Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Velikonoční ovečka

11.4.2006, Kateřina Samuelová, článek
Ovečka? Nemá tam být spíše napsáno beránek? Nebuďte staromódní a upečte si z kynutého těsta raději ovečku! :-)

Ingredience:


  • 375 g hladké mouky
  • 125 g celozrnné mouky
  • 125 g pšeničné mouky
  • 1 droždí
  • lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 a ½ vejce
  • 50 g rostlinného tuku nebo másla
  • ¼ litru vody
  • 2 rozinky na ozdobu
  • mandle

Postup:


Do mísy prosejte mouku a promíchejte. Přidejte droždí, cukr, sůl, vejce, vlažnou vodu i rozpuštěný tuk či máslo. Hmotu prohněteme nejlépe pomocí elektrického ručního hnětače. Pak necháme těsto kynout. Až se jeho objem zdvojnásobí, vyjmeme ho z misky a ručně prohněteme. Těsto rozdělíme na několik kusů – poslouží jako hlava, nohy, ocásek a ouška. Ze zbytku těla uděláme malé kuličky, které srovnáme na vymazaném plechu do velikosti těla ovečky. Posléze se pustíme do vytváření zbylých částí. Vše složíme dohromady a necháme ještě chvíli nakynout, aby se objem až dvakrát zvětšil. Teď oveččin kožíšek posypeme nasekanými mandlemi - vytvoříme iluzi rouna. Na závěr vložíme rozinky jako očička. Plech dáme do předehřáté trouby na 200 - 220 stupňů a pečeme 20 - 25 minut.

Nyní je ovečka hotová a před vámi teď stojí nelehká volba, zda ji sníst doma nebo ji věnovat přátelům, které tímto velikonočním překvapením určitě oslníte.
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!

"© Foto: Marilyn Barbone | Agency: Dreamstime.com"