Smažené bezové květy
14.6.2006, Zuzana Chromá, článek
Zpestřete si svůj jídelníček chutnou a přitom zdravou manou z černého bezu.
Ingredience:
- květy černého bezu (celé vrchlíky květu s kouskem stonku)
- mléko nebo pivo
- vejce
- hladká mouka
- sůl
- olej
Květy bezu upoutávají pozornost hmyzu, proto je na chvíli namočíme do osolené vody, aby z nich vyplaval hmyz. Květy ještě propláchneme ve vodě a protřepáním usušíme. Nyní si připravíme těstíčko z mléka, popřípadě piva, vajec a mouky a dochutíme solí. Květ chytneme za stopku, namočíme v těstíčku a osmažíme na rozpáleném oleji.
Jako přílohu doporučujeme brambory s tatarkou. Tento recept pochází z Krkonoš, kde se černý bez používá nejen jako léčebný prostředek, ale i z důvodu zpestření stravy.
TIP: Stejným způsobem se mohou smažit i květy akátu.
Bon apetit!