Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Nastartujte den snídaní, která vám dodá energii

27.4.2006, Simona Polcarová, článek
Pokud ráno vstáváte na poslední chvíli a vyběhnete z domu pouze s houskou v ruce, škodíte svému zdraví. Vydatná snídaně vám totiž dodá energii na celý den a navíc pomůže zlepšit vaši psychickou kondici. Ne nadarmo se říká, že snídani máš sníst sám a o oběd se rozdělit s přítelem... :-)
Vynechávat snídani se nedoporučuje ani při dietách či snaze dbát o štíhlou linii. Výživná, přitom nízkokalorická snídaně z energeticky hodnotných potravin totiž vašemu tělu prospěje mnohem více než ráno s lačným žaludkem. Poté totiž spotřebujete větší množství energie přes den – začne vás honit mlsná a nakonec si dopřejete i vydatnější oběd, než by bylo zdrávo. Když vynecháte snídani, sice ušetříte asi 200 až 300 kcal, ale váš energetický příjem na celý den nakonec většinou o 500 až 800 kcal překročíte, protože doháníte, co jste ráno zanedbali.


Dejte přednost vláknině a bílkovinám před koblihami


Když už se rozhodnete svůj „hřích“ napravit a vyhradit si pro snídani ve vašem časovém harmonogramu pevné místo, snídejte zdravě. Zapomeňte na koblihy a světlé pečivo namazané nutelou. Vybírejte uvážlivě a pečlivě. Jak ráno začnete, tak se budete cítit celý den.

Vaše první jídlo by mělo být bohaté na vlákninu, bílkoviny a sacharidy. Dobrou volbou jsou cereálie, ovesné kaše, nízkotučné mléko, lehké jogurty a ovoce. Nebo si snídani připravte sami. Ve finále poznáte, že vám to nezabere ani příliš času, a výsledek rozhodně bude znát. Odejdete do práce sytí a dobře nastartovaní, zároveň s příjemným pocitem, že jste udělali něco i pro své zdraví.


Jihozápadní pochoutka


Ingredience:
  • ½ arabského chleba nebo celozrnné pity
  • 30 g nastrouhaného nízkotučného sýra
  • 1 vejce
  • 2 lžíce omáčky salsa či jiné pikantní omáčky
  • sůl

Na teflonové pánvi umíchejte vejce, přidejte pikantní omáčku a nakonec zasypejte nastrouhaným sýrem. Okořeňte a osolte podle chuti. Kapsu pita rozřízněte napůl a naplňte připravenou směsí. Náplň můžete ještě vylepšit nadrobno nakrájenou mladou cibulkou nebo pažitkou či spařenými a oloupanými plátky rajčete.


Netradiční volské oko


Ingredience:
  • 1 plátek celozrnného toastového chleba
  • ¼ šálku nízkotučného mléka
  • 1 velké vejce
  • olivový olej
  • ½ šálku rozpůlených jahod

Uprostřed toustového chleba vykrojte kolečko (pokud nemáte vykrajovátko, pomoci si můžete sklenicí se slabým sklem) a poté chléb ponořte do misky s mlékem. Na teflonové pánvi rozetřete kapku olivového oleje, důkladně ji rozehřejte a poté položte chléb. Do vykrojeného kolečka vyklepněte vejce a osmažte po obou stranách. Na talíři si chléb obložte čerstvými jahodami.


Omeleta s červenou paprikou


Ingredience:
  • ½ červené papriky
  • ¼ šálku nasekané cibule
  • 2-3 vejce
  • sůl a pepř na ochucení
  • čerstvá bazalka
  • nastrouhaný nízkotučný sýr
  • olivový olej

Papriku nakrájejte na proužky a osmahněte s cibulí na teflonové pánvi s trochou olivového oleje. V misce rozšlehejte vajíčka se solí, pepřem a bazalkou. Vzniklou směsí přelijte osmaženou zeleninu. Na omeletu lze podle chuti nasekat česnek, pažitku či mladou cibulku. Hotovou vychladlou omeletu posypte strouhaným sýrem. Podávejte s tmavým nebo celozrnným pečivem.


Zdravě a sladce


Možná se vám zdá, že zdravě nemůže být sladce. Ale mýlíte se. I zdravá snídaně s vlákninou a dostatečným množstvím bílkovin má své sladké varianty, jimiž můžete svůj jídelníček zpestřit.


Jablečné toasty s tvarohem


Ingredience:
  • ½ šálku nízkotučného tvarohu
  • ½ šálku rozvařených jablek bez cukru
  • toastový chléb
  • špetka skořice
  • med nebo vanilka na ochucení

Tvaroh rozetřete s medem nebo špetkou vanilky, oloupaná a nastrouhaná jablka rozvaříte v mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni (jako alternativu můžete použít dia kompot). Na každý toast rozpečený v topinkovači nanesete sladký tvaroh a na něj přidáte lžíci rozvařených jablek. Nakonec posypete skořicí. V dalších variantách můžete jablka nahradit banánem, hruškami nebo jiným ovocem podle vlastní chuti. Toastový chléb lze zaměnit se slunečnicovým chlebem nebo celozrnnou bulkou rozkrojenou podélně napůl.


Meruňkové francouzské toasty


Ingredience:
  • 1/3 šálku nízkotučného tvarohu
  • 1 a ¼ lžičky vanilky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • ¼ šálku našlehaných vajec
  • ¼ šálku odstředěného mléka
  • 4 plátky celozrnného chleba
  • 4 lžičky meruňkového džemu
  • 1 lžička nízkotučného margarínu
  • šťáva z ½ citronu

V misce rozmíchejte tvaroh se ¼ lžičky vanilky a lžící moučkového cukru. Ve větší sklenici smíchejte našlehaná vejce se zbytkem vanilky a mlékem. Namažte chleba džemem a jeho druhou stranu ochuceným tvarohem. Poté chléb zalijte v misce rozmíchanými vejci. Rozpalte teflonovou pánev s trochou nízkotučného margarínu a chleba z obou stran osmahněte. Vzniklé toasty na závěr posypte trochou moučkového cukru a pokapejte citronovou šťávou. Energetickou hodnotu pokrmu ještě snížíte, když místo klasického džemu použijete džem slazený medem.

Dobrou chuť!

Použitá literatura: Muscle & Fitness Ona – Cesta ke štíhlosti, 2003.
Titulní foto: Monika Adamczyk