Sladké i slané pokušení z cuket
25.8.2006, Simona Polcarová, článek
Cuketa (Cucurbita pepo) se v české kuchyni poměrně rychle zabydlela nejen díky svěží a lehké chuti, ale také pro svou nízkou energetickou hodnotu. Nejenže se tato jedlá odrůda tykve dá dobře dusit a smažit, z její dužiny si můžeme upéci i velmi dobré buchty – a to ve sladké i slané variantě.
Cuketa – zdravá pochoutka z Mexika
Zralý plod cukety váží až dvě kila, slupka má tmavě zelenou či žlutozelenou barvu a obsahuje hodně živin. Mladá cuketa se dá zpracovat celá, z objemnějších až přezrálých cukin se vydlabává moučný střed plný velkých jader. Při strouhání na těsto se u cukety odstraní také slupka.
Možná nevíte, že cuketa obecná pochází z Mexika a Střední Ameriky, kde se pěstuje už přes sedm tisíc let. Ve sto gramech obsahuje pouze devatenáct kcal a z více než devadesáti procent ji tvoří voda. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, kyseliny listové, sacharidů i minerálních látek – zejména hořčíku a draslíku, jež odvádí z těla přebytečnou vodu a soli. Dále obsahuje karoten, fosfor, vápník, železo, měď a zinek.
Cuketou k lepšímu soustředění
Vitamíny z cukety nejenže posilují imunitní systém a zklidňují nervy, ale rovněž příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Pojídání cukety má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla, odstraňuje zácpu, zajišťuje přísun bílkovin a posiluje funkci sliznice střev. Zároveň látky v ní obsažené zvyšují výkonnost mozku a možnost soustředění. Cuketa je rovněž vhodnou potravinou pro diabetiky a populaci s nadváhou.
Cuketový dráteník
Milujete bramboráky? Vyzkoušejte slanou buchtu z cukety s podobnou chutí.
Ingredience:
- 40 dkg cukety
- 20 dkg sýra
- 5 vajec
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku strouhanky
- ½ hrnku oleje (spíše méně)
- 1 cibule
- 1 prášek do pečiva
- majoránka, sůl, pepř
- 3-4 stroužky česneku
Cuketu oloupeme a nastrouháme na drobné nudličky. Přidáme nastrouhaný sýr, mouku, strouhanku, olej a žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Cibuli nakrájíme na kostičky, dozlatova osmahneme na pánvi a připojíme k těstu. Těsto osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec vmícháme sníh z bílků a prášek do pečiva, aby dobře vykynulo. Vylijeme na vymazaný plech vysypaný strouhankou a pečeme v troubě asi čtyřicet minut.
Foto: Dariusz Sas
TIP: Pikantnější chuti těsta docílíme, jestliže dávku sýra rozdělíme na dvě poloviny a vedle běžného eidamu použijeme například nivu. „Masožravci“ si k osmažené cibulce mohou přihodit také na kostičky pokrájenou uzeninu (salám nebo klobásu). Podobně lze na pánvi s cibulí osmahnout třeba houby.
Bon apetit!
Bublanina z cukety
Milovníky sladkých táců a bublanin jistě uspokojí sladká buchta z cukiny, v níž zeleninovou příchuť ani nezaznamenáte.
Ingredience:
- 40 dkg cukety
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- ¼ hrnku cukru
- 3 lžíce oleje
- 1 prášek do pečiva
Cuketu nastrouháme na drobné nudličky a spojíme s moukou. V ručním mixéru ušleháme dohromady vejce, cukr a olej. Vše spojíme a nakonec přidáme prášek do pečiva. Vylijeme na vysypaný plech a pečeme v troubě asi tři čtvrtě hodiny.
TIP: Do těsta můžeme podle chuti vmíchat oříšky nebo kokos. Těsto na plechu lze poklást kompotovým nebo čerstvým ovocem či ozdobit drobenkou. Buchta bude zvláště vypečená, připravíme-li ji v remosce.
Bon apetit!
Titulní foto: Sarah Mchattie