Zimní strava a lá Čína
13.2.2008, Eliška Tlustá, článek
Zimní období představuje část roku, kdy více odpočíváme a častěji se nacházíme doma. Je to období klidu a rozvíjení vnitřního bohatství. Zkusme také přizpůsobit styl stravy více tomu, abychom byli více v souladu s přírodou a načerpali tak síly do dalšího období.
Moudří Číňané
Tradiční čínská medicína vytvořila systém stravování, který zajišťuje zdraví jedince a preventivě působí proti nemocem. Tento způsob stravování je založen na harmonicky vyvážené stravě. Základem pojetí tradiční čínské medicíny jsou dvě protichůdné a zároveň doplňující se energie: jin (chladno, vlhko, tma) a jang (horko, sucho, světlo). Také lidi tradiční čínská medicína rozlišuje dle principu těchto dvou energií. Lidé, kteří jsou zimomřiví, mají nízký tlak – mají enegii jin. Opakem jsou lidé extrovertní, hyperaktivní, kteří mají energii opačně danou, jsou spíše jang. Dle tohoto velmi stručného rozlišení také lidem, kteří jsou spíše zimomřiví (jin) prospívá strava spíše „zahřívající“ a horkokrevnějším lidem (jang) prospívá strava spíše „ochlazující“.
Termické působení potravin
Tradiční čínská medicína nemá na mysli, zda je konkrétní potravina zrovna vyjmutá z lednice nebo zda je zahřátá sluníčkem. Má na mysli „termické působení potravin“ – schopnost dané potraviny v jedinci vyvolávat pocity tepla nebo zimy.
Kdy začíná zima?
Zima začíná „Až spadne poslední jablko a ochladí se a trvá do jahod příštího roku,“ takto krásně poeticky a pravdivě vymezuje zimní období v knize „Netradiční kuchařka, ve které nenajdete ani jeden recept“ (Agamé, Praha 2004), autor Roman Kindl.
Hlavně odpočívat!
Zima jako roční období pro člověka znamená především období, kdy jsme spíše zalezlí doma, více odpočíváme a více spíme. A je to tak správně. Vždyť v dřívějších dobách naši předci skutečně pracovali především přes ty teplotně přívětivější roční období , na zimu „zapíchli prase, okna zarovnali hnojem, vepřové nasolili, vyudili. Na pole v zimě nemuseli, během krátkého dne se trochu porozhlédli nebo se šli podívat o lesa a dlouhou zimu píše prospali, na jaře pak byli zas čilí a plni života.“ píše ve své knize Roman Kindl. V dnešní uspěchané době si ovšem zdaleka takový odpočinek dopřát nemůžeme, přesto více odpočíváme.
Buďte v souladu s přírodou
Ale zpět ke stravování: jelikož Číňané už před pár tisíci lety věděli jak, co a kdy jíst, zkusme se od nich inspirovat. Stravovací zásady měli rozděleny podle ročních období a podle konstitučních typů, jak již bylo zmíněno. Na jaře například doporučovali preferovat chutě kyselé, v létě jídla hořká, na podzim pálivá a v zimě chuť slanou. Vyzkoušejme jíst dle tohoto principu, a to nejenom proto, abychom se cítili v souladu s přírodou, ale uchovali si i dostatek energie.
Co jíst v zimě
Dle tradiční čínské medicíny v chladné zimě logicky doporučují jíst potraviny, které „zahřívají, dodávají tělu energii. Jsou to zejména polévky a pečená jídla, dále potraviny, které zahřívají, například pohanka, ostrá koření, grilované maso. Naopak není vhodné v zimě jíst syrová rajčata, okurku, jogurty, kiwi, jelikož patří mezi potraviny, které vnitřně ochlazují.
V souladu s čínskou medicínou
V souladu s čínskou medicínou doporučuje Roman Kindl, absolvent Farmaceutické fakulty University Karlovy, obor Léčivé rostliny - v období zimním preferovat potraviny živočišného původu, jako je maso a sádlo. A to masa jak syrová, pečená, vařená, tak i dušená. Nejlépe v kombinaci se zeleninovou přílohou a případně rýží. (Brambory pouze ze začátku zimy). Žádná moučná jídla. Sýry (spíše ty kvalitnější). Také vejce, která jsou velmi dobrou složkou potravy. Ve své knize dále uvádí doporučenou skladbu snídaně, obědu a večeře.
Co ke snídani?
Ke snídani doporučuje kus sýra nebo volské oko a list salátu nebo čínského zelí. Nebo také je vhodná polévka od včerejší večeře, klobása nebo párek nebo také mražená zelenina (ať už osmažená nebo okořeněná).
Hlavně maso!
K obědu v zimních měsících je nejvhodnější zeleninomasová polévka nebo jen zeleninová, záleží na chuti každého z nás. Nejvhodnější je mastit máslem a sádlem. Dále jako hlavní jídlo je vhodný plátek masa - jakéhokoliv, také to může být i ryba či zvěřina v kombinaci se zeleninou nebo rýží. Potravinová skladba večeře se může podobat skladbě oběda. Roman Kindl doporučuje polévku zeleninomasovou, masa na všechny způsoby, saláty dochucené šunkou, tuňákem, vejci, olivou nebo sýrové mísy.
Třeba jsme vás v něčem inspirovali a zkusíte vyzkoušet, co to s vámi udělá - přizpůsobit se více rytmu přírody – dát si „zahřívací“ druh potraviny a potom jít dřív spát.
Zdroje: harmolinie.cz, Roman Kindl, Netradiční kuchařka, ve které nenajdete ani jeden recept“, bylinarstvikindl.cz
Titulní foto: www.dreamstime.com