Recept na jarní PICKLES
10.4.2006, Doris Danielová, článek
Připravte si zdravý zeleninový pokrm, který je jako stvořený pro jarní období. Příjemně kyselá zeleninová směs podle klasického čínského receptu...
Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím, kdy svou vládu přejímá prvek Dřeva, spjatý s větrem, kyselou chutí, zelenou barvou, chůzí, játry a žlučníkem. Celý organismus přímo bytostně touží po čerstvém vzduchu a zelené barvě, a proto když si dopřejeme časté procházky v lese, který se začíná pomalu zelenat, je to jako bychom obalili tělo bavlnkou. Samotná chůze velmi prospívá játrům, žlučníku a šlachám.
Prvek Dřevo se snažíme posílit i ve stravě. Měli bychom jíst hojnost zelené stravy (řeřicha, klíčená pohanka, salát polníček, ledový salát, výhonky luštěnin, výhonky sóji, fazole mungo, hrášek…) – ale pozor, ne okurky, ty příliš zchlazují! Vhodné je denně vypít či sníst něco nakyslého. Ale ne mnoho! Extrémní zatížení jater příliš kyselou stravou nakonec játrům a všemu, co s prvkem Dřeva v našem těle souvisí, neprospívá, ale škodí. Ideální způsob, jak sníst něco jemně kyselého, chutného i zdravého, je příprava tzv. „pickles“. Co to je?
Jedná se o mléčným kvašením lehce zkyslou zeleninu. Obsahuje přirozenou formu Lactobacilla a dalších zdraví prospěšných bakterií, které pročišťují střeva, upravují stolici a působí proti poruchám imunity. Tato forma Lactobacilla je pro organismus mnohem přijatelnější než jeho dodávání ve formě módních jogurtů a na jejich bázi připravených „pitíček“. Tyto potraviny totiž často obsahují umělé konzervační látky, barviva atd, což není vůbec zdravé, a hlavně, častá konzumace mléčných výrobků zahleňuje organizmus, oslabuje jeho vitalitu a způsobuje tak ekzémy, záněty dechových cest, rýmy a kloubní potíže).
Nejlepší je připravit si je večer. Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.
Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.
"Foto: Dreamstime.com"
K jaru patří chuť na kyselé
Prvek Dřevo se snažíme posílit i ve stravě. Měli bychom jíst hojnost zelené stravy (řeřicha, klíčená pohanka, salát polníček, ledový salát, výhonky luštěnin, výhonky sóji, fazole mungo, hrášek…) – ale pozor, ne okurky, ty příliš zchlazují! Vhodné je denně vypít či sníst něco nakyslého. Ale ne mnoho! Extrémní zatížení jater příliš kyselou stravou nakonec játrům a všemu, co s prvkem Dřeva v našem těle souvisí, neprospívá, ale škodí. Ideální způsob, jak sníst něco jemně kyselého, chutného i zdravého, je příprava tzv. „pickles“. Co to je?
Co je to pickles?
Jedná se o mléčným kvašením lehce zkyslou zeleninu. Obsahuje přirozenou formu Lactobacilla a dalších zdraví prospěšných bakterií, které pročišťují střeva, upravují stolici a působí proti poruchám imunity. Tato forma Lactobacilla je pro organismus mnohem přijatelnější než jeho dodávání ve formě módních jogurtů a na jejich bázi připravených „pitíček“. Tyto potraviny totiž často obsahují umělé konzervační látky, barviva atd, což není vůbec zdravé, a hlavně, častá konzumace mléčných výrobků zahleňuje organizmus, oslabuje jeho vitalitu a způsobuje tak ekzémy, záněty dechových cest, rýmy a kloubní potíže).
Jak vyrobit pickles
Nejlepší je připravit si je večer. Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.
Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.
"Foto: Dreamstime.com"