Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Svařáková kuchařka

18.1.2006, Zuzana Kobíková, článek
Se svařákem to není jako se svíčkovou, která musí vždycky chutnat stejně, jako od maminky. Tento nápoj nabízí prostor pro vaše kulinářsko-alkoholové fantazie, a je jen na vás, jak budete odvážní...
Kapitoly článku:
  1. Svařáková kuchařka
  2. Svařák jako léčivý nápoj
Samotné svařené víno je v přiměřeném množství po stránce zdravotní prospěšné zejména přítomností koření. Hřebíček podporuje chuť k jídlu a pomáhá trávení, léčí bolestech zubů a povzbuzuje krevní oběh. Skořice se dokonce v tradiční čínské medicíně používá pro pro prohřátí organizmu. Tam jí sice podávají v čaji, ale ve svařeném víně bude mít účinky obdobné. Navíc podporuje krevní oběh a zažívání.

Horké svařené víno vám pomůže při nachlazení – tělo se rychle prohřeje, a hlavně se vám uvolní ucpaný nos a přilehlé dutiny, čímž může povolit i bolest hlavy.

A pokud chcete udělat i něco pro svoje zdraví nebo máte v oblibě léčivý rooibos, africkou bylinu, která se běžně řadí mezi čaje, i když jím není, vyzkoušejte tyto recepty. Výborný je do nich směs roiboos mandala nebo samuraj, jež jsou příjemně aromatizované skořicí, dalším kořením a citrusy.
Rooibos je zajímavý tím, že má prakticky nulovou kalorickou hodnotu a neobsahuje kofein, a přesto má podobné povzbuzující účinky jako pravý čaj. Prospívá zubům i pleti, obsahuje množství tělu prospěšných látek a stopových prvků.


Svařené víno s roiboosem


Ingredience:
  • 1 polévkové lžíce rooibosu
  • 2 citróny
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 5 hřebíčků
  • 1 kus celé skořice
  • 1 litr červeného vína

Postup:
1. Vroucí vodu v množství 0,5 l zalijeme rooibos, 5 minut jej luhujeme a ocedíme do většího hrnce.
2. Citróny omyjeme, škrabkou zbavíme kůry a nakrájíme na kolečka.
3. Tyto společně s medem a kořením přidáme k rooibosu a vše pomalu zahříváme, dokud se med nerozpustí.
4. Potom přilijeme červené víno, pokračujeme pomalu v prohřívání a těsně před bodem varu hrnec odstavíme z plotny. Hotové svařené víno ocedíme a podle chuti ještě můžeme přisladit či přidat čerstvé kolečko citrónu.




Rozinkový roiboos


Ingredience:
  • 4 polévkové lžíce rozinek
  • 200 ml červeného vína
  • 1 polévková lžíce rooibosu
  • 30 g piniových semínek nebo plátky mandlí
  • cukr nebo med

Postup:
1. Rozinky opláchneme, lehce osušíme a necháme hodinu marinovat v červeném víně.
2. Mezitím si opražíme piniová jádra nebo plátky mandlí dozlatova na suché pánvi.
3. Rooibos zalijeme 600 ml vroucí vody, necháme jej 5 minut luhovat a poté ocedíme.
4. Ještě horký jej smícháme s rozinkami a červeným vínem, vše mírně prohřejeme a podle chuti osladíme.


Citrusový rooibos


Ingredience:
  • 10 čajových lžiček rooibosu
  • 3 polévkové lžíce lesního medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 125 ml čerstvě vytlačené pomerančové šťávy
  • 125 ml čerstvě vytlačené citrónové šťávy

Postup:
1. Rooibos zalijeme 1/2 l vroucí vody, po 5 minutách luhování jej ocedíme a vmícháme do něj skořici a med.
2. Poté přidáme citrónovou a pomerančovou šťávu.
3. Rooibos dobře promícháme a teplý ihned podáváme ve sklenicích ozdobených kolečkem citrónu nebo pomeranče.