Salát z hlívy ústřičné
16.7.2006, Zuzana Chromá, článek
Nechte se zlákat osvěžující chutí hlívového salátu. Je vynikající jako předkrm i coby příloha k hlavnímu jídlu.
Ingredience:
- 250 g hlívy ústřičné
- 100 g mladé cibulky
- 10 g soli
- 20 g cukru
- 20 g oleje
- 0,1 l vody
- pepř
- pažitka
Nejdříve odstraníme z hlív tvrdé třeně. Hlívy omyjeme, chvíli povaříme ve vodě, okapeme je a dáme vychladit. Pokrájíme cibulku i s natí a spolu s najemno nakrájenou hlívou vložíme do mísy. Vše opepříme a zalijeme nálevem připraveným smícháním vody, cukru, soli a octa a pokapáme směs olejem. Salát promícháme a necháme hodinu uležet.
Podáváme jako salát k hlavnímu jídlu nebo jako předkrm s topinkou. Můžeme jej posypat nakrájenou pažitkou.
TIP: Místo oleje použijte dle chuti tatarskou omáčku, jogurtovou majonézu či klasickou majonézu.
Foto: Chris Ryan