Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Vánoční a novoroční nápoje

23.12.2008, Simona Grygárková, článek
Pro inspiraci vám přinášíme pár příjemných a zdravých receptů na nápoje, do jejichž přípravy můžete zapojit svoji kreativitu, a překvapit tak návštěvu či rodinné příslušníky.

Jablečný punč


Ingredience: 1 velké jablko, 3 dcl hotového ovocného čaje či rooibosu, 2 lžíce 100% jablečného koncentrátu, 1 kus celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 3 hřebíčky.

Postup: Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a rozmixujeme, potom přidáme čaj, přisladíme jablečným koncentrátem a dosypeme kořením. Tuto směs nalijeme do kastrůlku a necháme tři minuty převařit. Odstavíme, přecedíme, rozlijeme do sklenic a můžeme podávat.
Tímto způsobem si můžeme také připravit hruškový nebo mangový punč.


Vánoční čaj


Ingredience: 1 litr vody, 2 polévkové lžíce kvalitního černého čaje, 1 čajovou lžičku máty peprné, 1 celou skořici, 3 hřebíčky, půl čajové lžičky čerstvého mletého zázvoru, šťávu z jednoho citrónu, 1,5 lžíce javorového sirupu, agáve sirupu nebo medu.

Postup: Nasypeme si do konvice černý čaj a mátu, skořici, zázvor, hřebíček, zalijeme vše vroucí vodou a necháme osm minut louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme citrónovou šťávu, přírodní sladidlo a můžeme nalévat do sklenic.


Sněhová nadílka


Ingredience: ¾ litru mléka (nejlépe v bio kvalitě). Pro alergiky můžeme použít rostlinná mléka – rýžové, sójové či ovesné, 1,5 lžíce kvalitního černého čaje, 1 bio vanilkový cukr, 2 hřebíčky, 1 skořice, 1 anýz, 1 badyán, smetana ke šlehání, pro alergiky rostlinná šlehačka.

Postup: Čaj s kořením nasypeme do konvice, zalijeme vroucím mlékem a necháme sedm minut louhovat. Pak dobře přecedíme, přisypeme vanilkový cukr a můžeme rozdělovat do pohárů. Ozdobíme čepičkou z ušlehané smetany.


Rooibosový svařáček


Ingredience: 2 čajové lžičky neochuceného čaje Foibos, 1 citrón, 2 polévkové lžíce agáve, javorového sirupu nebo medu, 3 hřebíčky, 1 celá skořice, 1 litr kvalitního červeného bio vína.

Postup: Do hrnce nalijeme víno, přidáme koření a sypaný rooibos, přivedeme k varu a vaříme čtyři minuty. Po uplynutí této doby odstavíme, přecedíme, přidáme šťávu z jednoho citrónu a dosladíme. Potom můžeme nalévat do připravených pohárků.


Medové překvapení


Ingredience: 2 polévkové lžíce kvalitního medu, ¼ litru 100% jablečného džusu, nejlépe v bio kvalitě, 2 skořice, 2 hřebíčky, ¾ litru vody, 2 lžíce kvalitního ovocného čaje.

Postup: Ovocný čaj přelijeme vroucí vodou a necháme sedm minut louhovat. Po uplynutí této doby jej přecedíme a necháme vychladnout. Pak osladíme medem, smícháme s vychlazeným jablečným džusem a nalijeme do předem připravených sklenic.


Horký exotický punč


Ingredience: 50 g třtinového cukru, 250 ml 100% multivitamínového džusu, 250 ml 100% ananasového džusu, 250 ml 100% jablečného džusu, 1,5 lžíce rooibosu, dle chuti můžeme přidat rum.

Postup: Sypaný rooibos zalijeme jedním litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. po uplynutí této doby ho dobře přecedíme. Přilijeme ovocné džusy, osladíme tmavým cukrem a pomalinku zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hotový nápoj podáváme horký ve sklenicích ozdobených plátkem ovoce nebo cukrovou krustou. Pro alkoholickou variantu nápoje přidáme přímo do sklenice rum v množství jedné polévkové lžíce.


Kokosový sen


Ingredience: ¾ litru vody, 1,5 lžíce kvalitního černého čaje, 4 kokosové ořechy, javorový nebo agáve sirup.

Postup: Uvaříme černý čaj, osladíme ho dle chuti sirupem a necháme vychladit. Z ořechů odřežeme víčka, kokosové mléko z nich vylijeme a smícháme s ochuceným čajem. Prázdné ořechy použijeme jako sklenice, spodek vysypeme kostkami ledu a zalijeme hotovým nápojem.


Šampaňský čaj


Ingredience: 1 láhev bílého suchého sektu, agáve nebo javorový sirup, kostky ledu, ¼ litru vody, 2 lžíce kvalitního černého čaje, šťáva z jednoho citrónu.

Postup: Sypaný čaj zalijeme vroucí vodou a necháme sedm minut louhovat, pak scedíme, osladíme a smícháme s citrónovou šťávou. Necháme pořádně vychladit. Potom smícháme s chlazeným sektem, rozdělíme do předem připravených nazdobených sklenic a můžeme podávat.


Novoroční připitek


Ingredience: 1 láhev bílého suchého sektu, agáve nebo javorový sirup, kostky ledu, ¼ litru vody, 2 lžíce čaje Foibos, šťáva z jednoho pomeranče.

Postup: Uvaříme rooibos, osladíme sirupem a necháme pořádně vychladit. Potom přidáme pomerančovou šťávu, smícháme se sektem a můžeme rozlévat do vychlazených sklenic, které můžeme ozdobit plátkem pomeranče.


Novoroční bowle


Ingredience: 2 pomeranče, 1 grapefruit, 2 mandarinky, půlku ananasu, 8 hřebíčků, 5 tobolek kardamomu, javorový sirup či med, 1 malou láhev rumu, 3 polévkové lžíce sypaného rooibosu.

Postup: Sypaný rooibos a koření zalijeme jedním a půl litrem vroucí vody a necháme ho deset minut louhovat, potom řádně scedíme. Jeden pomeranč a grep odšťavníme, zbylé ovoce oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Do skleněné nádoby přelijeme rooibos, přidáme kousky ovoce a vymačkanou šťávu, dle chuti přisladíme sirupem nebo medem a přilijeme rum. Můžeme podávat.

Chuť a vůně koření nám mohou zaručeně zpříjemnit vánoční čas. Silice rostlin pomáhají přinést do duše pocit radosti, klidu a bezpečí rodinného kruhu. Přejeme vám nádherné Vánoce a do roku 2009 jen to nejlepší!

Titulní foto: dreamstime.com