Velikonoční nádivka
6.4.2006, Zuzana Kobíková, článek
Klasický recept na jídlo, jenž je tradiční součástí velikonočního hodování. Místo v něm mají i čerstvé jarní bylinky...
Ingredience:
- 1 veka
- 5 vajec
- 250 g uzeného masa
- 500 d vepřové plece
- ¼ l mléka
- 1 svazek jarních bylinek (petržel, kopřiva aj.)
- sůl, pepř
- máslo
Postup:
Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme směsí mléka a žloutků a necháme vsáknout. Uvaříme vepřové i uzené maso (zvlášť), po vychladnutí nadrobno nakrájíme. Nasekáme bylinky, kopřivy předem spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, osolíme a opepříme. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme lehce do směsi. Pěkáč (formu na srnčí hřeb či bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do něj rozložíme nádivku. Na vrch klademe plátky másla a upečeme asi za třicet minut v předehřáté troubě.
Tip pro vegetariány:
Místo masa použijeme podušené houby – lesní, pokud vám zbyly v mrazáku, anebo žampiony či hlívu ústřičnou.