Zdravá výživa - zelenina II
15.9.2008, Simona Grygárková, článek
Dnes navážeme na náš článek o zelenině a řekneme si zajímavosti o oblíbené dýni Hokkaido, léčivých účincích černé ředkve a o salátových rajčátkách.
Dýně Hokkaido – obranyschopnost zaručena
„Mezi moji nejoblíbenější zeleninu patří dýně Hokkaido. Má sytou sladkou chuť a nemusí se loupat.“ Obsahuje provitamin A – beta-karoten, vitamin E, C, z minerálních látek má velké množství draslíku. „Výborně pomáhá při čištění organismu, dále se používá při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny, je tedy vynikající pro diabetiky.“ Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahuje dužina dýně zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem. Dle provedených studií postačí denní konzumace sta gramů dýňové dužiny (po delší dobu) k tomu, aby až třikrát poklesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění, zejména rakoviny plic a prostaty.
„Semena dýní obsahují velké množství zinku, který má vynikající účinky na posílení obranyschopnosti organismu. Navíc pomáhá jako účinná prevence růstu nádorových buněk a potlačuje projevy rakovinového bujení a výrazně upravuje problémy s prostatou. Proto vřele doporučuji preventivní užívání semen, která jsou i poměrně chutná nebo vylisovaného oleje z nich. Ze semen této dýně se dá uvařit velmi posilující nápoj, který se doporučuje hlavně ženám těsně před a po porodu. Stačí semena lehce opražit, přelít vroucí vodou, vařit asi třicet minut, scedit a nápoj je hotový,“ vysvětluje paní Jasmína.
Dýni můžeme uplatnit i v kosmetice. Na suchou, namáhanou a loupající se pokožku je výborná Tykvo-smatanová maska: Připravíme si ji tak, že malý kousek čerstvě oloupané Hokkaido nakrájíme na drobné kostičky a v množství třech polévkových lžic vaříme v 0,2 litrech sladké smetany do měkka. Při dovařování přisypeme trochu ovesných vloček, až nám vznikne hutná, mazlavá směs. Než nám směs trochu vychladne, napaříme si obličej, abychom vyčistili a rozšířili póry obličeje. Potom naneseme ještě teplou směs a necháme ji dvacet minut působit. Po uplynutí této doby směs důkladně opláchneme vodou.
Pasta na odstraňování pih
Dvě polévkové lžíce mletých dýňových semen smícháme s jednou lžičkou mandlového oleje, umícháme pastu a tu naneseme na pihy. Po třiceti minutách působení ji dobře spláchneme vodou.
Hokkaido je velmi vhodná pro děti již od šestého měsíce věku. Stačí jí rozvařit do měkka. Dále ji můžeme dusit s cibulí, jako přílohu k masu, do leča, polévek, omáček, smažit v těstíčku, zapékat, na sladko dát do buchet. „Moje rodina miluje falešnou svíčkovou z Hokkaido. Připravíme si ji tak, že místo klasické zeleniny do této omáčky dáme pouze cibuli a na kostky nakrájenou dýni a společně s masem dusíme. Na konci přípravy omáčku nemusíme ani pasírovat, protože je krásně hladká. Při vaření důležité, aby byla Hokkaido po uvaření úplně měkká, někdy to trvá i čtyřicet minut.“
Polévka z dýně Hokkaido
Potřebujeme:
1 střední dýni
1 cibuli
olivový olej
mořskou sůl
Postup: Dýni umyjeme a okartáčujeme. Špičatým nožem ji rozkrojíme na dvě půlky, odstraníme semena vydlabáním lžící a dýni nakrájíme na kostky. Rozpálíme olivový olej a osmažíme cibuli společně s dýní, potom podlijeme vodou, osolíme a dusíme do měkka. Po třiceti až čtyřiceti minutách by měla být Hokkaido krásně rozvařená. Každá dýně je trochu jiná a i její stáří ovlivní délku vaření. Milovníci krémových chutí si ji mohou přichytit troškou zakysané smetany či šlehačky.
Černá ředkev – lék na padání vlasů
„Jako další „zázrak“ mezi zeleninou bych uvedla černou ředkev. Černá ředkev patří mezi nejcenější odrůdu mezi ostatními ředkvemi.“ Obsahuje velké množství minerálních látek, jako je vápník, draslík, železo, hořčík, síra, fosfor, dále vitamin C a skupinu vitaminů B. Černá ředkev výrazně podporuje trávení a je silně močopudná. V některých případech dokonce rozpouští i žlučové kaménky. Fytoncidy této zeleniny mají silně protiplísňové, antibakteriální a antivirové účinky. Desinfekční působení její šťávy se projevuje i v cestách močových a v dýchacích orgánech. Černá ředkev výrazně podporuje látkovou výměnu v organismu.
Detoxikační kúra z černé ředkve
„Již několikrát se mi osvědčilo podávat ředkvovou šťávu delší dobu, ale v minimální dávce dvaceti pěti ml, jednou denně, nejlépe ráno na lačno těsně před snídaní. Tato šťáva dokonale čistí ledviny a přispívá k detoxikaci jater. Tato léčebná kúra by se měla provádět jednou ročně po dobu pěti týdnů,“ radí paní Míchová.
Kořen můžeme používat i proti různým formám kašle, zvláště u dětí. Jeden z osvědčených návodů zní takto: Z bulvy uřízneme vrchlík a pak ještě kolečko tloušťky asi šest mm, ve kterém vyřízneme otvor, velký asi jako desetikoruna. Plátek s vyříznutým kolečkem na bulvu vrátíme a do vzniklé prohlubně nasypeme třtinový cukr a zaklopíme vrchlíkem. Asi za deset až dvanáct hodin vznikne v prohlubni léčivý sirup, a ještě k tomu v příslušné dávce. Pak kolečko s otvorem sníme, uřízneme další kolečko, v němž vykrojíme otvor, vrátíme zpět, přisypeme třtinový cukr a přiklopíme vrchlíkem. Tak postupujeme až do spotřebování celé ředkve.
Při potížích s padáním vlasů nebo lupech se doporučuje po několik týdnů denně vtírat do vlasové pokožky právě šťávu z černé ředkve. Úspěch je zajištěn.
„V lékárnách či obchodech se zdravou výživou se dá koupit kúra ze šťávy z bio černé ředkve již přímo v ampulích. Pokud nemáme možnost vypěstovat si svoji zeleninu, vidím to jako výbornou alternativu na každoroční detoxikaci organismu a podporu látkové výměny.“
Salátová rajčata
„Ještě se nesmím zapomenout zmínit o rajčatech. Bez nich si jen těžko můžeme představit jakýkoliv zeleninový salát.“ Rajčata obsahují všechny vitaminy A, C, D, E, K a celou skupinu vitaminů řady B. Mimoto jsou bohaté na draslík, vápník, železo, měď, fluór, fosfor, kobalt, mangan, nikl. Mají také několik kyselin, jako například citrónovou a jablečnou. Rajčata působí lehce močopudně, čistí a jsou antitoxická. Jedna sklenice bio protlaku denně celkově posiluje organismus. „Často se vedou diskuse, zda-li jsou rajčata škodlivá. Do určité míry jsou, poněvadž všechny lilkovité plody (rajčata, brambory, paprika, baklažány) vyvolávají u některých osob arthretické potíže. Navíc jsou všechny, tedy kromě bio rajčat často ošetřovány chemickými postřiky proti plísním. Proto je vhodnější si rajčata pěstovat doma bez chemie, nebo kupovat v bio kvalitě, nebo si alespoň vždy oloupat slupku, ta je nejvíce škodlivá,“ varuje paní Jasmína.
Na závěr bych zdůraznila, že...
"Nejlepší alternativou je samozřejmě zelenina vypěstovaná v bio kvalitě. Obsahuje více živin a není ošetřována kvanty chemie. Měla by se čistit a krájet až těsně před zpracováním, jinak zbytečně ztrácí výživné látky. Listovou zeleninu a saláty bychom neměli zbytečně dlouze namáčet, poněvadž se z nich vyplavují vitaminy rozpustné ve vodě. Mladou kořenovou zeleninu neokrajujeme, ale čistíme kartáčkem. Slupka totiž obsahuje spoustu výživných látek. Zdravé listy kořenové zeleniny, řapíky a košťály používáme do zeleninového vývaru, před podáváním je z polévky odstraníme. Nevyhazujme ani natě. Nať z mrkve, cibule, petržele či ředkví a kedluben používejme najemno nakrájené do polévek, zeleninových směsí, karbanátků. Tepelně upravenou zeleninu konzumujeme ihned po úpravě, abychom předešli oxidaci, při níž se ztrácí výživné látky. Nahnilou zeleninu nikdy neokrajujeme, ale vyhazujeme celou, obsahuje totiž mykotoxiny, které organismu škodí a jsou rakovinotvorné.“
Titulní foto: Royalty-Free/Corbis