Svařáková kuchařka
18.1.2006, Zuzana Kobíková, článek
Se svařákem to není jako se svíčkovou, která musí vždycky chutnat stejně, jako od maminky. Tento nápoj nabízí prostor pro vaše kulinářsko-alkoholové fantazie, a je jen na vás, jak budete odvážní...
Kapitoly článku:
- Svařáková kuchařka
- Svařák jako léčivý nápoj
Slabě alkoholický svařák aneb ředit víno džusem
Pokud chcete svařené víno popíjet ve větším množství,je vhodná jeho méně alkoholická varianta: Postupujte podle našeho návodu a víno dolijte džusem. Poměr vína k džusu lze použít 1:1 nebo 2:1. K červenému vínu se skvěle hodí džus jahodový, k bílému džus grepový. Ale fantazii se meze samozřejmě nekladou.
Svařák Orange
Ingredience:
- 6 pomerančů
- 1l bílého vína
- med nebo cukr podle chuti
Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu a povaříme v ní na nudličky nakrájenou kůru z jednoho dobře omytého pomeranče. Pak přilijeme víno a přivedeme k bodu varu. Poté přilijeme šťávu ze zbylých čtyř pomerančů.
Sváteční jablečno-malinový svařák
- 3 jablka,
- lžičku citrónové šťávy
- 40 g másla nebo margarínu,
- 60 g cukru, nejlépe hnědého
- 1 pomeranč,
- 1 lžice mleté skořice
- 0,5 l červeného vína,
- 220 g malin
Příprava:
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na měsíčky. Pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
Na pánvi rozpustíme máslo nebo margarín, přidáme cukr. Když cukr začne karamelizovat, přidáme jablka, na tenké proužky pokrájenou kůru z pomeranče, nebo sušenou kůru, šťávu z pomeranče a skořici. Vaříme asi 10 minut, přidáme maliny a vaříme ještě 5 minut. Přilejeme víno a servírujeme v miskách.
Zdroj tohoto receptu: http://www.labuznik.com/
Lihuprostý svařák
Pokud jste abstinent, řidič anebo se vaše děti nedají odbýt čajem a chtějí „to co ty, mami/tati“, připravte si lihuprostý svařák připravený podobně, se stejným kořením ale pouze z džusu. Děti asi nejvíc asi ocení ten jahodový, je hodně sladký, a vypadá jako červené víno, ale výborný je i jablečný, pomerančový či hruškový, skvěle chutná kombinace jablečného a hruškového džusu svařeného se skořicí.
Silně alkoholický svařák
Říká se, že čím víc na sever od rovníku recept na teplý lihový nápoj pochází, tím víc je v něm alkoholu. Takže tohle už je pro dobrodruhy, ale ať jsme ve výčtu úplní - obohatíme náš drink tvrdým alkoholem. Nejlépe až po uvaření, přímo do hrnku se svařákem, opět proto, aby se nám alkohol z nápoje nevypařil. Typ volíme dle chuti- rum, slivovice, vodka čistá nebo ochucená.. Někdo o nich mluví jako o zaručeném léku proti nachlazení, někdo jako o zaručeném bolehlavu...
Ale pokud máte chuť na něco ostřejšího, připravte si opravdu severský recept, s jehož přípravou je nejlepší začít den před pitím...
Professorns Glögg
Ingredience:
- 1.2 l suchého, červeného vína
- 1.2 l muscatel - muškát nebo jiné sladké víno
- 450 ml sladkého Vermutu
- 1 hrnek hrozinek
- kůra z 1/2 pomeranče
- 6 kardamomů, roztlučených
- 5 celých hřebíčků
- 1/2 skořice v celku
- 3 cm čerstvého zázvoru v celku
- 170 ml vodky
- 170 g krystalového cukru
- 250 g celých, oloupaných mandlí
Příprava:
1. Smíchat prvních devět ingrediencí a nechat přikryté stát po 12 hodin.
2. Těsně před podáváním přidat vodku a cukr. Na prudkém ohni přivést těsně před bod varu a ihned sundat z ohně.
3. Zamíchat dovnitř mandle a podávat v hrnečcích.
4. Ve Švédsku se dává do hrnečků lžička, na vyjedení hrozinek a mandlí.
Zdroj: www.labuznik.com