Ratatouille
19.4.2006, Kateřina Samuelová, článek
Ratatouille je vynikající zeleninový pokrm pocházející z Francie. Francouzi jsou proslaveni především díky skvělým parfémům a módním trendům, ale ani jejich kuchyně nezůstává pozadu.
Pojem Ratatouille se překládá jako zeleninový pokrm na oleji. Doba vaření sice trvá kolem 50 minut, ale čekání se dozajista vyplatí.
Baklažán nakrájíme na plátky a osolíme. Necháme ho 10 - 15 minut odstát, opláchneme a osušíme. (Tak se z lilku odstraní případná hořká chuť.) Na pánvi rozehřejeme olej. Nakrájíme baklažán, cibulku, cuketu, žampióny, papriku a nalisujeme česnek. Vše vložíme na pánev, promícháme, pokapeme lžící rajského protlaku a posypeme kořením. Znovu promísíme a pánev přikryjeme pokličkou. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni. Zhruba po 30 minutách vyndáme bobkový list. Servírujeme s bramborami a Ratatouille ozdobíme čerstvými bylinkami.
Bon apetit!
Ingredience:
- 1 baklažán
- 120 g žampiónů
- 1 rajče
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- rajský protlak
- majoránka
- černý pepř
- bobkový list
- čerstvé bylinky dle chuti
- olivový olej
- sůl
Postup:
Baklažán nakrájíme na plátky a osolíme. Necháme ho 10 - 15 minut odstát, opláchneme a osušíme. (Tak se z lilku odstraní případná hořká chuť.) Na pánvi rozehřejeme olej. Nakrájíme baklažán, cibulku, cuketu, žampióny, papriku a nalisujeme česnek. Vše vložíme na pánev, promícháme, pokapeme lžící rajského protlaku a posypeme kořením. Znovu promísíme a pánev přikryjeme pokličkou. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni. Zhruba po 30 minutách vyndáme bobkový list. Servírujeme s bramborami a Ratatouille ozdobíme čerstvými bylinkami.
Bon apetit!