Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Svařáková kuchařka

18.1.2006, Zuzana Kobíková, článek
Se svařákem to není jako se svíčkovou, která musí vždycky chutnat stejně, jako od maminky. Tento nápoj nabízí prostor pro vaše kulinářsko-alkoholové fantazie, a je jen na vás, jak budete odvážní...
Kapitoly článku:
  1. Svařáková kuchařka
  2. Svařák jako léčivý nápoj

Slabě alkoholický svařák aneb ředit víno džusem


Pokud chcete svařené víno popíjet ve větším množství,je vhodná jeho méně alkoholická varianta: Postupujte podle našeho návodu a  víno dolijte džusem. Poměr vína k džusu lze použít 1:1 nebo 2:1. K červenému vínu se skvěle hodí džus jahodový, k bílému džus grepový. Ale fantazii se meze samozřejmě nekladou.




Svařák Orange


Ingredience:
  • 6 pomerančů
  • 1l bílého vína
  • med nebo cukr podle chuti

Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu a povaříme v ní na nudličky nakrájenou kůru z jednoho dobře omytého pomeranče. Pak přilijeme víno a přivedeme k bodu varu. Poté přilijeme šťávu ze zbylých čtyř pomerančů.


Sváteční jablečno-malinový svařák


  • 3 jablka,
  • lžičku citrónové šťávy
  • 40 g másla nebo margarínu,
  • 60 g cukru, nejlépe hnědého
  • 1 pomeranč,
  • 1 lžice mleté skořice
  • 0,5 l červeného vína,
  • 220 g malin

Příprava:
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na měsíčky. Pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.

Na pánvi rozpustíme máslo nebo margarín, přidáme cukr. Když cukr začne karamelizovat, přidáme jablka, na tenké proužky pokrájenou kůru z pomeranče, nebo sušenou kůru, šťávu z pomeranče a skořici. Vaříme asi 10 minut, přidáme maliny a vaříme ještě 5 minut. Přilejeme víno a servírujeme v miskách.

Zdroj tohoto receptu: http://www.labuznik.com/




Lihuprostý svařák


Pokud jste abstinent, řidič anebo se vaše děti nedají odbýt čajem a chtějí „to co ty, mami/tati“, připravte si lihuprostý svařák připravený podobně, se stejným kořením ale pouze z džusu. Děti asi nejvíc asi ocení ten jahodový, je hodně sladký, a vypadá jako červené víno, ale výborný je i jablečný, pomerančový či hruškový, skvěle chutná kombinace jablečného a hruškového džusu svařeného se skořicí.


Silně alkoholický svařák


Říká se, že čím víc na sever od rovníku recept na teplý lihový nápoj pochází, tím víc je v něm alkoholu. Takže tohle už je pro dobrodruhy, ale ať jsme ve výčtu úplní - obohatíme náš drink tvrdým alkoholem. Nejlépe až po uvaření, přímo do hrnku se svařákem, opět proto, aby se nám alkohol z nápoje nevypařil. Typ volíme dle chuti- rum, slivovice, vodka čistá nebo ochucená.. Někdo o nich mluví jako o zaručeném léku proti nachlazení, někdo jako o zaručeném bolehlavu...

Ale pokud máte chuť na něco ostřejšího, připravte si opravdu severský recept, s jehož přípravou je nejlepší začít den před pitím...


Professorns Glögg



Ingredience:
  • 1.2 l suchého, červeného vína
  • 1.2 l muscatel - muškát nebo jiné sladké víno
  • 450 ml sladkého Vermutu
  • 1 hrnek hrozinek
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 6 kardamomů, roztlučených
  • 5 celých hřebíčků
  • 1/2 skořice v celku
  • 3 cm čerstvého zázvoru v celku
  • 170 ml vodky
  • 170 g krystalového cukru
  • 250 g celých, oloupaných mandlí

Příprava:
1. Smíchat prvních devět ingrediencí a nechat přikryté stát po 12 hodin.
2. Těsně před podáváním přidat vodku a cukr. Na prudkém ohni přivést těsně před bod varu a ihned sundat z ohně.
3. Zamíchat dovnitř mandle a podávat v hrnečcích.
4. Ve Švédsku se dává do hrnečků lžička, na vyjedení hrozinek a mandlí.

Zdroj: www.labuznik.com