Třešně - zdravá sladkost do dezertů
8.7.2006, Zuzana Chromá, článek
Právě dozrávají buclaťoučké sladké třešně, a proto vám přinášíme recept na vynikající třešňový dezert, který potěší nejen děti, ale i nečekanou návštěvu.
Ingredience:
- 500 g třešní
- 750 g měkkého tvarohu
- 1/8 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce strouhané citrónové kůry
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- 50 g rozinek
- 125 g cukru
- hladká mouka
Třešně omyjeme, osušíme a zbavíme pecek. V míse smícháme tvaroh, mléko, pudinkový prášek, vanilkový cukr, citrónovou kůru i šťávu a dva žloutky a vymícháme z toho hladký krém.
Dortovou formu o průměru dvacet čtyři centimetrů vymastíme rozehřátým máslem. Smícháme rozinky s moukou, z bílků ušleháme sníh, pomalu přidáváme cukr a šleháme do husta. Rozinky a sníh zlehka vmícháme do tvarohového krému. Vlijeme do formy a povrch zlehka uhladíme. Třešně rovnoměrně rozložíme na povrch.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů Celsia. Necháme vychladnout ve stejné formě a můžeme podávat.
Bon apetit!
Foto: Jeff beedlove