Proč v létě zhubnete snadněji?
15.8.2006, Simona Polcarová, článek
V létě nejen odhalujeme svá těla, ale také pociťujeme menší hlad. Možná nastal pravý čas na pár změn. Co třeba vyzkoušet něco dobrého a zdravého, aby nám nebylo těžko, a třeba jsme si i „odpomohli“ od pár nadbytečných kilogramů a cítili se lépe – lehčeji. :o)
Pocit, že v létě nemusíte jíst, se často dostavuje jen v prvních horkých dnech. Nakonec se tělo aklimatizuje a o své si stejně řekne. Je zbytečné vzdávat se jídla přes den, když potřebu něco zakousnout nemáte. Nakonec se totiž dostaví hlad večer a vy se zbytečně přejíte, „vyluxujete“ ledničku a jdete spát s plným žaludkem. Zkuste proto dbát našich rad, abyste podobnému „volání divočiny“ zbytečně nepodléhali. Určitě vám přijdou vhod i během roku.
Zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny – obsahuje hodně vitamínů i vody, osvěží vás a nezatíží žaludek. Místo dvou krajíců chleba k snídani si dejte jen jeden a přikusujte k němu mrkev, rajče nebo papriku. K obědu si naservírujte zeleninový salát s kousky krabího nebo kuřecího masa. Když vám takový oběd nepostačí, přichystejte si lehký salát alespoň k večeři. Část jídla se vždy snažte nahradit čerstvou zeleninou. Uvidíte, že vás zasytí. Nejlepší a nejzdravější samozřejmě je konzumovat zeleninu v syrovém stavu.
Ovoce obsahuje velké množství cukru, proto byste ho měli pojídat uvážlivě a ne na kila. Jestliže vám ovšem na zahrádce zrají šťavnaté plody, nic vám nebrání pročistit si organismus a udělat si ryze ovocný den. Ovoce si naporcujte na rozumné dávky a dopřejte si ho vždy po třech až čtyřech hodinách. Pijte jen stoprocentní šťávu z ovoce, které si sami vymačkáte, zapomeňte na koncentráty a zaručeně „stoprocentní“ džusy v krabici. Ideální je také vychlazený ovocný nebo zelený čaj – samozřejmě bez cukru. V případě nutnosti slaďte medem. Jestliže ovoce zařadíte do vašeho běžného denního jídelníčku, vyhraďte mu čas svačiny.
Chcete přelstít tělo a lépe trávit? Dopřejte si čerstvou zeleninu nebo ovoce těsně před jídlem. V žaludku se vytvoří trávicí enzymy na syrovou stravu, takže se vám poté podaří stejně strávit i klasicky uvařené jídlo. Máte zkrátka větší šanci urychlit metabolizmus a převálcovat přebytečné kilogramy.
Nepodceňujte tekutiny! Každý během dne ztratí přibližně dva a půl litru, proto byste měli hladinu vody v těle neustále doplňovat. Odborníci radí vypít tři až čtyři litry denně. Vaše ledviny pak mají větší šanci odvádět z těla odpadové látky a zároveň se lépe štěpí i tuky. Dejte přednost neslazeným nápojům před slazenými a obyčejné vodě před minerální nebo sycenou. Ideální jsou ovocné nebo bylinkové čaje bez přidaného cukru, zeleninové šťávy a neperlivá voda.
Na minimum omezte smažené pokrmy, které do sebe nasávají hodně tuku. Naučte se používat pouze olivový olej nebo připravujte jídlo na teflonové pánvi bez tuku. Ostatní oleje obsahují velké množství škodlivých volných radikálů a karcinogenů. Přirozené tuky do těla dostanete, když budete zobat slunečnicová nebo dýňová semínka - ovšem v rozumném množství – denně asi tak do hrsti.
Určete si čas jídla a nemlsejte tu a tam mimo stanovenou dobu. Sušenky a oplatky nahraďte műsli nebo cereálními tyčinkami bez jogurtové polevy (tvoří ji převážně ztužený tuk) a pojídejte je třeba ke kávě v rámci svačiny. Podobně nakládejte také se zmrzlinou a dávejte si pozor na její množství. Věřte, že vás stejně dostatečně osvěží i jeden kopeček namísto tří. Z ledňáčků vybírejte ty s menší gramáží a větším obsahem tvarohu. Dopřejte si maximálně jeden denně! K hlavnímu jídlu si chystejte menší porce – zkuste se třeba ošidit servírováním na dezertní talířek. Omezte omáčky a přílohy.
Pokuste se zvýšit svou tělesnou aktivitu. Nemusíte se hned „uřítit“ k smrti. Stačí, když začnete delšími procházkami. Místo auta nebo městské hromadné dopravy vyzkoušejte při cestě do zaměstnání „pěškobus“. O víkendu podnikejte výlety do přírody a postupně prodlužujte trasy. Nebojte se vyrazit si na kole. V létě je rovněž ideální využít možnosti večerního koupání na vybraných koupalištích nebo ve volné přírodě, poněvadž zaručeně uděláte více temp než v přeplněném bazénu za bílého dne…
Jezte více zeleniny
Zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny – obsahuje hodně vitamínů i vody, osvěží vás a nezatíží žaludek. Místo dvou krajíců chleba k snídani si dejte jen jeden a přikusujte k němu mrkev, rajče nebo papriku. K obědu si naservírujte zeleninový salát s kousky krabího nebo kuřecího masa. Když vám takový oběd nepostačí, přichystejte si lehký salát alespoň k večeři. Část jídla se vždy snažte nahradit čerstvou zeleninou. Uvidíte, že vás zasytí. Nejlepší a nejzdravější samozřejmě je konzumovat zeleninu v syrovém stavu.
Opatrně s ovocem
Ovoce obsahuje velké množství cukru, proto byste ho měli pojídat uvážlivě a ne na kila. Jestliže vám ovšem na zahrádce zrají šťavnaté plody, nic vám nebrání pročistit si organismus a udělat si ryze ovocný den. Ovoce si naporcujte na rozumné dávky a dopřejte si ho vždy po třech až čtyřech hodinách. Pijte jen stoprocentní šťávu z ovoce, které si sami vymačkáte, zapomeňte na koncentráty a zaručeně „stoprocentní“ džusy v krabici. Ideální je také vychlazený ovocný nebo zelený čaj – samozřejmě bez cukru. V případě nutnosti slaďte medem. Jestliže ovoce zařadíte do vašeho běžného denního jídelníčku, vyhraďte mu čas svačiny.
Trik před jídlem
Chcete přelstít tělo a lépe trávit? Dopřejte si čerstvou zeleninu nebo ovoce těsně před jídlem. V žaludku se vytvoří trávicí enzymy na syrovou stravu, takže se vám poté podaří stejně strávit i klasicky uvařené jídlo. Máte zkrátka větší šanci urychlit metabolizmus a převálcovat přebytečné kilogramy.
Dodržujte pitný režim
Nepodceňujte tekutiny! Každý během dne ztratí přibližně dva a půl litru, proto byste měli hladinu vody v těle neustále doplňovat. Odborníci radí vypít tři až čtyři litry denně. Vaše ledviny pak mají větší šanci odvádět z těla odpadové látky a zároveň se lépe štěpí i tuky. Dejte přednost neslazeným nápojům před slazenými a obyčejné vodě před minerální nebo sycenou. Ideální jsou ovocné nebo bylinkové čaje bez přidaného cukru, zeleninové šťávy a neperlivá voda.
Pozor na tuk
Na minimum omezte smažené pokrmy, které do sebe nasávají hodně tuku. Naučte se používat pouze olivový olej nebo připravujte jídlo na teflonové pánvi bez tuku. Ostatní oleje obsahují velké množství škodlivých volných radikálů a karcinogenů. Přirozené tuky do těla dostanete, když budete zobat slunečnicová nebo dýňová semínka - ovšem v rozumném množství – denně asi tak do hrsti.
Nepřejídejte se a nemlsejte
Určete si čas jídla a nemlsejte tu a tam mimo stanovenou dobu. Sušenky a oplatky nahraďte műsli nebo cereálními tyčinkami bez jogurtové polevy (tvoří ji převážně ztužený tuk) a pojídejte je třeba ke kávě v rámci svačiny. Podobně nakládejte také se zmrzlinou a dávejte si pozor na její množství. Věřte, že vás stejně dostatečně osvěží i jeden kopeček namísto tří. Z ledňáčků vybírejte ty s menší gramáží a větším obsahem tvarohu. Dopřejte si maximálně jeden denně! K hlavnímu jídlu si chystejte menší porce – zkuste se třeba ošidit servírováním na dezertní talířek. Omezte omáčky a přílohy.
Zkuste pohyb
Pokuste se zvýšit svou tělesnou aktivitu. Nemusíte se hned „uřítit“ k smrti. Stačí, když začnete delšími procházkami. Místo auta nebo městské hromadné dopravy vyzkoušejte při cestě do zaměstnání „pěškobus“. O víkendu podnikejte výlety do přírody a postupně prodlužujte trasy. Nebojte se vyrazit si na kole. V létě je rovněž ideální využít možnosti večerního koupání na vybraných koupalištích nebo ve volné přírodě, poněvadž zaručeně uděláte více temp než v přeplněném bazénu za bílého dne…