Řeřicha vám dodá vitamíny!
4.4.2006, Kateřina Samuelová, článek
Po zimě, kdy má tělo nedostatek vitamínů a látek z opravdu čerstvé zeleniny (nemyslíme rajčata trhaná za syrova a zrající pod fólií), je konzumace řeřichy ideálním způsobem, jak si zlepšit imunitní systém a dodat tělu, co přes zimu postrádalo. Řeřicha může sloužit i jako hezká jarní dekorace!
Velikonoce se blíží a důležitou součástí svátečního stolu je miska s osením zdobená vajíčky, zajíčky či kuřátky. Můžete si zasadit pár zrníček obilí, anebo zkusit řeřichu, která je pro tento účel jako stvořená. Nejenže rychle roste a je nenáročná - k růstu nepotřebuje zeminu - za pouhé čtyři dny vyroste do výše asi 3 cm a můžete ji pak využít i v kuchyni jako chutný zdroj vitamínů a minerálů.
Řeřicha zahradní, latinským jménem Leppidium sativum, je jednoletá brukvovitá rostlina. Je známá už od dob antiky, byla dovezena ze západní Asie a severní Afriky. V přírodě dorůstá až 30 cm, její květenství je bílé s případným nádechem růžové. Semena jsou drobná, hnědá, zpravidla vyklíčí již po několika dnech od zasetí.
Řeřichu seženete při troše dobré vůle na stojanech se semínky - ať už v obchodních domech, hobbymarketech nebo prodejně s osivy. Doporučit můžeme také prodejny ze zdravou výživou, kde mají za příznivou cenu větší balení řeřichy, dokonce z ekologického zemědělství Sonnentor. Z osobních zkušeností mohu potvrdit, že tato řeřicha roste nejlépe a má pronikavější chuť.
Řeřicha se pěstuje často v plastových miskách, v zemině nebo na kousku vaty. Nejjednodušší je vzít hluboký talíř či keramickou misku anebo z proutí pletený květináč (pokud máte dekorativní záměry, působí estetičtěji).
Na dno naskládáte cca 4 papírové ubrousky a ty zalijete vodou. Hustě posypete řeřichovými semínky, která jsou nenáročná, takže je stačí jen denně zalévat tak, aby měla nad sebou cca milimetr až dva vody, ovšem pozor na přemokření.
Za týden rostlinka povyroste až o 6 centimetrů, je-li udržována v pokojové teplotě a na světlém místě. Záleží na vás, kdy jí odstřihnete, ale ideálních je asi tak 3-10 cm. Stříháme těsně nad semínky, praktické je nať nastříhat nebo natrhat na menší kousky.
Řeřicha samotná má lehce štiplavou chuť připomínající ředkvičku. Obsahuje asi 30 mg vitaminu C ve 100g, potom i karoten, chlorofyl, glykosid hořčičné silice, železo a vitamíny B a K. Má příznivý vliv na tvorbu krve, látkovou výměnu i žlučník.
Čerstvá nať se dá využít pro tvorbu salátů a pomazánek, můžeme ji také jíst jen tak na máslem namazaném chlebě. Lze jí využít i jako ozdobu všelijakých pokrmů. Lze ji i sušit, ale vzhledem k jejímu nenáročnému pěstování je možné mít doma čerstvou řeřichu po celý rok.
V příštím článku se můžete těšit na dva řeřichové recepty:-).
Charakteristika
Řeřicha zahradní, latinským jménem Leppidium sativum, je jednoletá brukvovitá rostlina. Je známá už od dob antiky, byla dovezena ze západní Asie a severní Afriky. V přírodě dorůstá až 30 cm, její květenství je bílé s případným nádechem růžové. Semena jsou drobná, hnědá, zpravidla vyklíčí již po několika dnech od zasetí.
Kde řeřichu koupit?
Řeřichu seženete při troše dobré vůle na stojanech se semínky - ať už v obchodních domech, hobbymarketech nebo prodejně s osivy. Doporučit můžeme také prodejny ze zdravou výživou, kde mají za příznivou cenu větší balení řeřichy, dokonce z ekologického zemědělství Sonnentor. Z osobních zkušeností mohu potvrdit, že tato řeřicha roste nejlépe a má pronikavější chuť.
Pěstování
Řeřicha se pěstuje často v plastových miskách, v zemině nebo na kousku vaty. Nejjednodušší je vzít hluboký talíř či keramickou misku anebo z proutí pletený květináč (pokud máte dekorativní záměry, působí estetičtěji).
Na dno naskládáte cca 4 papírové ubrousky a ty zalijete vodou. Hustě posypete řeřichovými semínky, která jsou nenáročná, takže je stačí jen denně zalévat tak, aby měla nad sebou cca milimetr až dva vody, ovšem pozor na přemokření.
Za týden rostlinka povyroste až o 6 centimetrů, je-li udržována v pokojové teplotě a na světlém místě. Záleží na vás, kdy jí odstřihnete, ale ideálních je asi tak 3-10 cm. Stříháme těsně nad semínky, praktické je nať nastříhat nebo natrhat na menší kousky.
Účinky a použití
Řeřicha samotná má lehce štiplavou chuť připomínající ředkvičku. Obsahuje asi 30 mg vitaminu C ve 100g, potom i karoten, chlorofyl, glykosid hořčičné silice, železo a vitamíny B a K. Má příznivý vliv na tvorbu krve, látkovou výměnu i žlučník.
Čerstvá nať se dá využít pro tvorbu salátů a pomazánek, můžeme ji také jíst jen tak na máslem namazaném chlebě. Lze jí využít i jako ozdobu všelijakých pokrmů. Lze ji i sušit, ale vzhledem k jejímu nenáročnému pěstování je možné mít doma čerstvou řeřichu po celý rok.
V příštím článku se můžete těšit na dva řeřichové recepty:-).