Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Velikonoční nádivka

6.4.2006, Zuzana Kobíková, článek
Klasický recept na jídlo, jenž je tradiční součástí velikonočního hodování. Místo v něm mají i čerstvé jarní bylinky...

Ingredience:


  • 1 veka
  • 5 vajec
  • 250 g uzeného masa
  • 500 d vepřové plece
  • ¼ l mléka
  • 1 svazek jarních bylinek (petržel, kopřiva aj.)
  • sůl, pepř
  • máslo

Postup:


Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme směsí mléka a žloutků a necháme vsáknout. Uvaříme vepřové i uzené maso (zvlášť), po vychladnutí nadrobno nakrájíme. Nasekáme bylinky, kopřivy předem spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, osolíme a opepříme. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme lehce do směsi. Pěkáč (formu na srnčí hřeb či bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do něj rozložíme nádivku. Na vrch klademe plátky másla a upečeme asi za třicet minut v předehřáté troubě.


Tip pro vegetariány:


Místo masa použijeme podušené houby – lesní, pokud vám zbyly v mrazáku, anebo žampiony či hlívu ústřičnou.