Svařené víno podle receptu, který možná neznáte
5.1.2006, Zuzana Kobíková, článek
Chladné až mrazivém počasí má jednu výhodu - člověk hledá čím by se zahřál - a tato myšlenka vede přímo ke svařenému vínu. Seznamte se s postupem, díky němuž bude váš svařák lepší než všechny ostatní.
Tradičním postupem je vhodit do vína skořici, hřebíček, cukr i kolečko citrónu a vyhlížet bublinky varu. Jestli postupujete takto, ochuzujete svůj nápoj o krásnou vůni a intenzivní chuť koření. Vyzkoušejte proto tento postup - příprava vám zabere jen o pár minut čekání víc, a výsledek za to rozhodně stojí.
Určitě se neřiďte pravidlem „Čím lepší víno, tím lepší svařák.“ Na špičkových vínech oceňujeme chuť vína samotného, svařák je něco zcela jiného a dobré víno byste svařením a přidáním koření prostě znehodnotili. Nějaké přívlastkové víno tedy nechte stranou, ideální pro naše účely bude nějaké stolní či jakostní víno, může být lahvové, stáčené, z PET lahve i krabicové.
Vhodnější jsou polosuchá a polosladká, nepříliš trpká vína. I z vína, které vám ve studené podobě nechutná, může být výborný svařák, jsou však i vína, která nejsou ani na svařák“. A nutno dodat - čím horší kvalita vína, tím větší šance, že vás ráno bude bolet hlava.
Klasika je skořice a hřebíček, ale zkuste přihodit i badyán, co vypadá jako hvězdička nebo zrnka kardamonu. Výborné jsou také již namixované směsi, nejlépe ty z obchodů, kde vám koření nasypou do sáčků – jsou to třeba zdravé výživy, obchody specializované na čaje a koření. Tyto směsi obsahují kromě pomletého klasického koření i dubový list, pomerančovou a citrónovou kůru, a podle mých mnohaletých zkušeností jsou opravdu nejlepší. Pokud je použijete, je dobré lít svařené víno do sklenic přes sítko.
Směs koření na svařené víno seženete i v obchodě od běžných výrobců, ale většinou v nich objevíte pár hřebíčků, kus skořice a hvězdičku badyánu a to je vše. Co rozhodně nedoporučuji, jsou rozpustné směsi – jednak jsou moc sladké, druhak syntetické, nemají moc dobrou chuť a taky z nich může hezky bolet hlava, a to nezávisle na množství vypitého vína:-).
1. Do hrnce o patřičném objemu – dle plánovaného množství nápoje – nalijte vodu zhruba do výše 1 – 2cm.
2. Nasypte cukr podle chuti – nejlepší je ten třtinový, hnědý, má aromatičtější vůni, použít lze také cukr vanilkový nebo skořicový. Pokud chcete ke slazení použít med, přidejte ho až úplně nakonec - varem by přišel o cenné látky.
3. Přisypte koření – na jeden litr vína tak 3 - 4 hřebíčky a jeden svitek skořice – dá se použít i mletá, ale ta pak trochu škrábe v krku. Když používáte pomletou směs, je akorát tak polévková lžíce koření.
4. Do vody vhoďte tak tři kolečka omytého citronu, pokud chcete obměnu, přidejte i pomeranče nebo mandarinky a někdo dává i kolečka jablek. Pro ještě větší ovocnou chuť nebo když nemáte jiné ovoce lze použít ovoce sušení i ovocný sypaný čaj. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že vody vařením ubylo, s klidem ji přilejte.
5. Po 10 minutách získá voda krásnou vůni koření a je čas nalít k ní víno. Koření a vše tam nechte. Čekejte, až se víno zahřeje, a v momentu, kdy začnou jít ze dna malinkaté bublinky, hrnec odstavte, protože při varu uniká z nápoje alkohol. (Unikání alkoholu zamezíte také přidáním kousku tuku – např. másla, ale nesmí vám vadit olejová kolečka na hladině nápoje.)
6. Poté svařák ochutnejte, podle potřeby doslaďte a ochuťte citronem.
7. Servírujeme nejlépe do silnostěnných, skleněných sklenic, protože tak se můžete nejlépe těšit barvou připraveného nápoje. Pokud máte dekorativní náladu, můžete sklenici ozdobit cukrovou krustou - na talířek si nalijte p1/2cm vody, ponořte do ní vrch sklenice a pak ji ponořte do misky s pískovým cukrem. Sklenici ozdobte kolečkem s citronu, limety či pomeranče.
Je méně známé, ale pokud jste ho ještě nikdy nezkusili, určitě to napravte. Bílý svařák je lehčí a připravuje se jako méně sladký. Připravuje se podle uvedeného předpisu, i koření se používá stejné, ale jiné je to s ovocem. Bílý svařák je nejlepší svařit s několika kolečky grepu – růžový je sladší, bílý je více hořký. Dobré je také kolečko limety – navíc to krásně vypadá. Citrusy určitě důkladně omyjte, v ideálním případě kartáčkem, abyste je zbavili chemickým postřiků. Když je svařák připravený, vymačkejte do něj šťávu ze zbylého grepu. Ale dávejte pozor, aby nápoj nebyl příliš hořký.
Svařené víno si člověka získá rychle. Moje matka ho s úspěchem podávala chřipkou zasažené návštěvě z Karibských ostrovů, se slovy, že to je medicína. Svařák měl větší úspěch než paralen a s rýmou alespoň na chvilku pomohl. Ovšem dát si svařák na sluncem rozpálené pláži pod kokosouvou palmou si jaksi nedovedu představit. A je ještě jedno takové místo: Pokud se dostanete do přítomnosti kvalitního lahvového vína, při návštěvě sklípku nebo v přítomnosti vinaře, o svařáku raději nemluvte. Není větší urážky než říci vinaři, že to víno, které vám nalil z koštýře, byste si nejradši pořádně osladili a svařili se skořicí...
Jaké víno použít?
Určitě se neřiďte pravidlem „Čím lepší víno, tím lepší svařák.“ Na špičkových vínech oceňujeme chuť vína samotného, svařák je něco zcela jiného a dobré víno byste svařením a přidáním koření prostě znehodnotili. Nějaké přívlastkové víno tedy nechte stranou, ideální pro naše účely bude nějaké stolní či jakostní víno, může být lahvové, stáčené, z PET lahve i krabicové.
Vhodnější jsou polosuchá a polosladká, nepříliš trpká vína. I z vína, které vám ve studené podobě nechutná, může být výborný svařák, jsou však i vína, která nejsou ani na svařák“. A nutno dodat - čím horší kvalita vína, tím větší šance, že vás ráno bude bolet hlava.
Koření
Klasika je skořice a hřebíček, ale zkuste přihodit i badyán, co vypadá jako hvězdička nebo zrnka kardamonu. Výborné jsou také již namixované směsi, nejlépe ty z obchodů, kde vám koření nasypou do sáčků – jsou to třeba zdravé výživy, obchody specializované na čaje a koření. Tyto směsi obsahují kromě pomletého klasického koření i dubový list, pomerančovou a citrónovou kůru, a podle mých mnohaletých zkušeností jsou opravdu nejlepší. Pokud je použijete, je dobré lít svařené víno do sklenic přes sítko.
Směs koření na svařené víno seženete i v obchodě od běžných výrobců, ale většinou v nich objevíte pár hřebíčků, kus skořice a hvězdičku badyánu a to je vše. Co rozhodně nedoporučuji, jsou rozpustné směsi – jednak jsou moc sladké, druhak syntetické, nemají moc dobrou chuť a taky z nich může hezky bolet hlava, a to nezávisle na množství vypitého vína:-).
Svařené víno červené
Ingredience:
- 1l červeného vína
- 80 - 150g cukru nebo několik lžic medu - dle chuti
- koření:
- 1 polévková lžíce směsi koření do svařeného vína
- 1 svitek celé skořice nebo 1 lžíce mleté
- 4-5 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 2 zrnka kardamonu
- citronová a pomerančová kůra
- 1 citron
- 1 pomeranč nebo jiný citrus (mandarinka, limeta...)
Postup:
1. Do hrnce o patřičném objemu – dle plánovaného množství nápoje – nalijte vodu zhruba do výše 1 – 2cm.
2. Nasypte cukr podle chuti – nejlepší je ten třtinový, hnědý, má aromatičtější vůni, použít lze také cukr vanilkový nebo skořicový. Pokud chcete ke slazení použít med, přidejte ho až úplně nakonec - varem by přišel o cenné látky.
3. Přisypte koření – na jeden litr vína tak 3 - 4 hřebíčky a jeden svitek skořice – dá se použít i mletá, ale ta pak trochu škrábe v krku. Když používáte pomletou směs, je akorát tak polévková lžíce koření.
4. Do vody vhoďte tak tři kolečka omytého citronu, pokud chcete obměnu, přidejte i pomeranče nebo mandarinky a někdo dává i kolečka jablek. Pro ještě větší ovocnou chuť nebo když nemáte jiné ovoce lze použít ovoce sušení i ovocný sypaný čaj. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že vody vařením ubylo, s klidem ji přilejte.
5. Po 10 minutách získá voda krásnou vůni koření a je čas nalít k ní víno. Koření a vše tam nechte. Čekejte, až se víno zahřeje, a v momentu, kdy začnou jít ze dna malinkaté bublinky, hrnec odstavte, protože při varu uniká z nápoje alkohol. (Unikání alkoholu zamezíte také přidáním kousku tuku – např. másla, ale nesmí vám vadit olejová kolečka na hladině nápoje.)
6. Poté svařák ochutnejte, podle potřeby doslaďte a ochuťte citronem.
7. Servírujeme nejlépe do silnostěnných, skleněných sklenic, protože tak se můžete nejlépe těšit barvou připraveného nápoje. Pokud máte dekorativní náladu, můžete sklenici ozdobit cukrovou krustou - na talířek si nalijte p1/2cm vody, ponořte do ní vrch sklenice a pak ji ponořte do misky s pískovým cukrem. Sklenici ozdobte kolečkem s citronu, limety či pomeranče.
Svařené víno bílé
Je méně známé, ale pokud jste ho ještě nikdy nezkusili, určitě to napravte. Bílý svařák je lehčí a připravuje se jako méně sladký. Připravuje se podle uvedeného předpisu, i koření se používá stejné, ale jiné je to s ovocem. Bílý svařák je nejlepší svařit s několika kolečky grepu – růžový je sladší, bílý je více hořký. Dobré je také kolečko limety – navíc to krásně vypadá. Citrusy určitě důkladně omyjte, v ideálním případě kartáčkem, abyste je zbavili chemickým postřiků. Když je svařák připravený, vymačkejte do něj šťávu ze zbylého grepu. Ale dávejte pozor, aby nápoj nebyl příliš hořký.
Svařák a bonton
Svařené víno si člověka získá rychle. Moje matka ho s úspěchem podávala chřipkou zasažené návštěvě z Karibských ostrovů, se slovy, že to je medicína. Svařák měl větší úspěch než paralen a s rýmou alespoň na chvilku pomohl. Ovšem dát si svařák na sluncem rozpálené pláži pod kokosouvou palmou si jaksi nedovedu představit. A je ještě jedno takové místo: Pokud se dostanete do přítomnosti kvalitního lahvového vína, při návštěvě sklípku nebo v přítomnosti vinaře, o svařáku raději nemluvte. Není větší urážky než říci vinaři, že to víno, které vám nalil z koštýře, byste si nejradši pořádně osladili a svařili se skořicí...