Omládněme s góji
26.10.2009, Simona Grygárková, článek
Léto je na dosah plném proudu a kdo z nás by v něm nechtěl vypadat opravdu svěže a mladistvě. V dnešní článku vás chci seznámit s malými krásně barevnými plody, které v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu – góji.
Goji (godži) jsou sušené plody rostliny kustovnice čínské (latinsky Lyceum chinensis). Jedná se o keř rostoucí v úrodné půdě himalájských podhůří. Sušené plody této rostliny mají světle červenou barvu, špičatý tvar a velikostí se podobají větším rozinkám. Jejich chuť je opravdu zvláštní, připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem. Sklizeň těchto plodů se provádí setřesením na plachty a následným sušením v polostínu, dokud neztratí většinu vody.
Tradiční asijská medicína si těchto plodů nesmírně váží. Díky nim se údajně podporuje dlouhověkost, síla a sexuální apetit. Moderní studie poukazují na schopnosti účinných látek z těchto plodů při udržování a podporování harmonického růstu buněk, obnovování a opravování DNA. Takzvanou antiperoxidací volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního stavu.
Z nutričního hlediska jsou tyto plody velmi cenným druhem ovoce. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních aminokyselin (například isoleucin, tryptofan). Dále dvacet dva stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, selen, germanium atd.). Také karotenoidy a vitaminy A, C, E, B1, B2, B6. Nesmím zapomenout zdůraznit i protizánětlivý betasisterol (což je rostlinný sterol), který se využívá hlavně k snížení hladiny cholesterolu v krvi, při zvětšené prostatě a proti všem zánětům). Dále obsahuje skupinu lyceum polysacharidů, jenž odstraňují škodlivé volné radikály, čímž brání poškození buněk a stárnutí organismu. Góji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry, proto jsou i ideálním výživovým doplňkem při redukci váhy.
Alespoň třikrát týdně bychom měli zkonzumovat dvě polévkové lžíce těchto plodů. Můžeme je chroupat samotné nebo v müsli, jogurtech, moučnících a koktejlech. Góji se mohou přímo konzumovat, nejsou sířené, ani jinak upravované.
Já osobně preferuji čaj z góji, který si připravuji tak, že dvě polévkové lžíce těchto plodů zaliji půl litrem vroucí vody a nechám dvacet minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedím, plody ještě vymačkám a popíjím během dne.
Rovněž si z těchto plodů vyrábím tinkturu, kterou užívám pravidelně dvakrát do roku po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně patnáct kapek do dvou dcl vody. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů zalijeme třemi dcl šedesátiprocentního lihu a necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně pořádně protřepat. Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, plody vymačkáme a nalijeme do sklenice s dobrým uzávěrem. Skladujeme v temnu.
Z hotové tinktury si můžeme velmi jednoduše vyrobit luxusní pleťové tonikum. Má velmi regenerující a zvláčňující účinky na pokožku. Rovněž kůži vypíná a odstraňuje tak vrásky. Naředíme si ho tak, že dvě lžíce již hotové tinktury z góji smícháme s dvěmi dcl destilované vody. Vzniklé tonikum nalijeme do skleněné lahve a používáme dvakrát denně k ošetření pokožky obličeje a dekoltu.
Tradiční asijská medicína si těchto plodů nesmírně váží. Díky nim se údajně podporuje dlouhověkost, síla a sexuální apetit. Moderní studie poukazují na schopnosti účinných látek z těchto plodů při udržování a podporování harmonického růstu buněk, obnovování a opravování DNA. Takzvanou antiperoxidací volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního stavu.
Proč jsou tak výjimečné?
Z nutričního hlediska jsou tyto plody velmi cenným druhem ovoce. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních aminokyselin (například isoleucin, tryptofan). Dále dvacet dva stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, selen, germanium atd.). Také karotenoidy a vitaminy A, C, E, B1, B2, B6. Nesmím zapomenout zdůraznit i protizánětlivý betasisterol (což je rostlinný sterol), který se využívá hlavně k snížení hladiny cholesterolu v krvi, při zvětšené prostatě a proti všem zánětům). Dále obsahuje skupinu lyceum polysacharidů, jenž odstraňují škodlivé volné radikály, čímž brání poškození buněk a stárnutí organismu. Góji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry, proto jsou i ideálním výživovým doplňkem při redukci váhy.
Alespoň třikrát týdně bychom měli zkonzumovat dvě polévkové lžíce těchto plodů. Můžeme je chroupat samotné nebo v müsli, jogurtech, moučnících a koktejlech. Góji se mohou přímo konzumovat, nejsou sířené, ani jinak upravované.
Lahodný čaj z červených plodů – síla v každém doušku
Já osobně preferuji čaj z góji, který si připravuji tak, že dvě polévkové lžíce těchto plodů zaliji půl litrem vroucí vody a nechám dvacet minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedím, plody ještě vymačkám a popíjím během dne.
Tinktura z góji - regenerace celého organismu
Rovněž si z těchto plodů vyrábím tinkturu, kterou užívám pravidelně dvakrát do roku po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně patnáct kapek do dvou dcl vody. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů zalijeme třemi dcl šedesátiprocentního lihu a necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně pořádně protřepat. Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, plody vymačkáme a nalijeme do sklenice s dobrým uzávěrem. Skladujeme v temnu.
Pleťové tonikum z plodů kustovnice – dodává pokožce jiskrný vzhled
Z hotové tinktury si můžeme velmi jednoduše vyrobit luxusní pleťové tonikum. Má velmi regenerující a zvláčňující účinky na pokožku. Rovněž kůži vypíná a odstraňuje tak vrásky. Naředíme si ho tak, že dvě lžíce již hotové tinktury z góji smícháme s dvěmi dcl destilované vody. Vzniklé tonikum nalijeme do skleněné lahve a používáme dvakrát denně k ošetření pokožky obličeje a dekoltu.