Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Nenechte se ošálit prvním jarním sluncem

5.4.2006, Doris Danielová, článek
Zrádný jarní vzduch, neříká se nadarmo. Sluníčko svítí, ze skříně vytáhneme kraťasy a jdeme na zmrzlinu... Ovšem snadno se nám může stát, že po takovém "rozjaření" ulehneme s nachlazením. Přečtěte si, jak si užít jaro ve zdraví!
Dlouhá krutá zima nás snad už konečně definitivně opustila a naše nosy před pár dny začalo šimrat první skutečně jarní sluníčko. Mnozí z nás v návalu euforie z nastupujícího jara odhodili nejen bundy a kožichy, ale dokonce i svetry a v kraťasech a se zmrzlinou v ruce vyrazili na procházku. Ale pozor – jestli si nechceme přivodit nemoc nebo nějakou nepříjemnou poruchu v harmonii organismu, musíme být opatrní a prvním jarním sluncem se nenechat ošálit! Prochlazení těla nedostatečným oblečením, navíc ještě podpořené podchlazením vnitřností požíváním chladných potravin se nám totiž může škaredě nevyplatit.


Proč tolik vadí prochlazení ? Navíc ještě, když tak hezky svítí sluníčko….


Jak se můžete dozvědět z mých článků o tradiční čínské medicíně, ke správnému fungování potřebuje lidský organismus dobrou a pevnou hmotu (orgány, tělesné tekutiny, jinými slovy jinová část těla) a kvalitní silnou energii (vitální, životodárná energie čchi poskytující aktivizaci a pohyb, mající charakter jang). Čchi je vrozená (získaná od rodičů) a také získaná (z potravy a vzduchu). Čchi trpí a scvrkává se při špatném stravování a také při podchlazení; při jejím nedostatku nastává únava, přicházejí nemoci. Naopak v příjemném teple (nikoliv však extrémním horku!), při dobré a vyvážené stravě si čchi přímo lebedí a rozhojňuje se; projevuje se to aktivitou, optimismem, dobrým tělesným i psychickým stavem.

Obecně na jaře v našem podnebném pásmu ještě nebývá tak teplo, abychom si mohli dovolit odložit většinu svršků a vystavit tak své tělo chladu. Není také vhodné v tomto počasí se opalovat, neboť první jarní slunce působí na pleť obzvláště agresivně. Vhodné je oblečení s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty, které organismus dostatečně ochrání před ztrátou tepla. Vyvarovat se prochlazení je určitě vhodné pro každého člověka: dvojnásob to však platí pro štíhlé až hubené a zimomřivé jedince s bledší pletí, sklonem ke „studeným rukám a nohám“ a víceméně sedavým duševním zaměstnáním.

Ti totiž podle čínské typologie mají ke ztrátě čchi obzvlášť velkou dispozici a měli by se proto podchlazení vyhýbat přímo obloukem. Naopak trochu více hazardu se svým tělem snese člověk zemitý, s dobře prokrvenou pokožkou, s atletickou tělesnou konstitucí, dobře vyvinutými svaly, horkokrevný, pracující spíše manuálně (i pro něj však platí – nesmí se prochlazovat opakovaně! Jednou dvakrát to dobře snese, ale nakonec i u něj se harmonizační obranné mechanismy těla vyčerpají a k podchlazení stejně nakonec dojde). Na jarním sluníčku nastává i vhodná doba na nošení slunečních brýlí.


Proč si na jaře nedat pořádnou zmrzlinu a ledový čaj?


Zmrzlina, stejně jako meloun, ledová voda či minerálka patří podle tradiční čínské medicíny do skupiny potravin výrazně chladné povahy. Co to v praxi znamená? Po jejich požití dojde k výraznému zchlazení nitra těla. Zdravému a vyrovnanému člověku takový exces, je-li výjimečný, jistě nic vážného nezpůsobí. Opakuje-li se však tato dietní chyba častěji, navíc ještě v době, kdy není až tolik teplo (začátek jara), může i u zdravého jedince nastat zdravotní problém.

Samozřejmě mnohem horší je situace u lidí více či méně neduživých, slabých, křehkých, hubených či naopak obézních, navíc ještě jsou-li duševně pracující. U takových lidí vadí každá konzumace výrazně chladných potravin a způsobuje snížení množství životodárné energie čchi v oblasti žaludku, sleziny a slinivky. To má za následek vznik poruch imunity, alergie, průjmu, bolestí břicha, nezájmu o život, pokles nálady, únavu.


Fotografie: Dreamstime.com

Je-li organismus zatěžován opakovaným požíváním extrémně chladných potravin (a to i v létě, kdy bychom si měli výrazně chladnou potravinu dopřát jen občas a nepožívat zmrzlinu, ledové nápoje, melouny, syrové ovoce ani zeleninu ve velkém množství pravidelně denně!), pak se rezervy vrozené životní energie čchi vyčerpávají, rychle začneme stárnout, pleť uvadne ať do ní vklepáváme sebedražší krém, ráda se dostavuje obezita s nepříjemnou celulitidou (v důsledku špatné funkce zažívacích orgánů, zraněných chladem), přichází deprese, neodstranitelná chronická únava. V horším případě to může vést třeba i ke vzniku nádorového onemocnění.


Jak se tedy ztrátě tepla bránit? Upravte svůj jídelníček!


Ve stravě obecně platí, že neškodné a výživově velmi hodnotné jsou potraviny neutrální. Tyto se vzhledem ke své neutralitě hodí i do každého ročního období. Je to především OBILÍ, a to zvláště pšeničný bulgur (šetrně oloupaná pšenice), kuskus, špalda, amarant, žito, proso (jáhly), rýže.

Obilí by mělo tvořit základ naší stravy a měli bychom si zvyknout na jeho denní pravidelnou konzumaci, nejlépe ráno ve formě slané nebo sladké kaše. Ostatní neutrální poživatiny, které uvádím následovně, by měly být spíše doplňkem talíře, jehož hlavní část tvoří právě obiloviny. Z doplňkových potravin jsou to:
  • Ze zeleniny: kopřiva, ledový salát, salát polníček, červená řepa, zelené fazolky, zelený hrášek, mrkev, kedluben, dýně, bílé a červené zelí
  • Z luštěnin: fazole adzuki, čočka, hrách, soja
  • Ovoce: ostružina, malina, datle, fíky, švestky
  • Další: kvasnice, šípkový čaj, čaj bancha, pu-erh, hovězí a vepřové maso (v omezeném množství), okoun, pstruh, platýz, kapr, losos, lískové oříšky, dýňová semínka, med, melasa, třtinový cukr, vejce, houby, lékořice, mléčné výrobky (v omezeném množství!)
– toto vše konzumovat jen v malém množství a určitě ne každý den!)

Všechny ostatní potraviny (např. zvěřina, okurky, rajčata…) mají už vlastnosti mnohem extrémnější (např. zvěřina je potravina výrazně horká, zatímco okurky jsou silně chladivé) a může způsobit v organizmu nepříjemnou nerovnováhu. Měly by proto být zařazeny do jídelníčku jen občas. Ponaučení si můžeme vzít třebas od národů, které žijí v podmínkách extrémního tepla až horka (např. Beduíni či Arabové v alžírské nebo tuniské poušti). Ti, jak známo, nezahánějí žízeň ledovou Coca-colou, ale vaří si teplý zelený čaj s mátou (v čajovnách jeho velmi chutnou obdobu můžete dostat pod názvem „Pouštní duna“). Je to opravdu velmi chytré: takovýto čaj zažene žízeň, osvěží, povzbudí a navíc ještě organismus jemně a decentně zchladí, protože zelený čaj i máta jsou povahy ochlazující, což se v pouštím vedru docela dobře snese.


Co na jaře raději NE


  • Játrům, která na jaře „startují“ svou činnost, určitě nesvědčí tvrdý alkohol (ten se hodí v minimálním množství leda tak v tuhé zimě po pořádné lyžovačce) a smažené a tučné potraviny. Jídelníček je třeba přizpůsobit ročnímu období, tedy vzdáme se těžkých, horkých potravin, které jsme si mohli s klidem dovolit konzumovat v tuhé zimě (svařáček, sádlo, tučnější maso), omezíme pikantní a pálivé chutě (chilli, pepř, curry).
  • Rodící se jarní čchi neprospívá prochlazení ať už zevní, nebo vnitřní (viz výše).
  • Vystavování se pichlavému a ostrému jarnímu sluníčku poškozuje pleť a oči.
  • Osoby alergické na jarní pyly by se měly raději vyhnout procházkám v nížinách podél vodních toků. Tam totiž touto dobou přímo eskaluje kvetení lísek, olší, vrb a bříz. Naopak ve středu lesa se obvykle tyto alergeny nevyskytují.
  • Pokud jste alergičtí a přesto si procházku v údolí říčky nechcete nechat ujít, pak před ní vycucejte 5 granulí homeopatika Histamin 9CH, 5 granulí Euphrasia 9 CH (zlobí-li vás alergický zánět očních spojivek) a 5 granulí Alium cepa 9 CH (trápí-li vás spíše alergická rýma zlepšená chladem). Máte-li rýmu i oční potíže a k tomu ještě pocity svědění v oblasti měkkého patra, pak vhodnější než Euphrasia s Alium cepa bude homeopatikum Sabadilla 9 CH.

Šťastné putování jarem vám přeje
D.Danielová

Titulní foto: Mark Viveen | Agency: Dreamstime.com