Velikonoční ovečka
11.4.2006, Kateřina Samuelová, článek
Ovečka? Nemá tam být spíše napsáno beránek? Nebuďte staromódní a upečte si z kynutého těsta raději ovečku! :-)
Ingredience:
- 375 g hladké mouky
- 125 g celozrnné mouky
- 125 g pšeničné mouky
- 1 droždí
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 1 a ½ vejce
- 50 g rostlinného tuku nebo másla
- ¼ litru vody
- 2 rozinky na ozdobu
- mandle
Postup:
Do mísy prosejte mouku a promíchejte. Přidejte droždí, cukr, sůl, vejce, vlažnou vodu i rozpuštěný tuk či máslo. Hmotu prohněteme nejlépe pomocí elektrického ručního hnětače. Pak necháme těsto kynout. Až se jeho objem zdvojnásobí, vyjmeme ho z misky a ručně prohněteme. Těsto rozdělíme na několik kusů – poslouží jako hlava, nohy, ocásek a ouška. Ze zbytku těla uděláme malé kuličky, které srovnáme na vymazaném plechu do velikosti těla ovečky. Posléze se pustíme do vytváření zbylých částí. Vše složíme dohromady a necháme ještě chvíli nakynout, aby se objem až dvakrát zvětšil. Teď oveččin kožíšek posypeme nasekanými mandlemi - vytvoříme iluzi rouna. Na závěr vložíme rozinky jako očička. Plech dáme do předehřáté trouby na 200 - 220 stupňů a pečeme 20 - 25 minut.
Nyní je ovečka hotová a před vámi teď stojí nelehká volba, zda ji sníst doma nebo ji věnovat přátelům, které tímto velikonočním překvapením určitě oslníte.
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!
"© Foto: Marilyn Barbone | Agency: Dreamstime.com"