Vojtěška setá - AL-FAL-FA
12.6.2006, Kateřina Samuelová, článek
Aneb v překladu „otec všech potravin“, je unikátní množstvím stopových prvků. Doporučujeme zejména klíčená semínka, která i skvěle detoxikují tělo.
Vojtěška je velice ceněná pícnina. Její anglický název je AL-FAL-FA a pochází z arabštiny. V překladu znamená otec všech potravin, což je zřejmě na počest jejích výjimečných vlastností.
Vojtěška setá, latinským názvem Medicago sativa, má trojčetné listy a modrofialové květy uspořádané do hroznu. Plodem je spirálovitě stočený lusk. Lodyha může být až načervenalá.
Vojtěšce svědčí lehké hlinitopísčité půdy s nižší hladinou spodní vody. Vysévá se brzy na jaře do řádků zhruba pětadvacet centimetrů vzdálených. Většinou se nicméně setkáváme se zemědělským výsevem, ve kterém se ve velkém používá i hnojiv.
Listy a nať vojtěšky jsou pícninářsky významné díky obsahu vitamínů A, B, C, E a K a minerálních látek: železo, fosfor, zinek a vápník. Tyto látky mají pozitivní vliv na zuby, vlasy i kostru. Její klíčky obsahují až čtyřicet procent bílkovin - více než vejce, mléko či hovězí maso. Vojtěška má dále silné detoxikační účinky, za které vděčí obsahu chlorofylu.
Bohaté léčivé účinky byly objeveny již ve starověku, pravděpodobně Araby. V alternativní medicíně se používá jako prostředek proti stárnutí a celkovému posílení organismu. Vojtěška ovlivňuje metabolismus krevního cukru, a stabilizuje tak jeho hladinu, čímž se stává velice doporučovaným lékem pro diabetiky.
Zklidňuje a podporuje činnost celého zažívacího traktu. Zvětšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, pomáhá zvyšovat zdatnost a výkonnost, proto je vyhledávaná především sportovci a je vhodná pro těžce fyzicky pracující osoby. Celkově zmírňuje záněty, pomáhá při léčení revmatoidní artritidy, neuritidy i bronchitidy.
Vojtěšku si můžete doma na misce s vlhkou vatou nechat naklíčit a denně pak trošku přidávat do salátů. Před naklíčením dejte vojtěšku na osm hodin do vlažné vody, ve které nabobtná. Pak ji vložte na připravený tácek s navlhčenou vatou, kterou musíte denně rosit. Vojtěška potřebuje světlo a teplo, zhruba dvacet stupňů Celsia. Od sedmého dne klíčení sklízejte výhonky odstřiháváním.Semínka seženete ve zdravé výživě, někdy pod názvem ALFAALFA. A již naklíčená je někdy k dostání i v supermarketech.
Jak již bylo zmíněno, vojtěška se využívá jako pícnina, ale pro nás jsou zajímavější další způsoby jejího využití. Čaj z vojtěšky působí příznivě na naši trávicí soustavu. Dokonce může i potlačovat pálení žáhy a napomáhat vstřebávání živin z potravy. Dále se dá aplikovat i při zánětlivých onemocnění močových cest, neboť má močopudné účinky. K přípravě nálevu se sbírají listy nebo i celá nať. Bylinku usušíme při teplotě kolem 40 stupňů. Navíc může vojtěška snížit i horečku a napomoci nám ke klidnému spánku.
Negativem ovšem je, že se nedoporučuje její dlouhodobé užívání. Po čtvrt roce by mělo být podávání na jeden až dva měsíce přerušeno. Kvůli vysokému obsahu vitamínu K není vhodná, pokud užíváte léky proti srážení krve.
Charakteristika
Vojtěška setá, latinským názvem Medicago sativa, má trojčetné listy a modrofialové květy uspořádané do hroznu. Plodem je spirálovitě stočený lusk. Lodyha může být až načervenalá.
Pěstování
Vojtěšce svědčí lehké hlinitopísčité půdy s nižší hladinou spodní vody. Vysévá se brzy na jaře do řádků zhruba pětadvacet centimetrů vzdálených. Většinou se nicméně setkáváme se zemědělským výsevem, ve kterém se ve velkém používá i hnojiv.
Vysoký obsah stopových prvků a bílkovin
Listy a nať vojtěšky jsou pícninářsky významné díky obsahu vitamínů A, B, C, E a K a minerálních látek: železo, fosfor, zinek a vápník. Tyto látky mají pozitivní vliv na zuby, vlasy i kostru. Její klíčky obsahují až čtyřicet procent bílkovin - více než vejce, mléko či hovězí maso. Vojtěška má dále silné detoxikační účinky, za které vděčí obsahu chlorofylu.
Účinky
Bohaté léčivé účinky byly objeveny již ve starověku, pravděpodobně Araby. V alternativní medicíně se používá jako prostředek proti stárnutí a celkovému posílení organismu. Vojtěška ovlivňuje metabolismus krevního cukru, a stabilizuje tak jeho hladinu, čímž se stává velice doporučovaným lékem pro diabetiky.
Zklidňuje a podporuje činnost celého zažívacího traktu. Zvětšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, pomáhá zvyšovat zdatnost a výkonnost, proto je vyhledávaná především sportovci a je vhodná pro těžce fyzicky pracující osoby. Celkově zmírňuje záněty, pomáhá při léčení revmatoidní artritidy, neuritidy i bronchitidy.
Jak naklíčit vojtěšku
Vojtěšku si můžete doma na misce s vlhkou vatou nechat naklíčit a denně pak trošku přidávat do salátů. Před naklíčením dejte vojtěšku na osm hodin do vlažné vody, ve které nabobtná. Pak ji vložte na připravený tácek s navlhčenou vatou, kterou musíte denně rosit. Vojtěška potřebuje světlo a teplo, zhruba dvacet stupňů Celsia. Od sedmého dne klíčení sklízejte výhonky odstřiháváním.Semínka seženete ve zdravé výživě, někdy pod názvem ALFAALFA. A již naklíčená je někdy k dostání i v supermarketech.
Použití
Jak již bylo zmíněno, vojtěška se využívá jako pícnina, ale pro nás jsou zajímavější další způsoby jejího využití. Čaj z vojtěšky působí příznivě na naši trávicí soustavu. Dokonce může i potlačovat pálení žáhy a napomáhat vstřebávání živin z potravy. Dále se dá aplikovat i při zánětlivých onemocnění močových cest, neboť má močopudné účinky. K přípravě nálevu se sbírají listy nebo i celá nať. Bylinku usušíme při teplotě kolem 40 stupňů. Navíc může vojtěška snížit i horečku a napomoci nám ke klidnému spánku.
Negativem ovšem je, že se nedoporučuje její dlouhodobé užívání. Po čtvrt roce by mělo být podávání na jeden až dva měsíce přerušeno. Kvůli vysokému obsahu vitamínu K není vhodná, pokud užíváte léky proti srážení krve.