Summers Chardonnay
Vinařství: GRANT BURGE
Oblast: BAROSSA
Údolí: Eden Vallay
Údolí Eden Valley je částí pohoří Mount Lofty Ranges a regionu Adelaide Hills. Nachází se v nadmořské výšce 500 m nad mořem, tedy v chladnějších podmínkách pro révu. Nejvíce se v této nadmořské výšce daří bílým odrůdám Rieslig a Chardonnay. Půda je zde kamenitější a kyselejší než v sousedním údolí Barossa Vallay. Vlhčí klima ovlivňuje kvalitu pěstované révy.
- Summers Chardonnay je lehké, svěží, suché chardonnay světle-slámové barvy, se zlatými tóny je vyrobeno z 55% révy z Eden Valley a 45% révy z oblasti Adelaid Hills.
- Vůni dominují především citrusy, ale jsou zde velmi výrazně cítit i oříšky a kouřový dub.
- Chuť je bohatá, krémová s velmi příjemným a čistým odchodem.
- Toto víno se nedekantuje, ale doporučuje se před konzumací otevřít a nechat alespoň 15-30 minut provzdušnit. Zvýrazní se aroma i chuť.
- Ideální teplota podávání je 12 - 14 °C.
- Skladovací kapacita tohoto vína je 2 - 3 roky.
- Víno bylo na světových soutěžích v letech 2001 – 2005 oceněno 1 x zlatou, 4 x stříbrnou a 8x bronzovou medailí.
- Jako chuťovka se k tomuto vínu hodí sušené kuřecí a krůtí maso Jerky anebo náš recept na dušeného lososa s petrželkou.
Recept k vínu: Dušený losos s petrželkou
- 4 plátky lososa
- 100 g másla
- 1 lžíce sardelové pasty
- 2 menší cibule – nakrájené nadrobno
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sekané zelené petrželky
- sůl, mletý pepř dle chuti
Plátky lososa omyjeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a necháme jednu hodinu odležet. Pak je obalíme v hladké mouce a na rozehřátém másle opečeme po obou stranách dorůžova. Vyjmeme, do zbylého másla vložíme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme sardelovou pastu zalijeme trochou vody a podusíme. Nakonec dle chuti osolíme, vložíme zpět lososa a krátce prohřejeme. Hotový pokrm zdobíme sekanou pažitkou. Podáváme s restovanou zeleninou, ochucenou rýží, případně s bramborami.
Připraveno ve spolupráci s: www.shop-vino.cz