenicí se slabým sklem) a poté chléb ponořte do misky s mlékem. Na teflonové pánvi rozetřete kapku olivového oleje, důkladně ji rozehřejte a poté položte chléb. Do vykrojeného kolečka vyklepněte vejce a osmažte po obou stranách. Na talíři si chléb obložte čerstvými jahodami.
Ingredience:
Papriku nakrájejte na proužky a osmahněte s cibulí na teflonové pánvi s trochou olivového oleje. V misce rozšlehejte vajíčka se solí, pepřem a bazalkou. Vzniklou směsí přelijte osmaženou zeleninu. Na omeletu lze podle chuti nasekat česnek, pažitku či mladou cibulku. Hotovou vychladlou omeletu posypte strouhaným sýrem. Podávejte s tmavým nebo celozrnným pečivem.
Možná se vám zdá, že zdravě nemůže být sladce. Ale mýlíte se. I zdravá snídaně s vlákninou a dostatečným množstvím bílkovin má své sladké varianty, jimiž můžete svůj jídelníček zpestřit.
Ingredience:
Tvaroh rozetřete s medem nebo špetkou vanilky, oloupaná a nastrouhaná jablka rozvaříte v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni (jako alternativu můžete použít dia kompot). Na každý toast rozpečený v topinkovači nanesete sladký tvaroh a na něj přidáte lžíci rozvařených jablek. Nakonec posypete skořicí. V dalších variantách můžete jablka nahradit banánem, hruškami nebo jiným ovocem podle vlastní chuti. Toastový chléb lze zaměnit se slunečnicovým chlebem nebo celozrnnou bulkou rozkrojenou podélně napůl.
Ingredience:
V misce rozmíchejte tvaroh se ¼ lžičky vanilky a lžící moučkového cukru. Ve větší sklenici smíchejte našlehaná vejce se zbytkem vanilky a mlékem. Namažte chleba džemem a jeho druhou stranu ochuceným tvarohem. Poté chléb zalijte v misce rozmíchanými vejci. Rozpalte teflonovou pánev s trochou nízkotučného margarínu a chleba z obou stran osmahněte. Vzniklé toasty na závěr posypte trochou moučkového cukru a pokapejte citronovou šťávou. Energetickou hodnotu pokrmu ještě snížíte, když místo klasického džemu použijete džem slazený medem.
Dobrou chuť!
Použitá literatura: Muscle & Fitness Ona – Cesta ke štíhlosti, 2003.
Titulní foto: Monika Adamczyk
Dejte přednost vláknině a bílkovinám před koblihami
Když už se rozhodnete svůj „hřích“ napravit a vyhradit si pro snídani ve vašem časovém harmonogramu pevné místo, snídejte zdravě. Zapomeňte na koblihy a světlé pečivo namazané nutelou. Vybírejte uvážlivě a pečlivě. Jak ráno začnete, tak se budete cítit celý den.
Vaše první jídlo by mělo být bohaté na vlákninu, bílkoviny a sacharidy. Dobrou volbou jsou cereálie, ovesné kaše, nízkotučné mléko, lehké jogurty a ovoce. Nebo si snídani připravte sami. Ve finále poznáte, že vám to nezabere ani příliš času, a výsledek rozhodně bude znát. Odejdete do práce sytí a dobře nastartovaní, zároveň s příjemným pocitem, že jste udělali něco i pro své zdraví.
Jihozápadní pochoutka
Ingredience:
- ½ arabského chleba nebo celozrnné pity
- 30 g nastrouhaného nízkotučného sýra
- 1 vejce
- 2 lžíce omáčky salsa či jiné pikantní omáčky
- sůl
Na teflonové pánvi umíchejte vejce, přidejte pikantní omáčku a nakonec zasypejte nastrouhaným sýrem. Okořeňte a osolte podle chuti. Kapsu pita rozřízněte napůl a naplňte připravenou směsí. Náplň můžete ještě vylepšit nadrobno nakrájenou mladou cibulkou nebo pažitkou či spařenými a oloupanými plátky rajčete.
Netradiční volské oko
Ingredience:
- 1 plátek celozrnného toastového chleba
- ¼ šálku nízkotučného mléka
- 1 velké vejce
- olivový olej
- ½ šálku rozpůlených jahod
Uprostřed toustového chleba vykrojte kolečko (pokud nemáte vykrajovátko, pomoci si můžete sklenicí se slabým sklem) a poté chléb ponořte do misky s mlékem. Na teflonové pánvi rozetřete kapku olivového oleje, důkladně ji rozehřejte a poté položte chléb. Do vykrojeného kolečka vyklepněte vejce a osmažte po obou stranách. Na talíři si chléb obložte čerstvými jahodami.
Omeleta s červenou paprikou
Ingredience:
- ½ červené papriky
- ¼ šálku nasekané cibule
- 2-3 vejce
- sůl a pepř na ochucení
- čerstvá bazalka
- nastrouhaný nízkotučný sýr
- olivový olej
Papriku nakrájejte na proužky a osmahněte s cibulí na teflonové pánvi s trochou olivového oleje. V misce rozšlehejte vajíčka se solí, pepřem a bazalkou. Vzniklou směsí přelijte osmaženou zeleninu. Na omeletu lze podle chuti nasekat česnek, pažitku či mladou cibulku. Hotovou vychladlou omeletu posypte strouhaným sýrem. Podávejte s tmavým nebo celozrnným pečivem.
Zdravě a sladce
Možná se vám zdá, že zdravě nemůže být sladce. Ale mýlíte se. I zdravá snídaně s vlákninou a dostatečným množstvím bílkovin má své sladké varianty, jimiž můžete svůj jídelníček zpestřit.
Jablečné toasty s tvarohem
Ingredience:
- ½ šálku nízkotučného tvarohu
- ½ šálku rozvařených jablek bez cukru
- toastový chléb
- špetka skořice
- med nebo vanilka na ochucení
Tvaroh rozetřete s medem nebo špetkou vanilky, oloupaná a nastrouhaná jablka rozvaříte v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni (jako alternativu můžete použít dia kompot). Na každý toast rozpečený v topinkovači nanesete sladký tvaroh a na něj přidáte lžíci rozvařených jablek. Nakonec posypete skořicí. V dalších variantách můžete jablka nahradit banánem, hruškami nebo jiným ovocem podle vlastní chuti. Toastový chléb lze zaměnit se slunečnicovým chlebem nebo celozrnnou bulkou rozkrojenou podélně napůl.
Meruňkové francouzské toasty
Ingredience:
- 1/3 šálku nízkotučného tvarohu
- 1 a ¼ lžičky vanilky
- 2 lžičky moučkového cukru
- ¼ šálku našlehaných vajec
- ¼ šálku odstředěného mléka
- 4 plátky celozrnného chleba
- 4 lžičky meruňkového džemu
- 1 lžička nízkotučného margarínu
- šťáva z ½ citronu
V misce rozmíchejte tvaroh se ¼ lžičky vanilky a lžící moučkového cukru. Ve větší sklenici smíchejte našlehaná vejce se zbytkem vanilky a mlékem. Namažte chleba džemem a jeho druhou stranu ochuceným tvarohem. Poté chléb zalijte v misce rozmíchanými vejci. Rozpalte teflonovou pánev s trochou nízkotučného margarínu a chleba z obou stran osmahněte. Vzniklé toasty na závěr posypte trochou moučkového cukru a pokapejte citronovou šťávou. Energetickou hodnotu pokrmu ještě snížíte, když místo klasického džemu použijete džem slazený medem.
Dobrou chuť!
Použitá literatura: Muscle & Fitness Ona – Cesta ke štíhlosti, 2003.
Titulní foto: Monika Adamczyk