Svařáková kuchařka
18.1.2006, Zuzana Kobíková, článek
Se svařákem to není jako se svíčkovou, která musí vždycky chutnat stejně, jako od maminky. Tento nápoj nabízí prostor pro vaše kulinářsko-alkoholové fantazie, a je jen na vás, jak budete odvážní...
Kapitoly článku:
- Svařáková kuchařka
- Svařák jako léčivý nápoj
Samotné svařené víno je v přiměřeném množství po stránce zdravotní prospěšné zejména přítomností koření. Hřebíček podporuje chuť k jídlu a pomáhá trávení, léčí bolestech zubů a povzbuzuje krevní oběh. Skořice se dokonce v tradiční čínské medicíně používá pro pro prohřátí organizmu. Tam jí sice podávají v čaji, ale ve svařeném víně bude mít účinky obdobné. Navíc podporuje krevní oběh a zažívání.
Horké svařené víno vám pomůže při nachlazení – tělo se rychle prohřeje, a hlavně se vám uvolní ucpaný nos a přilehlé dutiny, čímž může povolit i bolest hlavy.
A pokud chcete udělat i něco pro svoje zdraví nebo máte v oblibě léčivý rooibos, africkou bylinu, která se běžně řadí mezi čaje, i když jím není, vyzkoušejte tyto recepty. Výborný je do nich směs roiboos mandala nebo samuraj, jež jsou příjemně aromatizované skořicí, dalším kořením a citrusy.
Rooibos je zajímavý tím, že má prakticky nulovou kalorickou hodnotu a neobsahuje kofein, a přesto má podobné povzbuzující účinky jako pravý čaj. Prospívá zubům i pleti, obsahuje množství tělu prospěšných látek a stopových prvků.
Ingredience:
Postup:
1. Vroucí vodu v množství 0,5 l zalijeme rooibos, 5 minut jej luhujeme a ocedíme do většího hrnce.
2. Citróny omyjeme, škrabkou zbavíme kůry a nakrájíme na kolečka.
3. Tyto společně s medem a kořením přidáme k rooibosu a vše pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí.
4. Potom přilijeme červené víno, pokračujeme pomalu v prohřívání a těsně před bodem varu hrnec odstavíme z plotny. Hotové svařené víno ocedíme a podle chuti ještě můžeme přisladit či přidat čerstvé kolečko citrónu.
Ingredience:
Postup:
1. Rozinky opláchneme, lehce osušíme a necháme hodinu marinovat v červeném víně.
2. Mezitím si opražíme piniová jádra nebo plátky mandlí dozlatova na suché pánvi.
3. Rooibos zalijeme 600 ml vroucí vody, necháme jej 5 minut luhovat a poté ocedíme.
4. Ještě horký jej smícháme s rozinkami a červeným vínem, vše mírně prohřejeme a podle chuti osladíme.
Ingredience:
Postup:
1. Rooibos zalijeme 1/2 l vroucí vody, po 5 minutách luhování jej ocedíme a vmícháme do něj skořici a med.
2. Poté přidáme citrónovou a pomerančovou šťávu.
3. Rooibos dobře promícháme a teplý ihned podáváme ve sklenicích ozdobených kolečkem citrónu nebo pomeranče.
Horké svařené víno vám pomůže při nachlazení – tělo se rychle prohřeje, a hlavně se vám uvolní ucpaný nos a přilehlé dutiny, čímž může povolit i bolest hlavy.
A pokud chcete udělat i něco pro svoje zdraví nebo máte v oblibě léčivý rooibos, africkou bylinu, která se běžně řadí mezi čaje, i když jím není, vyzkoušejte tyto recepty. Výborný je do nich směs roiboos mandala nebo samuraj, jež jsou příjemně aromatizované skořicí, dalším kořením a citrusy.
Rooibos je zajímavý tím, že má prakticky nulovou kalorickou hodnotu a neobsahuje kofein, a přesto má podobné povzbuzující účinky jako pravý čaj. Prospívá zubům i pleti, obsahuje množství tělu prospěšných látek a stopových prvků.
Svařené víno s roiboosem
Ingredience:
- 1 polévkové lžíce rooibosu
- 2 citróny
- 4 polévkové lžíce medu
- 5 hřebíčků
- 1 kus celé skořice
- 1 litr červeného vína
Postup:
1. Vroucí vodu v množství 0,5 l zalijeme rooibos, 5 minut jej luhujeme a ocedíme do většího hrnce.
2. Citróny omyjeme, škrabkou zbavíme kůry a nakrájíme na kolečka.
3. Tyto společně s medem a kořením přidáme k rooibosu a vše pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí.
4. Potom přilijeme červené víno, pokračujeme pomalu v prohřívání a těsně před bodem varu hrnec odstavíme z plotny. Hotové svařené víno ocedíme a podle chuti ještě můžeme přisladit či přidat čerstvé kolečko citrónu.
Rozinkový roiboos
Ingredience:
- 4 polévkové lžíce rozinek
- 200 ml červeného vína
- 1 polévková lžíce rooibosu
- 30 g piniových semínek nebo plátky mandlí
- cukr nebo med
Postup:
1. Rozinky opláchneme, lehce osušíme a necháme hodinu marinovat v červeném víně.
2. Mezitím si opražíme piniová jádra nebo plátky mandlí dozlatova na suché pánvi.
3. Rooibos zalijeme 600 ml vroucí vody, necháme jej 5 minut luhovat a poté ocedíme.
4. Ještě horký jej smícháme s rozinkami a červeným vínem, vše mírně prohřejeme a podle chuti osladíme.
Citrusový rooibos
Ingredience:
- 10 čajových lžiček rooibosu
- 3 polévkové lžíce lesního medu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 125 ml čerstvě vytlačené pomerančové šťávy
- 125 ml čerstvě vytlačené citrónové šťávy
Postup:
1. Rooibos zalijeme 1/2 l vroucí vody, po 5 minutách luhování jej ocedíme a vmícháme do něj skořici a med.
2. Poté přidáme citrónovou a pomerančovou šťávu.
3. Rooibos dobře promícháme a teplý ihned podáváme ve sklenicích ozdobených kolečkem citrónu nebo pomeranče.