Zapékaný chřest s vejci
7.6.2006, Zuzana Chromá, článek
Chřestová sezóna přímo vyžaduje přípravu chřestových lahůdek. Vyzkoušejte chutný recept na zapékaný chřest se smetanou a vejci.
Ingredience (množství dle potřeby):
- chřest
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 smetana
- vejce
Tvrdou spodní část chřestu odkrojíme a zbytek oloupeme nožem. Chřest pak svážeme do svazku a v osolené vodě vaříme asi patnáct minut. Dáváme však pozor, aby špičky chřestu nebyly rozvařené. Potom chřest nakrájíme na asi půlcentimetrová kolečka a horní část chřestu necháme vcelku.
Nakrájený chřest orestujeme na troše olivového oleje a osolíme. Do zapékacích misek vložíme orestovaný chřest, podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a zlehka promícháme. Navrch opatrně rozklepneme vejce, přičemž se snažíme, aby vejce zůstalo co nejvíce vcelku, a posypeme pažitkou, popřípadě jarní cibulkou. Vše zapečeme ve vodní lázni asi pět minut. Připravený pokrm podáváme s opečenými plátky chleba.
Bon apetit!
Foto: restaurantedge.com